Politieke partij Ciudadanos doet niet mee aan verkiezingen in juli in Spanje

Politieke partij Ciudadanos doet niet mee aan verkiezingen in juli in Spanje
Beeld: screenshot / twitter

Politieke partij Ciudadanos doet niet mee aan verkiezingen in juli in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Wat ooit vanuit Catalonië de grote belofte en de gulden middenweg moest worden tussen rechts en links in de Spaanse politiek, is uitgelopen op een fiasco. De politieke partij Ciudadanos speelde ooit een sleutelrol bij de vorming van regionale overheden, maar kon in de nationale politiek geen voet aan de grond zetten. Na het laatste debacle tijdens de regionale en gemeenteverkiezingen afgelopen zondag 28 mei, heeft de partij besloten zich niet te presenteren voor de algemene verkiezingen op 23 juli, maar heeft men besloten de partij (nog) niet op te heffen.

De Ciudadanos partijleiding heeft besloten om zich terug te trekken uit de algemene verkiezingen die gepland staan voor 23 juli, maar ze blijven als partij bestaan en geven zichzelf de tijd om een proces van ‘organische en intellectuele versterking’ te beginnen. Na een intensieve discussie heeft het Nationaal Comité besloten om zich niet voor de verkiezingen kandidaat te stellen, nadat de partij van de politieke kaart is geveegd in de twaalf autonome parlementen die zondag verkiezingen hielden, evenals in bijna alle gemeenten. Deze beslissing is bekendgemaakt door de secretaris-generaal van Ciudadanos, Adrián Vázquez, tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van de partij.

Sinds Albert Rivera de partij Ciudadanos verliet met slechts 10 zetels na de algemene verkiezingen van november 2019 (ze hadden voorheen 57 zetels), is de partij in vrije val geraakt. Na herhaalde nederlagen is de invloed van de partij dramatisch afgenomen, tot het punt dat het nu bijna niet meer bestaat. De feiten spreken voor zich: van de 2.787 gemeenteraadsleden die ze ooit hadden, zijn er nu minder dan 400 over, en ze hebben geen zetels kunnen behouden in de regionale parlementen. In heel Spanje hebben ze slechts een schamele 1,35% van de stemmen gekregen, een schril contrast met vijf jaar geleden toen Ciudadanos nog in staat was om samen met de PSOE te regeren in Spanje.

Ontstaan

Ciudadanos (of C’s) is van oorsprong een Catalaanse regionale politieke formatie die als Ciutadans werd opgericht in 2006 in Barcelona. Ciutadans werd later omgetoverd tot landelijke formatie Ciudadanos, wat zoveel betekent als ‘bevolking’ of ‘inwoners’. De partij werd de eerste jaren aangevoerd door partijleider Albert Rivera die samen met zijn partijgenoten via een minder radicale opstelling van partijpunten tot een behoorlijke winst in stemmen en parlementszetels wist te groeien. Maar bij de verkiezingen in 2019 ging het helemaal mis en stapte de partijleider op na het debacle waarna Ines Arrimadas het roer van Albert Rivera overnam. Later werd ook zij aan de kant gezet en werd een nieuwe partijleidster gekozen die er echter ook niet voor kon zorgen dat de ‘Ciudadanos’ of bevolking vertrouwen had in de oranje partij.

Ga naar de inhoud