Search
menu
Search

Comunidad Valencia en zes andere autonome regio’s bestaan dit jaar 40 jaar

Comunidad Valencia en zes andere autonome regio’s bestaan dit jaar 40 jaar
Beeld: 123rf (aangepast)

Comunidad Valencia en zes andere autonome regio’s bestaan dit jaar 40 jaar

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Samen met de autonome regio’s La Rioja, Murcia, Aragón, Castilla-la Mancha, Navarra en de Canarische Eilanden bestaat de Comunidad Valenciana of de Valencia regio dit jaar (2022) 40 jaar. De Valencia regio kreeg op 25 april 1982 het autonomiestatuut waardoor de regio een zelfbestuursorgaan kreeg wat dus een eigen regionale overheid is, de Generalitat Valenciana.

Na de dood van Franco in 1975 werd de monarchie in Spanje hersteld. Juan Carlos I, de kleinzoon van Alfons XIII, werd de nieuwe koning. In 1978 kwam een democratische grondwet tot stand die de sterk gecentraliseerde staatsvorm onder Franco wijzigde in een gedecentraliseerde structuur met autonome regio’s of gemeenschappen. Het duurde daarna nog enkele jaren voordat de autonome gemeenschappen erkent werden.

De 40-jarige viering in de Comunidad Valenciana, La Rioja, Murcia, Aragón, Castilla-la Mancha, Navarra en de Canarische Eilanden vindt plaats in een tijd dat er gediscussieerd wordt over de monarchie, over de probleemkoning Juan carlos I, over afscheiding van Spanje etc. Er wordt door sommige politieke partijen getwijfeld aan het huidige territoriale model terwijl andere politieke formaties dat juist verdedigen.

Er zijn anno 2022 in totaal 17 autonome regio’s (Comunidades Autónomas) en twee autonome steden (Melilla en Ceuta)met een eigen bestuur en dus regionale overheid. De eerste autonome regio’s die volgens de nieuwe democratische grondwet in 1979 erkend werden waren Catalonië en Baskenland gevolgd in 1981 door Andalusië, Galicië, Cantabrië en Asturië. Daarna volgden in 1982 de Comunidad Valenciana, La Rioja, Murcia, Aragón, Castilla-la Mancha, Navarra en de Canarische Eilanden. Later kregen in 1983 de regio’s Extremadura, Balearen, Comunidad de Madrid en Castilla y León ook een eigen autonomiestatuut. Ceuta en Melilla moesten tot 1995 wachten.

3231a061cb49d482a915286db4cdf084
De onderverdeling van Spanje in regio’s, provincies en comarca’s
Spanje als land is ingedeeld in 17 autonome regio’s en daarnaast 50 provincies die weer opgesplitst zijn in comarca’s en gemeenten die zeker tijdens de corona-crisis allemaal een rol spelen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Korte geschiedenis van Spanje
Een korte uitleg van de belangrijkste periodes van de geschiedenis van Spanje en hoe het land geworden is zoals we dat nu kennen.
PWA spanjeweetjes 1www.spanjeweetjes.nl
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?