skip to Main Content
Wat wel en niet mag op de stranden in Spanje deze zomer
123rf

Wat wel en niet mag op de stranden in Spanje deze zomer

MADRID – Wist je dat er veel regels, verboden en gedragsregels gelden voor het verblijf op een Spaans strand? Veel van deze regels zijn niet landelijk/nationaal maar regionaal of lokaal geregeld waardoor het af en toe lastig is om precies te weten wat wel en wat niet mag op jouw favoriete strand.

In principe staat er altijd een groot bord met regels bij de stranden waar men zich aan dient te houden. Doet een strandganger dat niet dan kan deze boetes krijgen die kunnen oplopen tot wel 3.000 euro in sommige gemeenten. Hieronder staan enkele voorbeelden van gedragsregels die gelden op sommige stranden in Spanje.

Plassen in zee

In de gemeente San Pedro del Pinatar in Murcia is het niet meer toegestaan om te plassen in zee. Dat geldt zowel voor de Middellandse Zee alsook de Mar Menor, de binnenzee die al enkele jaren flink vervuild is. Uiteraard niet alleen door plassende mensen maar volgens de gemeente moet men ergens beginnen met het verbeteren van de kwaliteit van het water.

Shampoo en zeep

Op praktisch alle stranden in Spanje is het niet toegestaan om te douchen of de zee in te gaan en jezelf te wassen met shampoo en zeep. Dat geldt dus voor de douches, de voetenwasser en in de zee, een meer of rivier.

Barbecue en open vuur

Het is op de Spaanse stranden niet toegestaan om een vuurtje te stoken, te barbecueën of iets met vuur te doen. Uitzondering daarop is het San Juan feest waarbij men wel kampvuren mag aansteken op de stranden in Spanje.

Zwemmen met rode vlag

De rode vlag op het strand betekent dat er gevaar is in het water en dat houdt dus in dat het te gevaarlijk is om te zwemmen en de strandgasten op het strand moeten blijven. Dat klinkt raar want in principe zou iedereen moeten weten tot hoe ver ze kunnen gaan maar steden als Estepona, Lloret de Mar, Salou, Castelldefels en Valencia willen geen problemen en dus wordt het zwemmen met een rode vlag als een ernstig vergrijp gezien met boetes tot maar liefst 3.000 euro.

Stekkie reserveren

Het reserveren van een plaats aan zee op een strand is in veel gemeenten niet meer toegestaan en kan bekeurd worden. Gandía, Benidorm, San Pedro del Pinatar (die van het plassen in zee) en Torrox zijn slechts enkele gemeenten die het niet toestaan om stoelen en zonneschermen te plaatsen op het strand om een stekkie te reserveren. Er kunnen boetes gelden van 300 euro en het schoonmaakpersoneel van de stranden hebben de opdracht om alle stoelen en parasols weg te halen als er niemand bij aanwezig is.

Verroeste parasols

Het klinkt ongeloofwaardig maar het is echt waar. In Valencia is het niet toegestaan om met verroeste zonneschermen en parasols naar het strand te gaan, deze worden ingenomen door het schoonmaakpersoneel en/of de politie. De reden daarvoor is dat deze verroeste parasols eventueel verwondingen kunnen veroorzaken en niet goed voor het milieu zijn 😉

Zes meter van de kust

Op veel stranden in de Comunidad Valenciana is het niet toegestaan om binnen zes meter van het zeewater op het strand de handdoek te leggen en zonnebed of stoel neer te zetten. De reden daarvoor is dat er een bepaald deel vrij moet zijn voor de mensen die gaan zwemmen, die willen wandelen in het water en om eventuele reddingsoperaties zonder problemen te laten verlopen.

Roken

Er zijn steeds meer stranden in Spanje waar het niet meer is toegestaan om te roken. Ten eerste valt een roker met de rook iemand anders lastig op het strand, ten tweede worden de peuken vaak zomaar weggegooid of in het zand begraven en ten derde kunnen peuken eventueel brand veroorzaken als deze worden weggegooid. L’escala in Girona en Mogan op Gran Canaria zijn enkele van deze gemeenten waar men niet meer mag roken op het strand. Er zijn ook sigarettennevrije starden in Spanje.

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Feest en muziek

Op de meeste stranden is muziek alleen toegestaan als er een officieel feest is in de gemeente. In andere gemeenten is muziek op het strand niet toegestaan zoals in Gozón, Almuñecar, Motril, Valencia en Tossa de Mar, waar het zelfs sinds 2009 verboden is om vrijgezellenfeesten te houden. Op het strand liggen met je eigen luidspreker en je eigen muziek aanzetten mag dus niet en kan een boete opleveren.

