Reuzenkwallen van zeven kilo voor de Costa Tropical in Granada gezien

Reuzenkwallen van zeven kilo voor de Costa Tropical in Granada gezien
Beeld: YouTube

Reuzenkwallen van zeven kilo voor de Costa Tropical in Granada gezien

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – Enkele dagen geleden zijn er bij Motril en Salobreña aan de Costa Tropical in de provincie Granada diverse exemplaren van de reuzenkwallen genaamd ‘rhizostoma luteum’ gezien. Op papier gaat het om enorme kwallen die tot wel 40 kilo zwaar kunnen zijn al zijn de exemplaren die bij Granada gezien zijn niet zwaarder dan 7 kilo.

In de zee bij Spanje komen veel kwallen voor waarbij de meest gevreesde de Portugese oorlogsschepen zijn omdat deze dodelijk kunnen zijn. Maar er is een nieuwe kwalsoort gezien die voor het laatst in 2012 bij de Spaanse kust werd vastgelegd. Het gaat om reuzenkwallen die enorm zwaar kunnen worden en bijna tien jaar geleden gezien werden voor de kust van Almería en Murcia.

De kleur van deze reuzenkwal is doorschijnend wit met paarse tinten. De vangarmen of tentakels zijn aan het eind lang en donkergrijs. In tegenstelling tot andere kwallen, heeft hij talloze monden en voeden ze zich met plankton. Rhizostoma luteum heeft een bijzonderheid ten opzichte van andere kwallen en dat is dat het in symbiose kan leven met andere organismen. Er zijn vissen die tussen zijn tentakels of in zijn paraplu leven. 

De piepkleine harpoentjes zijn giftig maar minder dan de kleinere soorten kwallen. Als je gestoken wordt door een kwal dan wordt normaal gesproken de huid rood en is het een ongemakkelijk maar minder pijnlijk gevoel dan bij andere kwallen. Strandgangers wordt echter aangeraden de gestrande kwallen niet zomaar aan te raken.

Ga naar de inhoud