15x Spaanse, Nederlandse en Belgische 2-euromunten die meer geld waard zijn

15x Spaanse, Nederlandse en Belgische 2-euromunten die meer geld waard zijn
Beeld: Canva

15x Spaanse, Nederlandse en Belgische 2-euromunten die meer geld waard zijn

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk Euroland mag jaarlijks twee herdenkingsmunten uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone 2-euromunten. Wat ze onderscheidt is het herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de 2-euromunt kan voor herdenkingsmunten worden gebruikt en dat maakt deze munt dus zo speciaal. Er zijn namelijk 2-euromunten waar er maar een paar duizend van geslagen worden en daarvan gaat de waarde enorm omhoog.

Over het algemeen zijn de meest waardevolle 2-euromunten afkomstig uit drie mini-landen: Monaco; Vaticaanstad en San Marino. De munten die in deze landen geslagen worden zijn vaak zo klein in aantallen dat de waarde vanzelf stijgt onder de verzamelaars. 

2euromunt
10x 2 euromunten die tot wel 3.000 euro waard kunnen zijn
Er zijn 2 euromunten die meer geld waard zijn en die bedragen lopen op tot wel 3.000 euro vanwege fouten of speciale edities. Een overzicht van 2 euromunten die veel geld waard kunnen zijn.
icoon2022www.spanjevandaag.com

Maar ook in andere landen waaronder Spanje, Nederland en België worden speciale herdenkingsmunten uitgegeven waaronder die in deze lijst. De onderstaande 2-euromunten hebben meer waarde dan de oorspronkelijke 2 euro al liggen de bedragen veel lager dan de munten uit eerder genoemde mini-landen. Het gaat daarbij om mogelijke bedragen want de echte prijs is afhankelijk van de verzamelaars.

De onderstaande 2-euromunten zouden zomaar bij jou thuis in de portemonnee kunnen zitten of in een la liggen. De 2-euromunten die als herdenkingsmunt worden uitgegeven zijn namelijk gewoon wettige betaalmiddelen en hebben aan één kant (de nationale) een ander uiterlijk. Heb jij een van onderstaande munten in je bezit, kijk dan wat deze bij de verzamelaars waard kan zijn?ç

5x Spaanse munten

2018 – Santiago de Compostela Unesco
De stad Santiago de Compostela (Galicië) werd in 1985 door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen vanwege haar stedenschoon en de ongeschonden monumenten, in combinatie met de weerklank van haar spirituele en culturele belang tijdens de middeleeuwen: de pelgrimsroute Camino de Santiago. Om dat te eren werden er 300.000 munten geslagen die nu een waarde hebben van rond de 50 euro.

munt11
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2005 – 400e verjaardag Don Quichot
Ter ere van de 400ste verjaardag van de eerste uitgave van Miguel de Cervantes’ „De scherpzinnige heer Don Quichot van La Mancha” werd een speciale munt geslagen. In het midden van de munt staat de beeltenis van Don Quijote met een lans in de hand en met windmolens op de achtergrond. Er werden maar liefst 8 miljoen munten geslagen waardoor de waarde niet meer is dan rond de 8 tot 9 euro.

munt12
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2009 – 10e verjaardag Economische en Monetaire Unie 
Ter ere van de 10e verjaardag van de Economische en Monetaire Unie werd in de landen van het eurogebied een speciale munt geslagen. Ook in Spanje waar enkele miljoenen  exemplaren in omloop werden gebracht. De waarde ligt nu rond de 7 tot 8 euro.

munt13
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2017 – Kerken van Asturië
Een herdenkingsmunt met Unesco-werelderfgoed en de kerken van het Koninkrijk Asturië. Op de voorgrond is de de kerk van Santa María del Naranco te zien, een rooms-katholieke Asturische preromaanse kerk, gebouwd tegen de berg Naranco in Oviedo in het noorden van Spanje. Sinds december 1985 is het gebouw een werelderfgoed van Unesco. Er werden 4 miljoen munten van geslagen en de prijs is nu rond de 7 euro.

munt14
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2007 – 50e verjaardag Verdrag van Rome
Ter ere van de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome werd in de landen van het eurogebied een speciale munt geslagen. Ook in Spanje waar enkele miljoenen  exemplaren in omloop werden gebracht. De waarde ligt nu rond de 6 euro.

munt15
Beeld: Europese Centrale Bank / web

5x Nederlandse munten

2011 – Erasmus & Beatrix
In januari 2011 werd deze munt ter ere van de 500ste verjaardag van de publicatie van het wereldberoemde boek Laus stultitiae van de Nederlandse filosoof, humanist en theoloog Desiderius Erasmus uitgebracht met daarop een afbeelding van Koningin Beatrix en Erasmus. Er werden 4 miljoen munten geslagen die nu een waarde hebben van rond de 10 euro.

