Delen van de stad Huesca vernield na doortocht van semi-orkaan

Delen van de stad Huesca vernield na doortocht van semi-orkaan
Beeld: @pirocumulo / twitter

Delen van de stad Huesca vernield na doortocht van semi-orkaan

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Afgelopen donderdag werd provinciehoofdstad Huesca in het noorden van Spanje getroffen door een zware storm. Windstoten tot meer dan 80 kilometer per uur lieten heel wat schade achter. Het stadsbestuur maakt nu de balans op.

Donderdagavond waren het een paar bange uren voor de inwoners van de stad Huesca. De nooddiensten kregen in totaal zo’n 400 oproepen binnen. Zware windstoten richtten overal ravage aan. In sommige parken knapten bomen onder de druk. Overal liggen takken en bladeren verspreid. Waar de bomen nog recht staan, zullen technici een analyse maken van de risico’s.

In de stad Huesca staan in totaal meer dan 18.000 bomen. De storm haalde windstoten tot meer dan 80 kilometer per uur. In Spanje spreekt men officieel van een orkaan wanneer een storm windstoten haalt van meer dan 119 kilometer per uur. De storm van donderdag was dus nog geen orkaan, maar technici beweren dat het bij momenten weinig verschil maakte. 

Men spreekt trouwens van een orkaan wanneer die in de Atlantische Oceaan ontstaat, van een cycloon wanneer de storm in de Stille Oceaan ontstaat, en van een tyfoon wanneer de storm in de Indische Oceaan ontstaat. Orkanen hebben diameters van 300 tot 800 kilometer. Dat geeft een goed beeld van de omvang van hun destructie.

In totaal telde men al 37 bomen die moeten worden weggehaald. Binnenkort worden in Huesca de feesten van San Lorenzo gevierd. Het stadsbestuur belooft voor die datum alle parken te reviseren, vooral het park Miguel Servet waar ook feestelijkheden zullen plaatsvinden. Men vraagt inwoners de hulpdiensten in te lichten wanneer men takken op grote hoogte ziet bengelen.

Ga naar de inhoud