Barcelona gekozen tot Unesco’s Wereldhoofdstad van de Architectuur in 2026

Barcelona gekozen tot Unesco’s Wereldhoofdstad van de Architectuur in 2026
Beeld: Freepik

Barcelona gekozen tot Unesco’s Wereldhoofdstad van de Architectuur in 2026

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – De Catalaanse hoofdstad Barcelona is door Unesco gekozen tot de World Capital of Architecture voor het jaar 2026. De Wereldhoofdstad van de Architectuur is een initiatief van Unesco en de Internationale Unie van Architecten dat in 2019 werd gestart met als eerste hoofdstad Rio de Janeiro in Brazilië in 2020 en als tweede hoofdstad Kopenhagen in Denemarken in 2023. Barcelona zal de derde Wereldhoofdstad van de Architectuur zijn in 2026.

Barcelona staat natuurlijk wereldwijd op de architectuur kaart vanwege de gebouwen van Antoni gaudí zoals de Sagrada Familia, La Pedrera, Casa Batlló en het Park Güell. Maar Barcelona is veel meer dan Gaudí en naast de architectuur uit de modernistische tijd is Barcelona ook modern en traditioneel tegelijk.

De Wereldhoofdstad van de Architectuur (Capital Mundial de la Arquitectura) is een initiatief waarmee Unesco en de Internationale Unie van Architecten hun engagement bevestigen om zich in te zetten voor het behoud van architecturaal erfgoed in een stedelijke context. Bedoeling is dat een reeks evenementen en activiteiten doorheen 2026 in Barcelona zullen aantonen dat architectuur en cultuur een essentiële rol vervullen voor duurzame stedelijke ontwikkeling.

Barcelona zal ook ook gaststad zijn van het Wereldcongres van Architecten, een evenement dat de Internationale Unie van Architecten om de drie jaar organiseert. De eerste stad die als Wereldhoofdstad van de Architectuur werd gekozen was Rio de Janeiro in Brazilië in 2020. Kopenhagen in Denemarken zal in 2023 de Wereldhoofdstad van de Architectuur zijn en Barcelona in Spanje in 2026.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.