munt1
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2013 – 200-jarige bestaan
Het Koninkrijk der Nederlanden bestond in 2013 200 jaar en dat werd herdacht met deze speciale munt. het binnengedeelte van de beeldenaar laat een doorlopend lint zien dat aan de buitenzijde begint en bevat de beeltenis van koning Willem-Alexander en verder de beeltenissen van zijn zes voorgangers: koningin Beatrix, koningin Juliana, koningin Wilhelmina, koning Willem III, koning Willem II en koning Willem I. Er werden 3,5 miljoen munten geslagen die nu een waarde hebben van rond de 5 euro. Deze munt is ook nog steeds als speciale coincard te koop voor 23 euro.

munt2
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2012 – 10-jarig bestaan euromunt
In 2012 bestond de euro tien jaar en dat werd gevierd door alle eurolanden die een speciale munt sloegen. Nederland deed dat ook met een oplage van 3 miljoen 2-euromunten. De waarde van deze munt is 5 euro.

munt3 KNM
Beeld: Koninklijke Nederlandse Munt / web

2015 – 30e verjaardag Europese vlag
De europese vlag bestond in 2015 30 jaar en dat werd gevierd door speciale munten per euroland. Ook Nederland deed mee met een speciale munt met daarop de tekst Nederland. Deze munt is redelijk zeldzaam vanwege de kleine oplage van 15.000 exemplaren en is bij de Koninklijke Nederlandse munt als coincard te koop voor 23 euro.

munt4 KNM
Beeld: Koninklijke Nederlandse Munt / web

2014 – Beatrix & Willem-Alexander
Een speciale munt vanwege de troonsafstand van koningin Beatrix nadat haar zoon Willem-Alexander in 2013 de koning van Nederland werd. In het binnenste gedeelte van de munt zijn koning Willem-Alexander en oud-koningin Beatrix afgebeeld. Deze munt had een oplage van 1 miljoen exemplaren en heeft nu een prijs van rond de 3,50 euro.

munt5
Beeld: Europese Centrale Bank / web

5x Belgische munten

2016 – Dag van de Vermiste Kinderen
Ter ere van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen werden in 2016 1,02 miljoen munten geslagen met op het binnenste gedeelte van de munt is in het midden het gezicht van een kind afgebeeld, omringd door de inscripties „MISSING-DISPARU-VERMIST”. Deze munt heeft nu een waarde van rond de 18 euro

munt6
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2006 – Atomium
In 2006 werd het wereldbekende Atomium in Brussel heropend en dat werd onder andere gevoerd met een speciale 2-euromunt. Er werden 5 miljoen exemplaren geslagen en de prijs ligt nu rond de 15 euro.

munt7
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2017 – 200 jaar Universiteit Gent
In het binnenste deel van de munt is het logo van de Universiteit Gent afgebeeld, met onderaan de jaartallen “1817-2017”. Deze speciale 2-euromunt is dan ook te ere van het 200-jarig bestaan van de bekende Universiteit in Gent geslagen in een redelijk kleine oplage van 200.000 exemplaren die nu een prijs hebben van rond de 12 euro.

munt8
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2017 – 200 jaar Universiteit van Luik
In het binnenste deel van de munt is het logo van de Universiteit van Luik afgebeeld, met onderaan de jaartallen “1817-2017”. Deze speciale 2-euromunt is dan ook te ere van het 200-jarig bestaan van de bekende Universiteit in Luik geslagen in een redelijk kleine oplage van 200.000 exemplaren die nu een prijs hebben van rond de 12 euro.

munt9
Beeld: Europese Centrale Bank / web

2009 – Louis Braille 
Ter ere van de 200ste geboortedag van Louis Braille, uiteraard bekend van het Brailleschrift, werd deze speciale herdenkingsmunt geslagen in een oplage van 5 miljoen exemplaren waardoor het niet een zeer zeldzame munt is. De prijs is dan ook rond de 5 euro.

munt10
Beeld: Europese Centrale Bank / web

LET OP: De prijzen vermeld in dit artikel zijn uit diverse andere artikelen van gespecialiseerde websites voor muntverzamelaars gehaald. De redactie weet verder niets van deze munten af en heeft ook niet de intentie euromunten te kopen of verkopen. Dit artikel is puur informatief geschreven. De meeste foto’s zijn afkomstig van de website van de Europese Centrale Bank of van de Koninklijke Nederlandse Munt en mogen volgens de Copyright informatie overgenomen worden, mits de bron wordt vermeld.

Ga naar de inhoud