20x wat wel en niet mag deze zomer op de stranden in Spanje

20x wat wel en niet mag deze zomer op de stranden in Spanje
Beeld: Canva

20x wat wel en niet mag deze zomer op de stranden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Wist je dat er veel regels, verboden en gedragsregels gelden voor het verblijf op een Spaans strand? Veel van deze regels zijn niet landelijk/nationaal maar regionaal of lokaal geregeld waardoor het af en toe lastig is om precies te weten wat wel en wat niet mag op jouw favoriete strand.

De meeste landelijke regels voor wat betreft stranden en de Spaanse kustlijn zijn terug te vinden in de Ley de Costas ofwel de kustwet die HIER (in het Spaans) te lezen is. maar zoals we al schreven zijn de meeste strandregels lokaal, provinciaal of regionaal geregeld en zijn deze overal weer anders.

In principe staat er altijd een groot bord met regels bij de stranden waar men zich aan dient te houden. Doet een strandganger dat niet dan kan deze boetes krijgen die kunnen oplopen tot wel 3.000 euro in sommige gemeenten. Hieronder staan 20 voorbeelden van gedragsregels die gelden op sommige stranden in Spanje.

Plassen in zee

In de gemeente San Pedro del Pinatar in Murcia is het niet meer toegestaan om te plassen in zee. Dat geldt zowel voor de Middellandse Zee alsook de Mar Menor, de binnenzee die al enkele jaren flink vervuild is. Uiteraard niet alleen door plassende mensen maar volgens de gemeente moet men ergens beginnen met het verbeteren van de kwaliteit van het water. In Lepe (Huelva), Vigo, Valencia en in Málaga is het ook verboden je kleine of grote behoefte te doen in zee met boetes die kunnen oplopen tot 750 euro.

Shampoo en zeep

Op praktisch alle stranden in Spanje is het niet toegestaan om te douchen of de zee in te gaan en jezelf te wassen met shampoo en zeep. Dat geldt dus voor de douches, de voetenwasser en in de zee, een meer of rivier.

Barbecue en open vuur

Het is op de Spaanse stranden niet toegestaan om een vuurtje te stoken, te barbecueën of iets met vuur te doen. Uitzondering daarop is het San Juan feest waarbij men wel kampvuren mag aansteken op de stranden in Spanje.

Zwemmen met rode vlag

De rode vlag op het strand betekent dat er gevaar is in het water en dat houdt dus in dat het te gevaarlijk is om te zwemmen en de strandgasten op het strand moeten blijven. Dat klinkt raar want in principe zou iedereen moeten weten tot hoe ver ze kunnen gaan maar steden als Estepona, Lloret de Mar, Salou, Castelldefels en Valencia willen geen problemen en dus wordt het zwemmen met een rode vlag als een ernstig vergrijp gezien met boetes tot maar liefst 3.000 euro.

Stekkie reserveren

Het reserveren van een plaats aan zee op een strand is in veel gemeenten niet meer toegestaan en kan bekeurd worden. Gandía, Benidorm, San Pedro del Pinatar (die van het plassen in zee) en Torrox zijn slechts enkele gemeenten die het niet toestaan om stoelen en zonneschermen te plaatsen op het strand om een stekkie te reserveren. Er kunnen boetes gelden van 300 euro en het schoonmaakpersoneel van de stranden hebben de opdracht om alle stoelen en parasols weg te halen als er niemand bij aanwezig is.

Verroeste parasols

Het klinkt ongeloofwaardig maar het is echt waar. In Valencia is het niet toegestaan om met verroeste zonneschermen en parasols naar het strand te gaan, deze worden ingenomen door het schoonmaakpersoneel en/of de politie. De reden daarvoor is dat deze verroeste parasols eventueel verwondingen kunnen veroorzaken en niet goed voor het milieu zijn 😉

Zes meter van de kust

Op veel stranden in de Comunidad Valenciana is het niet toegestaan om binnen zes meter van het zeewater op het strand de handdoek te leggen en ligbedje of stoel neer te zetten. De reden daarvoor is dat er een bepaald deel vrij moet zijn voor de mensen die gaan zwemmen, die willen wandelen in het water en om eventuele reddingsoperaties zonder problemen te laten verlopen.

Ambulante verkoop

Het is op de stranden niet toegestaan om aan ambulante verkoop te doen. Dit is een algemeen verbod waar in de praktijk niets van terecht komt. Want wie is er nu niet lastig gevallen door verkopers op een strand in Spanje? Van Afrikaanse beelden, DVD’s (ja, die bestaan nog), sjaals, massages, drank, cocktails en eten tot schoenen, petten en polo shirts, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt op het strand-warenhuis in Spanje aangeboden (met name op de populaire en drukke stranden).

Roken

Er zijn steeds meer stranden in Spanje waar het niet meer is toegestaan om te roken. Ten eerste valt een roker met de rook iemand anders lastig op het strand, ten tweede worden de peuken vaak zomaar weggegooid of in het zand begraven en ten derde kunnen peuken eventueel brand veroorzaken als deze worden weggegooid. Via de in 2022 aangepaste tabakswet staat dat het roken in principe verboden is op stranden maar dat gemeenten dat zelf kunnen bepalen. Sinds 2022 is het verboden op alle stranden van Barcelona te roken en er komen steeds meer rookvrije stranden bij in Spanje.

Feest en muziek

Op de meeste stranden is muziek alleen toegestaan als er een officieel feest is in de gemeente. In andere gemeenten is muziek op het strand niet toegestaan zoals in Gozón, Almuñecar, Motril, Valencia en Tossa de Mar, waar het zelfs sinds 2009 verboden is om vrijgezellenfeesten te houden. Op het strand liggen met je eigen luidspreker en je eigen muziek aanzetten mag dus niet en kan een boete opleveren.

Zandkastelen

Jammer voor alle kinderen maar in de gemeenten Villa de Arisco en Arona op het Canarische Eiland Tenerife is het niet toegestaan om zandkastelen te bouwen. Doet een kind (of volwassene) dat toch dan kan deze boetes krijgen tussen de 600 en 1.500 euro. De gemeente zegt dat de zandkastelen de esthetiek van het strand beïnvloed ):

Balspelen

In Cádiz, Benidorm, Chipiona, Málaga en San Pedro del Pinatar (Murcia) is het niet toegestaan om met de bal te spelen, hetzij voetballen hetzij met rackets. Dat mag niet op het strand en niet in de zee. Dat zou volgens deze gemeenten te gevaarlijk zijn voor andere strandgangers.

Seks

In Tossa de Mar is het, net zoals in de rest van de badplaats, op het strand niet toegestaan om in het openbaar seks te hebben. Wordt je betrapt dan kost je dat 1.500 euro … per stelletje (niet per persoon, dat scheelt weer). De vraag is natuurlijk … mag je op de rest van de stranden in Spanje wel in het openbaar seks hebben 🙂

Nudisme

Nudisme is in praktisch heel Spanje alleen toegestaan op die stranden die speciaal daarvoor bevoegd zijn. Dat wil dus zeggen dat het niet is toegestaan om naakt – dus zonder zwemkleding – op het strand te liggen, te lopen en in de zee te zwemmen. Toch zijn er ook veel stranden waar het wel is toegestaan of waar dit in ieder geval niet bekeurd wordt.

Voertuigen

Het maakt niet uit of het twee, drie of vier wielen heeft, voertuigen zijn op veel stranden verboden. Dat houdt dus in fietsen, karretjes, auto’s, scooters, jeeps, segways maar ook kinderwagens in sommige gemeenten zoals in Gozón (Asturië). Uitzondering hierop zijn rolstoelen, dat kan men uiteraard niet verbieden.

Kamperen en slapen

Het slapen (behalve de siesta) en kamperen op stranden is niet toegestaan. In Valencia, Málaga en Benidorm is dat het hele jaar door verboden. Tenten mogen niet opgezet worden en tafels en stoelen mogen ook niet neergezet worden. Let ook op met de kampeerauto of camper want het is niet zomaar overal toegestaan om te slapen (pernoctar) want als er een verbodsbord staat betekent dit dat niemand in een voertuig mag slapen, ook niet in personenwagens. Boetes kunnen oplopen tot 1.500 euro.

Betalen voor strand

Het is in Spanje niet toegestaan geld te vragen om gebruik te maken van een strand. Alle stranden in Spanje zijn openbaar en gratis begaanbaar, er bestaan in Spanje geen privé stranden. Wat wel gebeurt in de praktijk is het laten betalen voor het gebruik van ligbedje en parasols of de parkeerplaatsen. Op Menorca wordt een bedrag gevraagd als tol om over een stuk terrein te rijden om bij een strand te kunnen komen (althans dat was lang geleden nog zo). In Spanje bestaan dus GEEN privé stranden, ook al denken sommige mensen en bedrijven dat dit wel zo is.

Honden

Op praktisch alle stranden in Spanje is het niet toegestaan om met honden te komen. Uitzondering daarop zijn uiteraard die stranden die speciaal voor de honden geschikt zijn en vaak gedurende de wintermaanden in die gebieden waar geen toeristen komen om te zonnen en te zwemmen. Elke gemeente heeft echter eigen speciale regels omtrent het toelaten of niet toestaan van honden op stranden dus dat kan men het beste navragen bij de gemeente waar je woont of op vakantie komt.

Afval achterlaten

Uiteraard hoeft dit niet eens vermeld te worden want het afval achterlaten op een strand is verboden in Spanje. Helaas blijkt in de praktijk dat deze regel niet nageleefd wordt en elke dag moeten stranden schoongemaakt worden. Is het nu echt zo moeilijk om je eigen rotzooi mee te nemen? Als je het mee kunt nemen naar het strand, waarom dan niet weer meenemen van het strand? Wordt je betrapt dan kan dat boetes opleveren tussen de 750 en 3.000 euro.

Mobiele telefoon

Voor velen zou dit een mooi verbod zijn: het gebruik van de mobiele telefoon op een strand niet meer toestaan. Helaas is dat verbod er (nog) niet en de vraag is of dit er ooit zal komen. Toch kunnen mensen met een mobiele telefoon knap vervelend zijn als ze bellen (hard praten, op luidspreker zetten), muziek luisteren (speaker) en geen oog hebben voor wat er om ze heen gebeurt en alleen voor dat kleine schermpje. Ook kunnen mensen ongewilde foto’s en video’s maken van andere strandgangers, iets waar vooral vrouwen vaak niet van gediend zijn.

Ga naar de inhoud