Search
menu
Search

Catalaanse zomerhit laat jongeren traditionele sardana dansen in discotheken

Catalaanse zomerhit laat jongeren traditionele sardana dansen in discotheken
Beeld: thetyets / instagram

Catalaanse zomerhit laat jongeren traditionele sardana dansen in discotheken

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is wellicht een eeuw geleden dat ze zoiets hebben meegemaakt in Catalonië, maar de sardana heeft dit jaar haar rentree gemaakt op feesten, in discotheken, tijdens festivals en avondfeesten in Catalonië. De zomerhit is verrassend genoeg niet het nieuwste nummer van Shakira, Quevedo, Rosalía, Aitana of Bizarrap, maar het lied ‘Coti x Coti’, een plezierige (moderne) sardana van ‘The Tyets’.

Het nummer is maar liefst twaalf miljoen keer gespeeld op Spotify, is drieënhalf miljoen keer bekeken op YouTube en wordt honderdduizenden keren gebruikt op TikTok. Maar de belangrijkste prestatie is dat het de jongere generaties Catalanen heeft aangespoord om deze traditionele dans, die voor velen tot het verleden behoorde, te leren en te delen.

Oriol Ramon en Xavier Coca, die 25 jaar geleden werden geboren in Mataró (Barcelona), zijn de creatieve breinen achter The Tyets. Hun muzikale avontuur begon in 2018 met hun debuutsingle ‘Trapetón’. Het daaropvolgende jaar boekten ze hun eerste grote triomf met ‘RRHH’. Later kwamen ‘Menorca’ in 2020 en ‘De l’1 al què’ in 2022.

Recent introduceerden ze hun derde album ‘Èpic solete’ wat hen een prominente plaats heeft gegeven op de Catalaanse hitlijsten. Naast ‘Coti x Coti’, ‘Olívia’, en ‘Bailoteo’ hebben ze ook succes geboekt met hun nieuwste single ‘La platja’, een samenwerking met Stay Homas. The Tyets heeft met hun geheel Catalaanse discografie erkenning gekregen voor het mainstream maken van een muziekgenre dat zich tussen trap en reggaeton bevindt, maar dan in het Catalaans.

Hoewel ze soms kritiek krijgen van puristen voor het opnemen van Spaanse elementen in hun liedjes, toont The Tyets aan hoe succesvol het kan zijn om taal te gebruiken die dicht bij het dagelijks spreken van hun generatie ligt. Ze hebben zich gevestigd als de eerste Catalaanse artiesten die meer dan een miljoen maandelijkse streams op Spotify hebben behaald.

Ga naar de inhoud