Een romantisch portret van de Spanjaarden: nee aan de polyamorie en ja aan de relaties voor het leven

Een romantisch portret van de Spanjaarden: nee aan de polyamorie en ja aan de relaties voor het leven
Beeld: Freepik

Een romantisch portret van de Spanjaarden: nee aan de polyamorie en ja aan de relaties voor het leven

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een grootschalig onderzoek in Spanje schetst het beeld dat de jonge Spanjaarden hebben van de liefde. Maar liefst 55 procent van de bevolking vindt dat een échte relatie voor altijd zou moeten duren. Bijna even veel Spanjaarden geloven in het bestaan van een zielsverwant.

De helft van de Spaanse bevolking is er van overtuigd dat de pandemie hen solidairder heeft gemaakt dan voordien. Veertig procent denkt dat het tegendeel waar is. Een meerderheid bevestigt dat ze het gemist heeft af te spreken met familie en vrienden, of met hun partner vrijetijdsactiviteiten te beoefenen.

Het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS, Centrum voor Sociologisch Onderzoek) nam bij 3000 personen tussen de 18 en 65 jaar een onderzoek af rond de vraag van sociale en affectieve relatie tijdens de pandemie. Daaruit komt duidelijk naar voren wat de gemiddelde Spanjaard denkt over relaties en liefde.

Zoals gezegd, bevestigde maar liefst 55 procent van de ondervraagden dat een liefdesrelatie voor altijd zou moeten zijn. 82 procent denkt dat wie echt verliefd is, ook trouw blijft. 60 procent denkt dat echte liefde alles overwint en 54 procent gelooft in het bestaan van ‘dé zielsverwant’. Spanje blijkt in dat opzicht dus een romantische, misschien eerder traditionele natie.

In die lijn ontkennen 6 op de 10 ondervraagden dat het mogelijk is verliefd te zijn op verschillende personen tegelijkertijd. 32 procent denkt dat dat wel mogelijk is.

Seksueel Leven

Het onderzoek ging ook in op de relatie tussen de pandemie en het seksuele leven. De meerderheid van de ondervraagden gaf aan dat hun seksuele leven geen invloed ondervond van de pandemie. Slechts enkelen beweerden dat hun intieme relaties verbeterden het afgelopen jaar.

Een luttele 6,3 procent van de ondervraagden beweerde dat hun seksueel leven verbeterde tijdens de pandemie, tegenover 15 procent die een negatieve invloed zag.  De overige 73 procent gaf geen merkbare verandering aan. De afgelopen zes maanden hadden veel van de overvraagden het wel vaker over belangrijke thema’s zoals kinderen krijgen.

8 procent van de ondervraagden gaf aan dat hun wens relaties te behouden toegenomen is. Evenveel mensen beweerden dat die wens afnam.

Tot slot keken de onderzoekers ook naar het belang van het uiterlijk bij het beginnen van een relatie. Voor 51 procent is schoonheid erg of behoorlijk belangrijk, 34 procent beweert het tegendeel. Uitstraling, voorkomen en kledingstijl zijn belangrijk voor 62 procent, 90 procent valt voor het charisma, de humor en de gaven van de ander. 96 procent kiest voor levendigheid, energie, goed gemoed en vriendelijkheid.

Als laatste, heeft de helft van de bevolking een positieve mening over het gebruik van internet en datingwebsites of applicaties, tegenover 33 procent die die als negatief ziet.

Ga naar de inhoud