‘Het Spaanse Dorp: Polopos’ aan de Costa Tropical

Oeps ... foto ontbreekt!

‘Het Spaanse Dorp: Polopos’ aan de Costa Tropical

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – Zoals de Spanjefans inmiddels al weten zal op maandag 1 juli om 21.30 uur het RTL4-realityprogramma ‘Het Spaanse Dorp: Polopos’ in première gaan waarna men elke dag voor de buis kan genieten van de avonturen van de 5 (van de 10) koppels en de ervaringen van de dorpsbewoners volgen.

‘Het Spaanse Dorp: Polopos’ is de opvolger van ‘Het Italiaanse Dorp: Ollolai’ dat zich afspeelde op het eiland Sardinië. Voor deel twee is RTL4 met deze realityserie naar zuid Spanje gereisd om neer te strijken in het dorp Polopos.

Dit bergdorpje ligt in de Costa Granadina of Costa Tropical (tussen de Costa del Sol en Costa de Almería) regio van de provincie Granada in Andalusië. Polopos ligt slechts 12 km van de kust en iets meer dan 1 uur en 15 min rijden van de stad Granada en 1 uur en 40 min van Málaga.

De inwoners van Polopos heten ‘Poloperos’ en spelen, net zoals in de Italiaanse versie, een belangrijke rol in het programma. Zo is er de burgemeester Matías Gonzáles Brao die volgens het verhaal probeert zijn dorp van de leegloop te beschermen en zijn er de inwoners die in de Dorpsraad zitten.

Het dorp

Polopos heeft de charme van de Andalusische kustplaatsen en ook de ideale omstandigheden om te genieten van het beste van de bergen, de zee en de zon. Het dorp is genesteld tussen de Middellandse Zee en de bergen van La Contraviesa en hoort bij de volgende deelgemeenten: Castillo de Baños (kust), Haza del Lino (landinwaarts), Haza del Trigo (landinwaarts), La Guapa (landinwaarts) en La Mamola (kust).

De hoofdgemeente van deze 6 dorpen is La Mamola waar ook het gemeentehuis gelegen is maar het gebied staat meer bekend als Polopos-Mamola. Alle dorpen bij elkaar hebben 1.703 inwoners maar dat was enkele jaren geleden nog 2.000 of meer. Polopos zelf heeft volgens de website van RTL4 nog maar 60 inwoners waarvan 58 volwassenen en 2 kinderen. Daar zijn vanwege het tv-programma in ieder geval 5 Nederlandse koppels of 10 inwoners bijgekomen.

Geschiedenis

Tijdens de islamitische overheersing behoorde Polopos tot de Tahá de Gran Cehel. Polopos werd na die periode overgedragen aan de laatste Nasrid-koning, Boabdil maar oen hij vertrok naar Afrika werd het dorp geïntegreerd in het Koninkrijk van Castilië. Koning Fernando (Fernando el Católico) verkocht het dorp daarna aan een van de veroveraars van het huis van Portocarrero.

Na die verkoop beleefde Polopos een rebellie van de moriscos (Moorse inwoners) die daarna uit het dorp zijn verdreven. In de 19e eeuw bevond Polopos zich in welvarend gebied vanwege de productie van rozijnen, wijnen, sterke dranken en vele molens. Op dit moment worden er ook veel komkommers (pepinos) geteeld.

Bezienswaardig is het ‘Castillo de Baños’ gelegen op een kleine vlakte genaamd Puerta de Baños aan de kust. La Mamola is een rustig kustdorp dat overheerst wordt door een uitkijktoren en waar men van de zon kan genieten op diverse stranden. In Polopos is historisch erfgoed te vinden zoals de Arabische toren van Cautor en de kerk Nuestra Señora del Rosario die ongetwijfeld in het RTL4-programma te zien zal zijn. Verder zijn er twee bars, een klein hotel en diverse andere kleine voorzieningen (maar geen supermarkt).

Informatie

Alle 6 dorpen bij elkaar hebben 1.703 inwoners waarvan 929 mannen en 774 vrouwen (gegevens van 2018). In Polopos zelf stonden in 2018 nog 108 personen ingeschreven als inwoners (58 mannen en 50 vrouwen) waarbij het grootste aantal inwoners te vinden is in La Mamola met 1.025 personen (565 mannen en 460 vrouwen).

Volgens deze gegevens staan er 592 buitenlanders ingeschreven in de gemeente waarvan het merendeel afkomstig is uit Roemenië gevolgd door Marokkanen. We kunnen geen informatie vinden over het aantal Nederlanders en Belgen dat woonachtig is in Polopos en aangrenzende dorpen.

Ga naar de inhoud