Elektrische steps en e-bikes eigenaren moeten verplichte verzekering afsluiten

Elektrische steps en e-bikes eigenaren moeten verplichte verzekering afsluiten
Beeld: via canva.com

Elektrische steps en e-bikes eigenaren moeten verplichte verzekering afsluiten

De opkomst van elektrische steps en e-bikes heeft de manier waarop mensen zich in steden verplaatsen veranderd. Hoewel deze compacte, milieuvriendelijke en wendbare voertuigen talrijke voordelen bieden, hebben elektrische steps en e-bikes ook enkele uitdagingen met zich meegebracht, vooral op het gebied van veiligheid en regelgeving. Daarom wordt vanaf 2026 een verzekering voor elektrische steps en e-bikes verplicht gesteld.

In de afgelopen jaren hebben veel steden in Spanje maatregelen genomen om het gebruik van elektrische steps en andere persolnlijke mobiliteitsmiddelen te reguleren, met als doel de veiligheid van zowel gebruikers als voetgangers te waarborgen. Een van de meest opvallende veranderingen is de verplichting om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het gebruik van een elektrische step of e-bike.

In Spanje heeft de regering onlangs een wetsvoorstel goedgekeurd dat het verplicht stelt om een verzekering af te sluiten voor o.a. elektrische steps en ze te registreren bij de Spaanse Verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT) voordat ze in gebruik worden genomen. Deze maatregel, die naar verwachting in 2026 in werking zal treden, zal van toepassing zijn op alle ongeveer vijf miljoen elektrische steps in Spanje.

De verplichte aansprakelijkheidsverzekering is bedoeld om schade aan derden te dekken in geval van een ongeval met een elektrische step. Het is vergelijkbaar met de verzekeringen die vereist zijn voor andere gemotoriseerde voertuigen zoals auto’s, vrachtwagens en motorfietsen. Door een dergelijke verzekering verplicht te stellen, hoopt de Spaanse regering de veiligheid op de wegen te verbeteren en de risico’s te beperken die gepaard gaan met het toenemende gebruik van elektrische steps.

Naast de verzekeringsplicht zullen eigenaren van elektrische steps hun voertuigen ook moeten registreren bij de provinciale verkeersautoriteiten. Hier krijgen de steps een soort kentekenplaat of identificatienummer toegewezen, waardoor ze gemakkelijker te identificeren zijn in geval van een ongeval of overtreding.

De eigenaren van elektrische steps zullen tot 2 januari 2026 de tijd krijgen om hun voertuigen te registreren en een verzekering af te sluiten. Deze termijn geeft zowel de overheid als de gebruikers de gelegenheid om zich voor te bereiden op de nieuwe regels.

Hoewel de exacte details van de verplichte verzekering nog niet zijn vastgesteld, verwachten bronnen bij het ministerie van Economie dat de premies lager zullen zijn dan die voor gewone gemotoriseerde voertuigen. De redenering hierachter is dat elektrische steps een lager risico vormen en de potentiële schade ook beperkter is.

Naast elektrische steps zullen ook andere persoonlijke mobiliteitsmiddelen zoals e-bikes, e-scooters en landbouw- en industrievoertuigen die snelheden tot 25 km/u kunnen bereiken verplicht een verzekering moeten afsluiten volgens het wetsvoorstel. Traditionele fietsen met elektrische trapondersteuning zullen echter uitgezonderd zijn van deze verplichting.

Ga naar de inhoud