Robothond SIRA steelt de show op politievoorstelling in Zaragoza

Robothond SIRA steelt de show op politievoorstelling in Zaragoza
Beeld: YouTube / web

Robothond SIRA steelt de show op politievoorstelling in Zaragoza

In de Aragonese hoofdstad Zaragoza konden afgelopen woensdag 5000 scholieren van 46 verschillende middelbare scholen terecht om kennis te maken met de Nationale Politie. De politiediensten stelden er hun werknemers en materiaal voor om zo het vertrouwen te winnen van de jongste burgers.

Het was de onderafgevaardigde van het gemeentebestuur van Zaragoza, Noelia Herrero Arenas, die woensdag maar liefst 5000 leerlingen verwelkomde in het paviljoen Príncipe Felipe. Het plan kadert binnen het Generale Plan voor Samenleving en Verhoogde Veiligheid van Educatieve Centra en hun Omgeving. Het wilde de jongste inwoners de boodschap meegeven dat de politiediensten nabij zijn en te vertrouwen zijn.

Aan de kant van de ordediensten waren maar liefst 100 agenten aanwezig. Die kwamen onder meer van de Provinciale Brigade voor civiele veiligheid, van de hondenbrigade, van de milieubescherming en van de gemotoriseerde brigade.

Door de dag heen werden verschillende oefeningen gedemonstreerd. Zo bijvoorbeeld een simulatie van de verstoring van de publieke orde tijdens de bescherming van een belangrijk persoon. Ook konden de jongeren een gespeelde overval op een appartementsgebouw bewonderen, inclusief een interventie via rappel van de ontmijningsdienst en de hondenbrigade.

Ster van de dag was echter de robothond SIRA (Sistema Robótico de Apoyo) brigade. SIRA is de nieuwe politie “puppy” van iets meer dan 1 maand oud en is een slordige 500.000 euro waard. Als robot is SIRA niet heel bijzonder, maar wel zijn de sensoren die de mechanische hond bevat verbazend sterk. De microfonen en camera’s van SIRA kunnen de omgeving heel goed in beeld brengen en zelfs in het donker precieze data verschaffen over stralingsgevaar of de aanwezigheid van bepaalde gassen.

De hond wordt bestuurd door twee agenten en kan vanaf 12 kilometer ver worden aangedreven. SIRA is bovendien helemaal waterbestendig. De scholieren die het dier aan het werk zagen, waren al vast erg onder de indruk.

Ga naar de inhoud