skip to Main Content
Autorijden en bellen tegelijk gaat 4 tot 6 rijbewijspunten kosten in Spanje
123rf

Autorijden en bellen tegelijk gaat 4 tot 6 rijbewijspunten kosten in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Autorijden en bellen tegelijk gaat 4 tot 6 rijbewijspunten kosten in Spanje

123rf

MADRID – We hebben er op SpanjeVandaag al eerder over geschreven toen de nieuwe directeur Pere Navarro de leiding overnam van de Spaanse verkeersdienst DGT maar nu zal het realiteit worden. Het gebruik van een smartphone tijdens het autorijden zorgt nu al voor meer doden in het verkeer dan alcohol en daarom zal het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur zwaarder gestraft gaan worden.

Degene die met een Spaans rijbewijs rondrijden hebben een x-aantal punten op hun rijbewijs staan waarbij er bij overtredingen punten af gehaald kunnen worden. Op dit moment kan men drie punten minder krijgen als men betrapt wordt op het bellen, texten of whatsappen tijdens het autorijden maar dat gaat omhoog naar minstens vier of zes strafpunten.

Volgens de Spaanse verkeersdienst ofwel Dirección General de Tráfico (DGT) is het gebruik van de smartphone achter het stuur sinds 2016 de doodsoorzaak nummer een, meer dan alcohol of de snelheid bij verkeersongevallen. Daarom moet er iets aan gedaan worden en dus zal de “straf” voor het gebruik van de mobiele telefoon omhoog gaan.

Meer punten

Toen het rijbewijs met puntensysteem werd ingevoerd in 2006 bestond Whatsapp nog niet en was het gebruik van de smartphone veel minder dan nu in 2018. Daarom gaat de DGT de strafpunten die van het rijbewijs gehaald kunnen worden verhogen van de huidige drie punten naar vier of zes punten, waarbij zes punten hetzelfde aantal is als men met alcohol op achter het stuur zit.

Tussen 2006 en 2016 werden er 7,5 miljoen verkeersboetes uitgedeeld waarbij autorijders ook punten kwijtraakten. Het goede nieuws is dat 75% van de autorijders nog alle punten heeft waarbij 16% (4,8 miljoen) slechts een keer een of meer punten kwijtraakten.

Puntensysteem

Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006 door Pere Navarro die nu weer de directeur is bij de DGT. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen 8 punten.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen.

Rij je echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijg je er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten. Als je wilt weten hoeveel punten je nog op je rijbewijs hebt kun je hier terecht.

Buitenlanders en boetes

Buitenlandse automobilisten in Spanje hebben, als ze geen Spaans rijbewijs hebben, geen rijbewijs met puntensysteem maar ook zij kunnen rekening houden met hogere boetes als ze betrapt worden met de smartphone achter het stuur.

Op dit moment zijn de boetes voor mobiele telefoon gebruik 200 euro, op Nederland met 230 euro na het hoogste van de EU, maar ook dat bedrag zal waarschijnlijk omhoog gaan. Er is nog niets gezegd over een prijsverhoging bij de boetes maar verwacht wordt dat deze zullen stijgen.

Overigens dienen degenen die een Spaans rijbewijs hebben niet alleen in de toekomst 4 tot 6 punten inleveren maar moeten ze ook de huidige 200 euro boete of de toekomstige boete betalen.

“Ride mode”

DGT directeur Pere Navarro zou graag zien dat de smartphones en autofabrikanten samenwerken in een “ride mode” die te vergelijken is met een “flight mode”. Uitzondering is daarbij dat tijdens een “ride mode” ofwel “modo coche” de smartphone wel actief is alleen dat deze via de stem bediend kan worden, zonder het scherm aan te hoeven raken dus.

Sommige smartphones (zoals de nieuwste Android modellen) hebben deze mogelijkheid reeds ingebouwd en het zou een oplossing kunnen zijn in Spanje, aldus de directeur van de Spaanse verkeersdienst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Ook residenten die nog geen Spaans rijbewijs hebben, vallen onder de punten regeling. De punten zijn namelijk gekoppeld aan je NIE nummer

 2. Straffen zijn zwaar genoeg, er wordt niet gehandhaafd, dat is het probleem. Net als alle Spanjaarden die nooit hun richtingswijzers gebruiken, door rood rijden, lekker zitten te kwekken, nooit in hun spiegel kijken, en overal op elke 4 of 6 baans snelweg op die linkerbaan blijven hangen, terwijl er kilometers een lege rechterbaan is. Het zijn gewoon slechte chauffeurs hier.

 3. Akkoord met de boete’s maar toch weer discriminatie als je volgens de Spaanse regels leeft en je neemt een Spaans rijbewijs boete plus 6 punten en als buitenlander kom je er met 200 euro vanaf waar zit Europa nu

  1. Gewoon niet bellen onder het rijden niets aan de hand toch? Niets discriminatie, bellen onder het rijden is levensgevaarlijk en mensen die dit doen zouden eigenlijk helemaal geen rijbewijs mogen hebben.

 4. dat de mobiele telefoon helemaal niet werkt indien een verplaatsingssnelheid overschreden wordt, b.v. 5 km/u. is niet z’n goed idee, hierdoor zouden de passagiers ook niet meer kunnen bellen.

 5. Om de verkeersveiligheid te bevorderen is het een goede zaak dat de boetes (zowel financieel als qua punten) worden verhoogd. Wat mij betreft zou het rijbewijs bij het verliezen van alle punten een heel jaar mogen worden ingenomen en zou een verplichte verkeerscursus op eigen kosten zoals ook in Nederland een goede zaak zijn. Wat mij bij de “auto modus” nog beter lijkt, is dat de mobiele telefoon helemaal niet werkt indien een verplaatsingssnelheid overschreden wordt, b.v. 5 km/u. Het is een modus welke bij de slimme gsm’s softwarematig gemakkelijk toe te voegen is. Ook voor hulpdiensten is het geen probleem: zij beschikken over mobilofoon.

 6. Ik vind het aantal punten eraf nog steeds veels te laag. Elke dag weer ziet ik ze in de auto met de telefoon aan het oor, in mijn ogen mogen gewoon gelijk het rijbewijs afpakken voor 6 maanden.

  1. Klopt. Zelfs de zwaardere sancties zullen niet helpen, men heeft hier in Spanje daar lak aan en zullen altijd een reden aangeven waarom ze dan rijdend zaten te mekkeren.
   En bovendien er is weinig kontrole daarop, dus men gaat uit van een kleine pak-kans….

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken