Autorijden en bellen tegelijk gaat 4 tot 6 rijbewijspunten kosten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Autorijden en bellen tegelijk gaat 4 tot 6 rijbewijspunten kosten in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben er op SpanjeVandaag al eerder over geschreven toen de nieuwe directeur Pere Navarro de leiding overnam van de Spaanse verkeersdienst DGT maar nu zal het realiteit worden. Het gebruik van een smartphone tijdens het autorijden zorgt nu al voor meer doden in het verkeer dan alcohol en daarom zal het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur zwaarder gestraft gaan worden.

Degene die met een Spaans rijbewijs rondrijden hebben een x-aantal punten op hun rijbewijs staan waarbij er bij overtredingen punten af gehaald kunnen worden. Op dit moment kan men drie punten minder krijgen als men betrapt wordt op het bellen, texten of whatsappen tijdens het autorijden maar dat gaat omhoog naar minstens vier of zes strafpunten.

Volgens de Spaanse verkeersdienst ofwel Dirección General de Tráfico (DGT) is het gebruik van de smartphone achter het stuur sinds 2016 de doodsoorzaak nummer een, meer dan alcohol of de snelheid bij verkeersongevallen. Daarom moet er iets aan gedaan worden en dus zal de “straf” voor het gebruik van de mobiele telefoon omhoog gaan.

Meer punten

Toen het rijbewijs met puntensysteem werd ingevoerd in 2006 bestond Whatsapp nog niet en was het gebruik van de smartphone veel minder dan nu in 2018. Daarom gaat de DGT de strafpunten die van het rijbewijs gehaald kunnen worden verhogen van de huidige drie punten naar vier of zes punten, waarbij zes punten hetzelfde aantal is als men met alcohol op achter het stuur zit.

Tussen 2006 en 2016 werden er 7,5 miljoen verkeersboetes uitgedeeld waarbij autorijders ook punten kwijtraakten. Het goede nieuws is dat 75% van de autorijders nog alle punten heeft waarbij 16% (4,8 miljoen) slechts een keer een of meer punten kwijtraakten.

Puntensysteem

Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006 door Pere Navarro die nu weer de directeur is bij de DGT. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen 8 punten.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen.

Rij je echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijg je er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten. Als je wilt weten hoeveel punten je nog op je rijbewijs hebt kun je hier terecht.

Buitenlanders en boetes

Buitenlandse automobilisten in Spanje hebben, als ze geen Spaans rijbewijs hebben, geen rijbewijs met puntensysteem maar ook zij kunnen rekening houden met hogere boetes als ze betrapt worden met de smartphone achter het stuur.

Op dit moment zijn de boetes voor mobiele telefoon gebruik 200 euro, op Nederland met 230 euro na het hoogste van de EU, maar ook dat bedrag zal waarschijnlijk omhoog gaan. Er is nog niets gezegd over een prijsverhoging bij de boetes maar verwacht wordt dat deze zullen stijgen.

Overigens dienen degenen die een Spaans rijbewijs hebben niet alleen in de toekomst 4 tot 6 punten inleveren maar moeten ze ook de huidige 200 euro boete of de toekomstige boete betalen.

“Ride mode”

DGT directeur Pere Navarro zou graag zien dat de smartphones en autofabrikanten samenwerken in een “ride mode” die te vergelijken is met een “flight mode”. Uitzondering is daarbij dat tijdens een “ride mode” ofwel “modo coche” de smartphone wel actief is alleen dat deze via de stem bediend kan worden, zonder het scherm aan te hoeven raken dus.

Sommige smartphones (zoals de nieuwste Android modellen) hebben deze mogelijkheid reeds ingebouwd en het zou een oplossing kunnen zijn in Spanje, aldus de directeur van de Spaanse verkeersdienst.

Ga naar de inhoud