UNESCO waarschuwt dat natuurpark Doñana haar status als Werelderfgoed kan verliezen door Irrigatiewet Andalusië.

UNESCO waarschuwt dat natuurpark Doñana haar status als Werelderfgoed kan verliezen door Irrigatiewet Andalusië.
Beeld: via canva.com

UNESCO waarschuwt dat natuurpark Doñana haar status als Werelderfgoed kan verliezen door Irrigatiewet Andalusië.

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Verenigde Naties Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, of UNESCO, heeft een waarschuwing afgegeven. Ze geven aan dat de voorgestelde Irrigatiewet van de Andalusische regionale overheid mogelijk de erkenning van het Nationaal Park Doñana als Werelderfgoed in gevaar kan brengen.

In een verklaring heeft UNESCO benadrukt dat het Werelderfgoedcomité – het leidinggevend orgaan van de Werelderfgoedconventie dat bestaat uit 21 van de 195 lidstaten van de conventie – in de afgelopen jaren regelmatig heeft gewaarschuwd voor “de overmatige exploitatie van het aquifer en de mogelijke impact daarvan op de locatie”.

Daarbij heeft UNESCO aangegeven dat de groeiende droogte van landwatermassa’s een directe impact heeft op de populaties van waterrijke vogels, wat verergerd wordt door de recente extreme droogte die de unieke biodiversiteit van het Nationaal Park Doñana ernstig bedreigt.

Na een toezichtmissie door experts van UNESCO, de Internationale Unie voor de Conservatie van de Natuur en de Ramsar Conventie over wetlands, verzocht het Werelderfgoedcomité Spanje in 2021 om spoedig verder te gaan met het implementeren van het huidige ‘Plan Fresa’.

Daarom heeft UNESCO aangegeven dat de door de Andalusische regionale overheid voorgestelde wetswijzigingen op regionaal niveau, in tegenspraak zijn met de verzoeken van het Werelderfgoedcomité.

Maar, waar gaat het eigenlijk om? De “Ley de Regadíos de Andalucía”, of de Irrigatiewet van Andalusië, is een wet die de regels en voorschriften rondom irrigatie in de regio Andalusië vastlegt. Deze wet kan regelgeving bevatten over zaken als waterrechten, het gebruik van water voor irrigatie, de constructie en onderhoud van irrigatie-infrastructuur, en maatregelen om duurzaam watergebruik te bevorderen. De specifieke inhoud van deze wet kan variëren, afhankelijk van de precieze beleidsdoelen van de overheid van Andalusië. Zoals in de voorgaande tekst besproken, zijn er bezorgdheden dat de implementatie van deze wet mogelijk de biodiversiteit van het Nationaal Park Doñana in gevaar kan brengen, een kwestie die aandacht heeft getrokken van organisaties zoals de UNESCO en ook van de Spaanse overheid.

Ga naar de inhoud