Toename van reddingen wandelaars in bergen Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Toename van reddingen wandelaars in bergen Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het wandelen of uitvoeren van een sport- en vrije tijd activiteit in de bergen is steeds populairder aan het worden waarbij er jaarlijks duizenden mensen de Spaanse berggebieden in gaan op zoek naar de natuur, recreatie en rust. Het probleem daarbij is dat het steeds drukker wordt en dat er steeds meer onervaren en niet voorbereide wandelaars routes afleggen waar men enige kennis voor nodig heeft. Met als gevolg meer reddingen door de Spaanse politie.

Wandelen in de bergen (senderismo), canyoning (barranquismo) en mountainbiken (bicicletas de montaña) zijn de populairste activiteiten waar Spanjaarden en buitenlanders van genieten als ze de bergen in gaan. Maar terwijl de wandelaars, klimmers en fietsers genieten van de natuur en rust zit de speciale berg- en reddingseenheid van de Guardia Civil niet stil.

De ‘Servicio de Montaña’ van de Guardia Civil moest vorig jaar 974 keer aan te pas komen om mensen in nood te redden. Dat waren 80 reddingen meer dan het jaar daarvoor waarbij de meeste reddingen plaatsvonden bij mensen tijdens het wandelen in de bergen (senderismo). 

Tijdens de 974 reddingsoperaties overleden 103 personen, raakten 588 personen gewond en waren 782 mensen ongedeerd. Terwijl 22% van de geredde personen afkomstig was uit het buitenland, kwam 12,5% uit de regio Madrid, 7,6% uit de regio Barcelona, 6,5% uit de regio Huesca en 5,7% uit de regio Zaragoza.

bc89a5589bc2122fe2e5ed4eae916f37
Archieffoto

De meeste reddingsoperaties vonden plaats in de autonome regio Aragón met 432 acties van de Guardia Civil. Als tweede op de lijst staat Andalusië met 128 reddingen gevolgd door de Balearen met 124 en Castilla y León met 108 reddingen.

in 46,6% van de gevallen ging het bij de reddingen om ongevallen of moeilijke situaties tijdens het wandelen in de bergen (senderismo) met 454 reddingen. Als tweede op de lijst staat het in de bergen wandelen maar buiten de aangegeven paden waarbij de Guardia Civil 113 keer in actie moest komen. Het canyoning (barranquismo) heeft geleid tot 104 reddingen, het skiën (esquí de montaña) tot 40 reddingen en het mountainbiken (bicicleta de montaña) tot 24 acties.

In 261 keer van de gevallen moest men een bergredding uitvoeren omdat mensen waren gevallen, in 177 van de gevallen moesten mensen uit moeilijk toegankelijke gebieden gered worden en in 108 van de keren hadden de geredde personen gezondheidsproblemen zoals moeilijke ademhaling, hart problemen en uitdroging.

Wat ook belangrijk is, is het feit dat in 273 (28%) keer van de gevallen de planning van de geredde personen niet goed was en men dus onvoorbereid op pad ging. Ook het hebben van slecht materiaal zoals de ongeschikte kleding en schoenen was in 13,6% van de gevallen de reden om een redding te starten.

Terwijl het bovenstaande cijfers waren die de Guardia Civil bekend maakte over het jaar 2018, is men ook in 2019 weer actief bezig en moest de speciale reddingseenheid van de Spaanse politie alweer 432 keer in actie komen wat meer is dan de 391 keer in dezelfde periode in 2018 (tussen 1 januari en 30 juni). Daarbij overleden 56 personen, raakten er 270 gewond en waren er 252 mensen ongedeerd.

Ga naar de inhoud