Netflix, HBO, Disney+, Prime Video en YouTube moeten nationale Spaanse televisie mede-financieren

Netflix, HBO, Disney+, Prime Video en YouTube moeten nationale Spaanse televisie mede-financieren
Beeld: RTVE.es

Netflix, HBO, Disney+, Prime Video en YouTube moeten nationale Spaanse televisie mede-financieren

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De online streamingplatformen zoals Netflix, Amazon Prime, HBO, Disney+ en YouTube worden steeds populairder in Spanje en snoepen steeds meer reguliere televisiekijkers weg, onder andere bij de Spaanse publieke omroep RTVE. Via een wetswijziging is nu bepaald dat deze streamingplatformen met 1,5% van hun omzet in Spanje de nationale Spaanse televisie moeten mede-financieren.

In het wetsontwerp Ley General de Comunicación Audiovisual wordt onder andere geschreven over de financiering van de nationale Spaanse publieke omroep Radiotelevisión Española (RTVE) dat bestaat uit 7 televisiezenders en 6 radiozenders.

In het wetsontwerp staat o.a. de RTVE-financieringswet die bepaalt dat de financiering wordt uitgevoerd met bijdragen van alle partijen die aanwezig zijn in de audiovisuele markt die om hetzelfde publiek concurreren. Het gaat daarbij om zowel video-on-demand-aanbieders en video uitwisselingsplatforms die samen met de free-to-air en betaaltelevisie bij moeten dragen aan de financiering van RTVE.

Het maakt daarbij niet uit of het platform gevestigd is in Spanje zelf of haar diensten aanbiedt in Spanje vanuit een ander EU-land. Het idee achter de RTVE-financieringswet is om een evenwichtig speelveld te creëren voor alle spelers in de audiovisuele markt en dat alle partijen dezelfde verplichtingen hebben.

Een andere belangrijke wijziging is dat RTVE opnieuw inkomsten mag genereren door reclameboodschappen maar alleen bij de op internet aangeboden content, dus niet op de reguliere televisiekanalen zoals La 1 (TVE1) en La 2 (TVE2) waar de afgelopen 11 jaar sinds 2010 geen reclameboodschappen meer te zien zijn.

De vorige RTVE-financieringswet dateert uit 2009 waarin afgesproken werd dat particuliere tv-zenders in Spanje zoals Antena 3, Cuatro, Telecinco en la Sexta 3% van hun bruto-inkomen afstaan als vergoeding terwijl dat 1,5% is voor betaaltelevisie kanalen en 0,9% voor telecombedrijven zoals Movistar, Vodafone en Orange.

Over RTVE

De Corporación Radiotelevisión Española S. A. (kortweg Radiotelevisión Española of RTVE) is de publieke omroep van Spanje. Onder het bedrijf vallen 7 televisiezenders en 6 radiozenders. Het is een van de weinige publieke omroep bedrijven in Europa waarvoor het publiek geen kijk- en luistergeld hoeft te betalen. 

Radiotelevisión Española is in 1980 opgericht onder de naam Ente Público Radiotelevisión Española en omvat de publieke televisiezenders (Televisión Española of TVE, bestaand sinds 1956) en de publieke radiozenders (Radio Nacional de España of RNE, bestaand sinds 1937 en Radiocadena Española, bestaand sinds 1978). Tot 2006 zou het een overheidslichaam blijven.

In juni 2006 verandert de wet op de publieke omroep en worden de bestaande organen opgeheven om op te gaan in de N.V. RTVE. Een belangrijk verschil is dat de voorzitter van het bedrijf niet langer benoemd kan worden door de regering, maar verkozen dient te worden door het congres.

Ga naar de inhoud