De beste melk uit Spanje en de historisch hoge prijzen

De beste melk uit Spanje en de historisch hoge prijzen
Beeld: via canva.com

De beste melk uit Spanje en de historisch hoge prijzen

Melk is een belangrijk onderdeel van ons dieet en zit boordevol voedingsstoffen. Er zijn verschillende soorten melk beschikbaar, waarvan halfvolle melk de meest populaire is. Echter, volle melk wordt beschouwd als de meest voedzame variant. Volgens de Consumentenbond is de beste melk van Spanje te vinden bij een specifiek merk. De prijs van “leche” heeft ook historische hoogtes bereikt.

De in Spanje geproduceerde en verkochte melk moet duidelijk zijn oorsprong uit Spanje aangeven. Deze verplichting geldt voor koemelk, geitenmelk en schapenmelk, en ook voor alle zuivelproducten die voor meer dan 50% uit melk bestaan (room, boter, kaas, yoghurt, gefermenteerde melk, enz.), legt de Consumentenbond uit.

Gezien het fundamentele belang van melk in ons dieet, heeft de Consumentenbond besloten een analyse uit te voeren van 37 merken volle UHT-melk in pakken, waarbij ze de kwaliteit en prijs in de supermarkt hebben beoordeeld.

Met betrekking tot de prijs heeft de Consumentenbond opgemerkt dat deze varieert tussen €0,91 en €1,29 per liter, waarbij de goedkoopste merken, met een goede prijs-kwaliteitverhouding, die van Auchan, Hacendado en Carrefour zijn.

Uit de analyse blijkt echter ook een belangrijke conclusie: de gemiddelde prijs van melk is de afgelopen twee jaar met 50% gestegen, een historisch hoogtepunt bereikend. De prijsstijging is vooral zichtbaar in de latere fasen na de verkoop door de veehouder, d.w.z. tijdens de hygiënische behandeling, verpakking, transport en distributie van het product.

In dit rapport merkt de Consumentenbond ook op dat de kwaliteit van de in Spanje geconsumeerde melk is verbeterd. In tegenstelling tot eerdere analyses werd er deze keer geen toegevoegd water, weiproducten van kaasbereiding, permeaten of gereconstitueerd melkpoeder aangetroffen, en er waren ook geen hygiëneproblemen.

Zo kunnen 11 van de geselecteerde merken als zeer goed worden beschouwd, met als uitblinkers de uit Cantabrië komende “El Buen Pastor” en “Clesa” uit Galicië. Het pak melk van “El Buen Pastor” kost €1,25 per liter en scoorde het hoogst op voedingswaarde en hygiëne. “Clesa” kost €1,08 per liter.

De Consumentenbond legt ook uit dat de melkconsumptie in Spanje de laatste jaren is gedaald. In 2022 werd er gemiddeld 65,42 liter per persoon geconsumeerd, ongeveer 10 liter minder dan een decennium geleden. Volgens deskundigen van de Consumentenbond is deze daling te wijten aan de slechte reputatie van koemelk, de opkomst van plantaardige melkdranken en de prijsstijgingen door inflatie in de afgelopen jaren.

Ga naar de inhoud