Wat is het aandeel van extreemrechts in Spanje en andere Europese landen?

Wat is het aandeel van extreemrechts in Spanje en andere Europese landen?
beeld: 123rf
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De extreemrechtse politieke partijen blijven in sommige landen groeien terwijl de populariteit in andere landen alweer aan het dalen. Veel inwoners van EU-landen maken zich daar zorgen om terwijl stemmers van deze partijen uiteraard blij zijn met de groei. Onderzoeksbureau Statista heeft gekeken naar meerdere EU-landen en heeft de politieke partijen die vergelijkbare ideologieën hebben in een overzicht geplaatst. Maar waar staan Spanje, Nederland en België op deze lijst?

(beste lezer, voordat u negatief gaat reageren, de informatie is niet door de redactie bedacht maar door Statista en hebben wij alleen maar vertaald, zonder bijbedoelingen, wij willen ook wel extreem links aanhalen maar daar hebben we geen informatie over gevonden bij Statista.)

De partijen die in de grafiek van Statista worden genoemd zijn gegroepeerd vanwege het delen van vergelijkbare ideologieën over nationalisme, sociaal conservatisme en anti-immigratie. Deze partijen worden algemeen beschouwd als uiterst (extreem) rechts van het politieke spectrum in de Europese Unie.

Spanje, Nederland en België staan niet bovenaan de lijst maar staan wel in de top 10. Het land met het hoogst aantal parlementaire zetels is Hongarije waar de Hongaarse Burgerunie (Fidesz) van Viktor Orbán 59% van de zetels heeft. Polen staat met de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en 51% zetels op de tweede plaats op deze lijst gevolgd (op afstand) door Italië met Lega Nord partij van Matteo Salvini met 21% van de zetels.

De Finnenpartij (PS) in Finland staat met 20% van de zetels op de lijst gevolgd door de partij Sverigedemokraterna (SD) in Zweden met 18% van de zetels en de Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ) met 17% van de zetels (dat was in 2017 echter nog 28%) De Franse partij Rassemblement national (RN) van de bekende Jean-Marie Le Pen staat met 15% van de zetels op de lijst.

De top 10 van EU-landen met grootste aandeel zetels wordt verder aangevuld door Spanje met de VOX partij en 15% van de zetels. België staat met Vlaams Belang (VB) ook in de top 10 met 12% van de zetels gevolgd door Nederland met Partij voor de Vrijheid (PVV) met 11% van de zetels. (LET OP: de PVV wordt door Statista als extreemrechts gezien, dat is niet een verzinsel van de redactie)

De Alternative für Deutschland (AfD) partij in Duitsland heeft net zoals Nederland 11% van de zetels. Portugal staat met de Chega partij en 9% van de zetels op de lijst die afgesloten wordt door de Dansk Folkeparti (DF) van Denemarken met tevens 9% van de zetels.