Castilië en León geeft bonus van 10.000 euro aan nieuwe inwoners

Castilië en León geeft bonus van 10.000 euro aan nieuwe inwoners
Beeld: via canva.com

Castilië en León geeft bonus van 10.000 euro aan nieuwe inwoners

Castilië en León biedt een unieke kans aan mensen die willen ontsnappen aan het drukke stadsleven. Met een financiële prikkel van maximaal € 10.000 nodigt de regio voormalige inwoners uit om terug te keren en bij te dragen aan de heropleving van het landelijke Spanje. Dit initiatief is niet alleen een poging om ontvolking tegen te gaan, maar ook om economische activiteit te stimuleren in gebieden die bekend staan als het ‘lege Spanje’.

Het basisbedrag dat Castilië en León aanbiedt is € 6.000. Dit is het startpunt voor iedereen die overweegt terug te keren naar de regio, ongeacht waar je je precies vestigt. Deze bonus is bedoeld om de initiële kosten van je verhuizing te dekken en je een financieel duwtje in de rug te geven bij je nieuwe start.

De regionale overheid heeft een duidelijke voorkeur voor het stimuleren van kleinere gemeenten. Als je ervoor kiest om je te vestigen in een dorp met minder dan 5000 inwoners, en dat dorp ligt meer dan 15 kilometer van de provinciehoofdstad, dan kom je in aanmerking voor een extra € 1.000. Dit brengt je totale bonus op € 7.000.

Ga je nog een stap verder en kies je voor een dorp met minder dan 2000 inwoners, ook op meer dan 15 kilometer afstand van de hoofdstad, dan stijgt de extra bonus naar € 2.000. Hiermee komt je totaal op € 8.000.

Om jonge professionals aan te trekken, heeft de regio een speciale bonus voor mensen onder de 35 jaar. Als je aan deze leeftijdseis voldoet, kun je een extra € 2000 bovenop de andere bonussen ontvangen. Dit betekent dat jonge professionals die kiezen voor een klein dorp in totaal € 10.000 aan bonussen kunnen ontvangen.

De regionale overheid begrijpt dat niet iedereen geschikt is voor het leven in een klein dorp. Daarom is er ook een optie voor degenen die de voorkeur geven aan een wat grotere plaats of zelfs een stad binnen Castilië en León. In dit geval blijft de basisbonus van € 6.000 beschikbaar, zonder de extra’s voor kleine dorpen.

Het is belangrijk op te merken dat deze bonussen niet zonder voorwaarden komen. De regio verwacht dat je je voor minimaal vier jaar vestigt in Castilië en León. Dit is bedoeld om duurzame terugkeer en echte bijdragen aan de lokale gemeenschappen te stimuleren.

Om in aanmerking te komen voor dit programma, heeft de regering van Castilië en León een aantal basisvereisten opgesteld. Deze zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de bonussen terechtkomen bij mensen die echt van plan zijn zich langdurig in de regio te vestigen en bij te dragen aan de lokale economie.

  1. Je moet het volledige jaar voorafgaand aan je aanvraag ononderbroken als zelfstandige hebben gewerkt (ingeschreven in het RETA – Régimen Especial de Trabajadores Autónomos).
  2. Je mag in de drie jaar voorafgaand aan de datum van je aanvraag niet ingeschreven zijn geweest in een gemeente in Castilië en León.
  3. Je moet up-to-date zijn met je belastingverplichtingen, zowel op nationaal niveau als in Castilië en León, en met je socialezekerheidsbijdragen.
  4. Je moet je inschrijven in een gemeente in Castilië en León en je fiscale woonplaats daar vestigen voor een minimumperiode van vier jaar.
  5. Je mag geen onroerende goederen bezitten met een waarde van meer dan € 50.000 (uitgezonderd de woning waarin je woont of van plan bent te wonen na je terugkeer).

De officiële deadline voor het indienen van aanvragen voor dit programma is 30 september 2024. Dit betekent dat je nog enkele maanden de tijd hebt om je aanvraag voor te bereiden en in te dienen. Het is echter raadzaam om niet tot het laatste moment te wachten.

Ga naar de inhoud