skip to Main Content
Droogte stuwmeer in Extremadura legt duizenden jaren oude dolmen bloot
RTVE

Droogte stuwmeer in Extremadura legt duizenden jaren oude dolmen bloot

CÁCERES – Het gebrek aan water in het stuwmeer Embalse de Valdecañas in de provincie Cáceres in Extremadura heeft ervoor gezorgd dat tussen de 4.000 en 5.000 oude dolmen te zien zijn. Deze hebben de naam ‘Dolmen de Guadalperal’ waarvan men al in de twintiger jaren wist van het bestaan maar ten tijde van Franco werd toch besloten deze onder het water van het stuwmeer te begraven.

Er wordt al gesproken over de ‘Stonehenge español’ ofwel Spaanse stonehenge vanwege de vorm van de rechtopstaande stenen. Vanwege de werking van het water is de hunebed of dolmen deels ingestort maar staan er nog diverse granieten stenen overeind. Zo is de ovale vorm van de vijf meter brede hoofdkamer van de hunebed/dolmen nog te zien.

Een van de stenen die wordt onderzocht is een menhir, een grote en hoge rechtopstaande steen. Op die steen staat volgens een onderzoeker een kaart van de rivier ‘rio Tajo’, in de vorm van een slang. Anderen menen dat de slang een symbool is ter bescherming van de heilige plaats.

Daarnaast denkt men dat deze dolmen duizenden jaren geleden gebouwd is als een megalithische zonneklok maar daarna verbouwd werd tot een grafkamer ofwel dolmen of hunebed door bovenop de rechtopstaande stenen andere grote horizontale stenen of aarde te leggen. Men denkt dat het een religieus centrum was van de omgeving omdat de dolmen te vinden is bij een plaats waar men de rivier Tajo te voet kon oversteken.

De Dolmen de Guadalperal werd reeds in 1925 ontdekt door de Duitser Hugo Obermaier, kapelaan in het dorp Casa de Alba. Hij was als amateur archeoloog onder de indruk van een bepaalde plaats en meende dat daar archeologische resten te vinden waren. Gedurende jaren was hij bezig met afgraven, net zolang totdat de dolmen in zijn geheel te zien was.

Na die ontdekking bleven de stenen staan waar ze hoorden te staan maar werden alle andere gevonden voorwerpen meegenomen naar Berlijn. Zo wist de Duitser te achterhalen dat de Romeinen de Dolmen reeds leeg hadden geplunderd.

De vereniging ‘Raíces de Peraleda’ wil, nu dat het uniek is dat de dolmen te zien zijn vanwege het lage water, dat de stenen op die plaats worden weggehaald om ergens anders weer neer te zetten zodat deze door iedereen te bewonderen zijn wanneer het waterpeil in het stuwmeer weer stijgt. Maar de regionale regering in Extremadura wil daar voorlopig niets van weten maar heeft wel een onderzoek ingesteld naar de mogelijkheden.

Wil je dus deze duizenden jaren oude rechtopstaande granieten stenen bewonderen, dan moet je snel zijn voordat de regen het stuwmeer weer zal vullen en de dolmen weer verdwijnen onder het water.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Er zijn oudheden die ouder dan de dolmen zijn , ik bedoel maar
    God schiep de aarde de hoge bergen miljoenen jaren oud

  2. De megalietische cultuur vormde de hoeksteen van onze huidige beschaving. Het onderwater zetten van deze Neolietische heilige site was een van de vele culturele misdaden van het fascistische katholieke Franco regime. Maar ook de vereniging Raices de Peraleda heeft het mis, immers door verplaatsing van de stenen wordt de integriteit van het monument aangetast. Waarschijnlijk gaat de verplaatsing niet door en verdwijnt het monument weer onder water.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken