Dinosaurussen worden aangevallen door spechten in Teruel

Dinosaurussen worden aangevallen door spechten in Teruel
Beeld: Turismo de Aragón / web

Dinosaurussen worden aangevallen door spechten in Teruel

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – De provincie Teruel in de autonome regio Aragón is het land van de dinosaurussen maar deze almachtige wezens hebben de strijd met de spechten verloren. Dat is het geval in de gemeente Galve waar drie verschillende dino’s op ware grootte gedurende 30 jaar zijn aangevallen door vogels en insecten en nu een welverdiende opknapbeurt krijgen.

Galve is een van de belangrijkste paleontologische enclaves op het Iberische schiereiland (lees: het Spaanse vasteland). Het Galve Paleontologisch Park, opgericht in 1993, bestaat uit het paleontologisch museum, de ichnieten afzettingen en de reproducties van dinosaurussen aan de oevers van de Alfambra-rivier.

Er is nu 20 duizend euro vrijgemaakt voor de restauratie van drie dinosaurussen die gedurende tientallen jaren door spechten (pajaros carpinteros) zijn ‘aangevallen’, te weten de Megalosaurus van negen meter lang en vier en half meter hoog; de Iguanodon van negen meter lang en drie meter hoog en de Dsungaripterus van 40 centimeter lang en 80 centimeter hoog. De replica van de Aragosaurus werd al in 2019 gerestaureerd.

Land van dinosaurussen

Met zes gemarkeerde afzettingen van voetafdrukken van dinosaurussen is Galve op paleontologisch niveau een van de meest gewaardeerde en erkende plaatsen in Europa. De site van Las Cerradicas onderscheidt zich door het grootste aantal voetafdrukken in Aragón. Het bevat ongeveer 40 voetafdrukken, verdeeld over ongeveer 25 vierkante meter.

In 1993 opende het Galve Paleontologisch Museum haar deuren, met fossielen van de vele vindplaatsen: overblijfselen van dinosaurussen, schildpadden, vissen en andere gewervelde dieren. Galve is ook de thuisbasis van een van de subsites van Territorio Dinópolis (dinosaurus-museum/pretpark), waar u de originele overblijfselen kunt zien van de Aragosaurus, een sauropod van 18 meter lang en 20 ton wegend.

  • galve1
  • galve2 1
  • galve3
Ga naar de inhoud