Handgranaten uit Eerste Wereldoorlog gevonden in aardappelmachine in Granada

Handgranaten uit Eerste Wereldoorlog gevonden in aardappelmachine in Granada
Beeld: @policia / twitter

Handgranaten uit Eerste Wereldoorlog gevonden in aardappelmachine in Granada

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse Nationale Politie heeft in Granada twee handgranaten geneutraliseerd uit de Eerste Wereldoorlog. Een werknemer van een voedingsbedrijf in Granada vond de twee granaten in een machine die aardappels aan het verwerken was. Tijdens het wassen van de aardappels zag de man ze liggen. Ze komen uit een kist aardappels die afkomstig is uit Frankrijk.

Toen de granaten ontdekt werden, zette de werknemer direct het veiligheidsprotocol bij explosieven in werking. Dit protocol wordt uitgeschreven door de politie afdeling ‘Tedax’ (Técnico Especialista en Desactivación de Artefactos Explosivos, of Gespecialiseerde technicus in het deactiveren van explosieve artefacten.)

Na een eerste inspectie van de Tedax-specialisten werd geverifieerd dat de twee artefacten van militaire oorsprong waren en dat het ging om een verdedigingsgranaat van Duitse oorsprong en een fragmentatiegranaat van Britse oorsprong. Beide granaten hadden duidelijke symptomen van corrosie, wat dan ook de reden was voor het direct instellen van de veiligheidsprotocollen. 

Hierna werd een meer gedetailleerde analyse gemaakt van de granaten. Hierbij werd vastgesteld dat ze inderdaad uit de Eerste Wereldoorlog kwamen en dat ze zich in zeer slechte staat bevonden. Hierom werden ze direct geneutraliseerd. De granaten bevonden zich in een doos met aardappelen die uit het noorden van Frankrijk kwam. Dicht bij deze streek vond een confrontatie plaats tussen de Britse en de Franse troepen tegen de Duitsers. 

De Nationale Politie herinnert iedereen eraan dat bij de vondst van alle explosieve artefacten de veiligheidsdiensten moeten worden ingeschakeld. Hierbij komt de waarschuwing dat de voorwerpen niet moeten worden aangeraakt, omdat ze door het verstrijken van de tijd erg instabiel kunnen worden en erg gevaarlijk kunnen zijn.

Ga naar de inhoud