Search
menu
Search

Spanje bereikt record aantal politieagenten van 156.400

Spanje bereikt record aantal politieagenten van 156.400
Beeld: La Moncloa/ web

Spanje bereikt record aantal politieagenten van 156.400

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens Fernando Grande-Marlaska, de minister van Binnenlandse Zaken, zal Spanje deze zomer een historische mijlpaal bereiken met 156.400 leden van de Policía Nacional en de Guardia Civil, het grootste aantal in de geschiedenis van de staatsveiligheidsdiensten. De minister omschrijft deze groei als “een historisch hoogtepunt” in Spanje.

Tijdens de presentatie van de ‘Operación Verano 2023’, waarin agenten in toeristische plaatsen worden ingezet, onderstreepte de minister dat veiligheid een investering is. Deze operatie verhoogt de veiligheid op toeristische bestemmingen gedurende het zomerseizoen en garandeert zo de veiligheid van degenen die Spanje bezoeken voor een paar ontspannende dagen.

Op 1 juli begint de ‘Zomeroperatie’ met 24.739 Policía Nacional agenten en 20.678 Guardia Civil-leden die bescherming en veiligheid zullen garanderen voor de Spaanse toeristische sector. De operatie loopt tot 31 augustus in de autonome regio’s Andalusië, Asturië, de Canarische Eilanden, Cantabrië, Valencia, Galicië, Madrid en Murcia. Voor de Balearen wordt de operatie verlengd tot 30 september.

Het voorgaande record aan agenten werd gezet in december 2011, met een totaal van 155.149 leden bij de veiligheidsdiensten. Sinds die tijd is er een sterke afname geweest in de personeelsbezetting van de nationale politie en de Guardia Civil, wat resulteerde in een totaal van slechts 142.072 leden in december 2017.

Met de aankomst van de studenten van de 32e basisopleiding van de Policía Nacional in hun bestemmingen, neemt het aantal medewerkers van deze dienst toe tot 74.458. Met betrekking tot de Guardia Civil zal het personeelsbestand, na de aankomst van de recent afgestudeerden van de academie in Baeza (Jaén) en de Jonge Gardeschool in Valdemoro (Madrid) op 3 juli, oplopen tot 81.995 leden.

Hierbij gaat het dus alleen om de agenten van de staatsveiligheidtroepen die onder gezag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en in het geval van Guardia Civil ook deels onder het Ministerie van Defensie vallen. Daarbij moeten nog de agenten van de regionale politie machten opgeteld worden zoals de Mossos ‘d’Esquadra in Catalonië, de Ertzaintza in Baskenland, de Policía Foral de Navarra in Navarra en de Policía Canaria op de Canarische Eilanden. Ook zijn de agenten van de Policía Municipal, Policía Local of Policía Urbana die onder gezag staan van de gemeenten niet meegeteld.

Maar wat is het verschil tussen de Guardia Civil en de Policía Nacional? De Guardia Civil opereert vooral op het platteland en in dorpen en steden onder de 20.000 inwoners, de Policía Nacional opereert vooral in stedelijk gebied met een bevolking groter dan 20.000 mensen. De Guardia Civil en de Policía Nacional zijn beide ‘conventionele’ politiediensten met ongeveer hetzelfde takenpakket, het verschil is enkel demografisch.

Ga naar de inhoud