Nederlands tankschip voorziet het droge Baskenland van kraanwater

Nederlands tankschip voorziet het droge Baskenland van kraanwater
Beeld: Consorcio de Aguas Bilbao Bizkaia

Nederlands tankschip voorziet het droge Baskenland van kraanwater

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Omdat men in een deel van het Baskenland de droogte niet meer met lokale middelen kan bestrijden, heeft men een drastische beslissing genomen om kraanwater via een tankschip naar diverse gemeenten te brengen. En voor dat watervervoer maakt men gebruik van het Nederlandse tankschip ‘Dutch Spirit’ dat 45.000 inwoners in 16 gemeenten in de provincie Vizcaya tot half oktober van water voorziet.

De hoogte van het water in de rivieren die de streek (comarca) Busturialdea in de Baskische provincie Vizcaya bevoorraden is minimaal vanwege de afwezigheid van regen. Daarom heeft het Consorcio de Aguas Bilbao Bizkaia besloten water per schip van de haven van Bilbao naar de haven van Bermeo te verplaatsen om het probleem aan te pakken.

Daarvoor maakt het Baskische waterbedrijf gebruik van het Nederlands tankschip ‘Dutch Spirit’ dat een capaciteit heeft van 40.000 m3 water. Het schip van 100 meter lang en 17 meter breed wordt in de haven van Bilbao in 15 uur tijd volgeladen met water dat daarna verscheept wordt naar de haven van Bermeo. Het watervervoer is half augustus al gestart en zal tot half oktober duren, afhankelijk van de weersomstandigheden want hoe meer regen, hoe minder watertransporten nodig zijn. 

In totaal heeft dit watervervoer met het Nederlandse tankschip een kostenplaatje van 1,8 miljoen euro voor 30 tot 40 tochten. Het water wordt verdeeld over de gemeenten Ajangiz, Arratzu, Bermeo, Busturia, Ea, Elantxobe, Gernika-Lumo, Forua, Gautegiz-Arteaga, Ibarrangelua, Kortezubi, Mendata, Mundaka, Murueta, Muxika en Sukarrieta waar in totaal 45.000 personen wonen.

Ga naar de inhoud