Er wordt minder plastic gerecycled in Spanje dan wat er officieel gerapporteerd wordt

Er wordt minder plastic gerecycled in Spanje dan wat er officieel gerapporteerd wordt
Beeld: ecoembes / web

Er wordt minder plastic gerecycled in Spanje dan wat er officieel gerapporteerd wordt

In Spanje is de recycling van plastic flessen een belangrijk onderdeel van de inspanningen om een duurzame en circulaire economie te creëren. Hoewel er officiële cijfers bestaan over het recyclingpercentage, zijn er ook tegenstrijdige gegevens die twijfel zaaien over de werkelijke prestaties op dit gebied.

Volgens officiële cijfers van Ecoembes wordt in Spanje 71% van de plastic flessen die elk jaar worden verkocht, gerecycleerd. Dit percentage voldoet aan de wettelijke vereisten voor het jaar 2023. Echter, een analyse van de internationale consultancyorganisatie Eunomia stelt dat het werkelijke recyclingpercentage slechts 36% is, bijna de helft van de officiële cijfers.

Eunomia heeft haar berekeningen gebaseerd op de hoeveelheid plastic flessen die wordt ingezameld via de gele containers en het circuit buiten de huishoudens. Volgens hun schattingen werden in 2023 ongeveer 47.000 ton via de gele containers en 18.000 ton via het circuit buiten de huishoudens ingezameld. Daarnaast schat Eunomia dat er in 2023 178.000 ton plastic flessen in omloop waren gebracht, aanzienlijk meer dan de officiële cijfers van Ecoembes die dit op 154.000 ton schatten.

Deze discrepantie tussen de officiële cijfers en de schattingen van Eunomia suggereert dat er mogelijk een aanzienlijke hoeveelheid plastic flessen niet wordt gerapporteerd of gerecycleerd.

In Spanje lijken de officiële cijfers over de recycling van plastic flessen dus niet volledig overeen te komen met de werkelijke situatie, zoals blijkt uit analyses van organisaties zoals Eunomia. Het is duidelijk dat er nog ruimte is voor verbetering in het recyclen van plastic flessen in Spanje, met name op het gebied van consumentenbewustzijn, infrastructuur en transparantie.

Ga naar de inhoud