Eerste sneeuw gevallen in Spanje

Eerste sneeuw gevallen in Spanje
Beeld: Refugio Cabaña Verónica / Twitter

Eerste sneeuw gevallen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl het nog zomer is en officieel pas op 1 september de klimatologische herfst zal beginnen, heeft het eind augustus voor het eerst gesneeuwd in Spanje. Dat gebeurde op het moment dat in praktisch heel Spanje de temperaturen flink daalden dit keer hoog in de Pyreneeën en in de Picos de Europa.

De Spaanse weerdienst Aemet had al gewaarschuwd voor de mogelijkheid van sneeuw maar dat dit ook daadwerkelijk zou gaan gebeuren had niemand verwacht. De sneeuw is eigenlijk zo’n twee tot drie weken te vroeg teruggekeerd in Spanje, logischerwijze niet dicht bij de kust maar wel vanaf 2.300 meter hoogte.

In de provincie Huesca (Aragón) hoog in de Spaanse Pyreneeën heeft het bij de Refugio de Cap de Llauset in de gemeente Montanuy op 2.425 meter hoogte gesneeuwd. Er kon nog geen sneeuwpop gemaakt worden want de verantwoordelijken voor de berghut spreken over een dunne laag sneeuw van 2 tot 3 centimeter.

Vorig jaar sneeuwde het in de Pyreneeën ook al op 20 augustus maar dat was vanaf 3.200 meter hoogte. 

In de Picos de Europa bij de Refugio Cabaña Verónica bij de gemeente Potes in de autonome regio Cantabrië heeft het ook gesneeuwd. Deze berghut bevindt zich op zo’n 2.325 meter hoogte nabij de grens met de autonome regio Asturië.

Ga naar de inhoud