Barcelona gekozen tot Unesco’s Wereldhoofdstad van de Architectuur in 2026

Barcelona gekozen tot Unesco’s Wereldhoofdstad van de Architectuur in 2026
Beeld: Freepik

Barcelona gekozen tot Unesco’s Wereldhoofdstad van de Architectuur in 2026

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse hoofdstad Barcelona is door Unesco gekozen tot de World Capital of Architecture voor het jaar 2026. De Wereldhoofdstad van de Architectuur is een initiatief van Unesco en de Internationale Unie van Architecten dat in 2019 werd gestart met als eerste hoofdstad Rio de Janeiro in Brazilië in 2020 en als tweede hoofdstad Kopenhagen in Denemarken in 2023. Barcelona zal de derde Wereldhoofdstad van de Architectuur zijn in 2026.

Barcelona staat natuurlijk wereldwijd op de architectuur kaart vanwege de gebouwen van Antoni gaudí zoals de Sagrada Familia, La Pedrera, Casa Batlló en het Park Güell. Maar Barcelona is veel meer dan Gaudí en naast de architectuur uit de modernistische tijd is Barcelona ook modern en traditioneel tegelijk.

De Wereldhoofdstad van de Architectuur (Capital Mundial de la Arquitectura) is een initiatief waarmee Unesco en de Internationale Unie van Architecten hun engagement bevestigen om zich in te zetten voor het behoud van architecturaal erfgoed in een stedelijke context. Bedoeling is dat een reeks evenementen en activiteiten doorheen 2026 in Barcelona zullen aantonen dat architectuur en cultuur een essentiële rol vervullen voor duurzame stedelijke ontwikkeling.

Barcelona zal ook ook gaststad zijn van het Wereldcongres van Architecten, een evenement dat de Internationale Unie van Architecten om de drie jaar organiseert. De eerste stad die als Wereldhoofdstad van de Architectuur werd gekozen was Rio de Janeiro in Brazilië in 2020. Kopenhagen in Denemarken zal in 2023 de Wereldhoofdstad van de Architectuur zijn en Barcelona in Spanje in 2026.

Ga naar de inhoud