Tot 46 graden verwacht in provincie Málaga vanwege ‘terral’

Tot 46 graden verwacht in provincie Málaga vanwege ‘terral’
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MÁLAGA – De inwoners en bezoekers van de provincie Málaga kunnen zich klaar maken voor een ware periode nu men voorspelt dat op sommige plaatsen het kwik kan stijgen tot maar liefst 46 graden. De oorzaak van deze enorme hitte is een ‘terral’ wat een zeer warme wind is die de gevoelstemperatuur flink laat oplopen waardoor het vaak ondraaglijk warm is.

De provincie Málaga is niet de enige plaats in Spanje waar het op dit moment extreem warm is. De Spaanse weerdienst Aemet heeft voor bijna heel Spanje weeralarmen gegeven vanwege de hitte en temperaturen die boven de 40 graden kunnen komen op plaatsen waar het normaal niet zo warm is zoals het Baskenland, Navarra, La Rioja, Aragón en op de Balearen eilanden.

In de provincie Málaga heeft men echter naast de hoge temperaturen ook te maken met de gevolgen van de ‘terral’ wind. Deze warme wind zorgt ervoor dat langs de kust de temperaturen kunnen oplopen tot 35-40 graden zoals in Nerja (34), Fuengirola (34), Torrox (36), Marbella (37), Rincón de la Victoría (38) en Vélez-Málaga (40) maar in het binnenland zoals in Pizarra, Cártama, Coín en Álora het kwik tot zelfs 46 graden kan stijgen.

Terral

Inwoners van de regio weten dat met de komst van de ‘terral’ het moment is aangebroken om verkoeling te zoeken in een zwembad, in de schaduw (al zal dat ook niet veel uitmaken omdat de wind warm is), binnen met de airconditioning aan of in een overdekt winkelcentrum waar het lekker koel is. 

De thermometers geven weliswaar 30, 35 of meer graden aan maar vanwege de warme ‘terral’ wind voelt het minstens 10 graden warmer aan waarbij dit dus kan oplopen naar 40 graden of meer, afhankelijk van waar je woont of op bezoek bent.

LEESTIP: Zeven wind fenomenen in Spanje

Maar hoe ontstaat nu een ‘terral’? Vaak wordt verondersteld dat de ‘terral’ wind afkomstig is uit Afrika maar, op uitzonderingen na, is dat niet het geval. Deze windsoort wordt in de provincie Málaga namelijk gevormd wanneer de zonnestraling verdwijnt en de zee de warme temperatuur overdag langer vasthoudt dan het vasteland dat sneller afkoelt dan de zee. Op dat moment ontstaat een drukgradiënt waarbij de warme zeelucht stijgt en de plaats wordt ingenomen door de koude vasteland lucht waardoor de zogenaamde aflandige wind (brisa terrestre) of ‘terral’ te voelen is.

De ‘terral’ wind is dus niet afkomstig uit het zuiden/zuidoosten zoals de warme en droge Afrikaanse wind maar uit het binnenland, het noorden/noordwesten, vandaar ook de naam ‘terral’ van ‘tierra’.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.