skip to Main Content
Duizenden palmbomen verbrand in ‘palmen’ stad Elche
Diario Información

Duizenden palmbomen verbrand in ‘palmen’ stad Elche

ALICANTE – In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in het gedeelte dat Camp d’Elx heet bij de stad Elche tussen de 7.000 en 8.000 palmbomen door diverse branden verwoest. Er vonden vier branden plaats op verschillende tijdstippen en locaties waarbij de politie ervan uitgaat dat deze opzettelijk zijn aangestoken.

Ten zuiden van de stad Elche heeft de brandweer veel werk gehad om vier branden te blussen. In alle gevallen ging het om palmboomplantages in de Camp d’Elx ofwel het platteland rondom de stad Elche.

Twee van de vier branden vonden nagenoeg op hetzelfde tijdstip plaats rond 1 uur ‘s nachts in La Hoya. Vanaf het eerste moment meende de politie dat deze twee branden waren aangestoken en dus gingen verschillende patrouillewagens op zoek naar de mogelijke dader die niet gevonden werd. Deze twee branden waren zaterdagmorgen rond 7.30 uur geblust.

Na de eerste twee branden vonden er nog twee branden plaats rond 2.30 uur in Algoros en tussen Altzabares en las Bayas. Bij alle vier de branden waren zo’n 30 brandweerlieden betrokken die met groot materieel waren uitgerukt. Diverse woningen moesten ontruimd worden vanwege de enorme rookontwikkeling.

Elche is een stad op zo’n 23 km van de provinciale hoofdstad Alicante. Elche (Elx in het Valenciaans) staat bekend als de stad van de Palmen waarvan het merendeel te vinden is in de palmboomgaard ofwel ‘palmeral’ van Elche, een zeldzaam voorbeeld van Arabische landbouwpraktijken in Europa.

Meer dan 300.000 palmbomen geven Elche een exotische sfeer. De palmbomen mogen niet worden omgehakt. Deze Palmeral is eind 2000 tijdens de 24e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Erg.
  Zouden we nu ook minder last gaan hebben van die smerige rode kever die de palmen opvreten? Ik vraag het me af

 2. Het is vreselijk wat mensen dieren en natuur aandoen!
  Maar toch een opmerking: Palmen zijn geen bomen!!
  Palmen hebben meestal een schijnstam. De planten ontwikkelen een enkele stengel met één groeipunt. De stengel bestaat uit opeengestapelde bladvoeten en bevat geen bast. Hierdoor kan de plant ook niet in de dikte groeien, zoals echte bomen. Voordat een jonge palm de hoogte in kan groeien moet een bepaalde breedte zijn bereikt. Hierdoor lijkt de groei van een jonge plant langzamer te gaan dan die van een reeds oudere palm.

 3. Wij hebben een woning op ongeveer 20 Km van Elche. Mooie stad en zeer mooie omgeving door de palmbomen. We gaan er regelmatig wandelen.
  Misdadig, ook voor het imago van de stad, dat dit aangestoken branden zouden zijn.
  Pak de daders. En als ik stout mag zijn: rooster ze…

 4. Waarschijnlijk weer een aktie van een bedrijf om grond vrij te krijgen voor bouw, is niet de eerste keer dat men dit op deze manier doet.

 5. Dit is een ramp, wie doet zo iets om palmbomen te gaan verbranden.
  Hoop zo dat ze daders vinden, en laat ze maar boeten en betalen wat ze aangericht hebben.

 6. Ik woon in de buurt van La Hoya/ Elche en het valt echt op dat er diverse palmboombossen in de omgeving zwartgeblakerd/ afgefikt zijn. De palmen lijken het te overleven, alleen de droge bladeren verbranden. Proberen ze snoeikosten te sparen om het in de fik te steken?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken