skip to Main Content
Deze zomer moet je zeker de hippe Spaanse alpargatas dragen

Deze zomer moet je zeker de hippe Spaanse alpargatas dragen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De schoenen die deze zomer overal te zien zullen zijn worden in Spanje “alpargatas” genoemd. Ze zijn ideaal om te lopen in de stad, op het strand of op het platteland. Van oorsprong wordt dit soort schoen al eeuwenlang gedragen in Spanje en frankrijk maar nu bekende schoenen- en modeontwerpers de schoenen in hun assortiment hebben opgenomen en veel bekendheden gezien worden met dit schoeisel, kun ook jij er niet meer omheen.

De zomerkortingen zijn begonnen in Spanje en dus is dat het moment om de kledingkast uit te breiden met de zomerkleding en dan het liefst die het meest populair zal zijn deze zomer. Als het om schoeisel gaat bestaat er geen twijfel over en zijn de “alpargatas” de trend van deze zomer. Niet alleen in Spanje zijn deze gemakkelijke maar stevige en nuttige schoenen erg populair maar nu gaat de rest van de wereld er ook voor. Er is geen fashion blogger of influencer die nog geen foto of video gemaakt heeft met een paar “alpargatas”.

Wat is dat dan

De “Alpargatas” zijn eigenlijk hetzelfde als de “Espadrilles”, lichte schoenen die oorspronkelijk uit de Franse en Spaanse Pyreneeën komen. Ze worden gemaakt van canvas of katoen en een zool van esparto, hennep of jute, eventueel verstevigd met een laag rubber eronder. Deze laag rubber wordt vaak zo gegoten dat het op touw lijkt. De touwen zool is het belangrijkste kenmerk van de espadrille; het bovenste gedeelte kan verschillend van uiterlijk zijn.

Alpargatas/Espadrilles werden al in de 14e eeuw gemaakt in Catalonië, en er zijn Catalaanse winkels die de schoenen al een eeuw lang vervaardigen. Traditionele espadrilles hebben een canvas bovenkant waarbij het gedeelte vanaf de teen naar de hiel uit een stuk is vervaardigd en rond de rand vastgenaaid is aan de zool. Ooit was het schoeisel voor boeren, tegenwoordig zijn zij populair, vooral in Catalonië en Frankrijk, waar zowel mannen als vrouwen ze dragen tijdens de lente en zomer.

Er zijn duizenden verschillende espadrilles, van goedkope marktschoenen tot kostbare espadrilles van bekende ontwerpers als Donna Karan en Pare Gabia. Er zijn verschillende soorten Alpargatas/Espadrilles te vinden waaronder de platform en classic modellen.

Heb jij ze al in de schoenenkast staan?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Voor een paar pesetas (toen ongeveer vijf cent) heb ik ze nog gekocht bij een boerenechtpaar dat ze in de winter zelf maakte van katoen en strengen espartogras. Dat was 1969 nabij l’Ampolla net boven de monding van de Ebro.

  2. Die draag ik al 44 jaar
    Wel regelmatig nieuwe kopen want bij regen zwellen de zolen op
    En koop ze een maatje kleiner als je normale schoenmaat
    Maar ze lopen super

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken