Resten Chinese raket kunnen boven Spanje de atmosfeer binnenkomen

Resten Chinese raket kunnen boven Spanje de atmosfeer binnenkomen
Beeld: Wikimedia & @EU_SST / twitter

Resten Chinese raket kunnen boven Spanje de atmosfeer binnenkomen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de berekeningen van The Aerospace Corporation kan de eerste trap van de Long March 5B-raket die de Chinese Wentian-ruimtestation module lanceerde, rond 30 en 31 juli opnieuw de atmosfeer in gaan. En volgens de voorspelling kan dat boven onder andere Spanje gebeuren.

De overblijfselen van het Chinese lanceervoertuig voor zwaar transport Long March 5B kunnen tussen 30 en 31 juli in de atmosfeer terecht komen. De mogelijk getroffen landen zijn Spanje, Frankrijk, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Griekenland en Malta. De voorspelling is dat dit zal gebeuren in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 om 2.53 uur.

De raket werd op 24 juli gelanceerd vanaf het eiland Hainan in Zuid China en het puin of de resten van 17 tot 22 ton zullen weer terugkeren in de atmosfeer. Volgens het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart is er geen gevaar voor de inwoners van Zuid-Europa. Alle nationale luchtvaartautoriteiten van de getroffen landen zijn echter wel geadviseerd om de route voorspellingen regelmatig te controleren.

Ga naar de inhoud