Spanje bereidt zich voor op de heetste zomer ooit in 2024

Spanje bereidt zich voor op de heetste zomer ooit in 2024
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje bereidt zich voor op de heetste zomer ooit in 2024

In de afgelopen jaren heeft Spanje extreme hittegolven en droogte ervaren, wat een enorme invloed heeft gehad op zowel het dagelijks leven van de inwoners als op toeristen. Helaas lijkt het erop dat deze trend zich zal voortzetten in de toekomst. Volgens recente weersvoorspellingen wordt de zomer van 2024 de warmste ooit gemeten in Spanje.

Spanje heeft een mediterraan klimaat met milde winters en hete, droge zomers. Het land staat bekend om zijn warme weer en veel mensen bezoeken Spanje juist vanwege deze reden. Echter, de laatste jaren heeft Spanje te maken gehad met toenemende temperaturen en extreme hittegolven.

In 2022 bereikte het land temperaturen tot wel 42 graden, waardoor het een van de heetste zomers ooit was. Helaas is dit geen uitzondering meer en wordt verwacht dat de zomers in de toekomst alleen maar warmer zullen worden.

De Spaanse weerdienst AEMET heeft onlangs haar eerste voorspelling voor de zomer van 2024 vrijgegeven. Deze voorspelling is gebaseerd op gegevens van het Europese klimaatbewakingssysteem Copernicus en de vooruitzichten zijn niet bemoedigend. Volgens experts is er meer dan 70% kans dat deze zomer warmer zal zijn dan normaal in heel Spanje.

Het is belangrijk op te merken dat de afgelopen drie zomers (2022, 2003 en 2023) tot de warmste ooit gemeten behoren. Daarnaast worden er jaar na jaar nieuwe temperatuurrecords verbroken en worden hittegolven steeds intenser en frequenter. Het vooruitzicht dat de volgende zomer nog warmer zal zijn dan normaal is dus bijzonder verontrustend. Dit geldt niet alleen voor Spanje, maar voor de hele wereld.

De experts van Copernicus benadrukken dat de zeetemperatuur blijft stijgen en maand na maand nieuwe records vestigt. Op dit moment ligt de gemiddelde temperatuur wereldwijd boven de 21 graden, met nog hogere temperaturen in de Middellandse Zee. Deze trend heeft een verwoestende impact op de ecosystemen.

Ga naar de inhoud