Zandkastelen

Jammer voor alle kinderen maar in de gemeenten Villa de Arisco en Arona op het Canarische Eiland Tenerife is het niet toegestaan om zandkastelen te bouwen. Doet een kind (of volwassene) dat toch dan kan deze boetes krijgen tussen de 600 en 1.500 euro. De gemeente zegt dat de zandkastelen de esthetiek van het strand beïnvloed ):

Balspelen

In Cádiz, Benidorm, Chipiona, Málaga en San Pedro del Pinatar (Murcia) is het niet toegestaan om met de bal te spelen, hetzij voetballen hetzij met rackets. Dat mag niet op het strand en niet in de zee. Dat zou volgens deze gemeenten te gevaarlijk zijn voor andere strandgangers.

Seks

In Tossa de Mar is het, net zoals in de rest van de badplaats, op het strand niet toegestaan om in het openbaar seks te hebben. Wordt je betrapt dan kost je dat 1.500 euro … per stelletje (niet per persoon, dat scheelt weer). De vraag is natuurlijk … mag je op de rest van de stranden in Spanje wel in het openbaar seks hebben 🙂

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Nudisme

Nudisme is in praktisch heel Spanje alleen toegestaan op die stranden die speciaal daarvoor bevoegd zijn. Dat wil dus zeggen dat het niet is toegestaan om naakt – dus zonder zwemkleding – op het strand te liggen, te lopen en in de zee te zwemmen. Toch zijn er ook veel stranden waar het wel is toegestaan of waar dit in ieder geval niet bekeurd wordt.

Voertuigen

Het maakt niet uit of het twee, drie of vier wielen heeft, voertuigen zijn op veel stranden verboden. Dat houdt dus in fietsen, karretjes, auto’s, scooters, jeeps, segways maar ook kinderwagens in sommige gemeenten zoals in Gozón (Asturië). Uitzondering hierop zijn rolstoelen, dat kan men uiteraard niet verbieden.

Honden

Op praktisch alle stranden in Spanje is het niet toegestaan om met honden te komen. Uitzondering daarop zijn uiteraard die stranden die speciaal voor de honden geschikt zijn en vaak gedurende de wintermaanden in die gebieden waar geen toeristen komen om te zonnen en te zwemmen. Elke gemeente heeft echter eigen speciale regels omtrent het toelaten of niet toestaan van honden op stranden dus dat kan men het beste navragen bij de gemeente waar je woont of op vakantie komt.

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Mobiele telefoon

Voor velen zou dit een mooi verbod zijn: het gebruik van de mobiele telefoon op een strand niet meer toestaan. Helaas is dat verbod er (nog) niet en de vraag is of dit er ooit zal komen. Toch kunnen mensen met een mobiele telefoon knap vervelend zijn als ze bellen (hard praten, op luidspreker zetten), muziek luisteren (speaker) en geen oog hebben voor wat er om ze heen gebeurt en alleen voor dat kleine schermpje. Ook kunnen mensen ongewilde foto’s en video’s maken van andere strandgangers, iets waar vooral vrouwen vaak niet van gediend zijn.

Er zullen ongetwijfeld nog wel meer wetten en regels zijn die gelden op stranden in Spanje. We kunnen ze hier niet allemaal opnoemen maar als jij als lezer nog enkele gedragsregels weet, laat het ons dan weten 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Vind niks bizars aan die regeltjes, zullen wel door de schuld van de toeristen zo gemaakt zijn,omdat die hier naar toe komen met een vluchtje van 300,- euro en dan gelijk denken dat het strand van hun is!

  2. Je hoeft al die regels niet te kennen. Ik woon al lang in Spanje en overtreed er heel wat elke dag en heb nog nooit last gehad. Je moet je gewoon gedragen en geen overlast bezorgen. Als je een beetje muziek aan zet dicht bij je oor en niemand heeft er last van is er niets aan de hand. Maar op de traditionele toeristenstranden is het vaak een rotzooi. Weinig respect. Van mij mogen ze sommige gasten met een dikke boete zo naar huis sturen. En om die boete, zo nodig, te kunnen geven, heb je regeltjes nodig.

  3. Begrijpelijk. Roken, plaatsje reserveren, voetballen, muziek en feestjes verbieden en strook kust vrijlaten. Moeten ze in Nederland ook gelijk invoeren.

  4. Hola. Wat met de joint rokers op het strand ? Dat ruikt nog meer dan een gewone sigaret en is nog hinderlijker voor omliggenden ! ? Daartegen wordt niet opgetreden, zelfs niet door de redders. Niemand durft daar blijkbaar op te reageren, komt de politie er toch aan dan zijn de blowers al lang verdwenen…

  5. Je gaat je bijna afvragen of je nog wel naar het strand mag gaan.Wellicht komen er in de toekomst borden bij het strand dat het verboden is om je op het strand te begeven.☺️

      1. Als je naar de stranden gaat waar de kitesurfers zijn is er logischerwijs niets aan de hand. Heb je nog wind ook. Anders zijn de kiters er niet. Ik beveel de stranden van Maresme aan

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by