De Syrische Fadel die begon als aardbeienplukker heeft nu eigen restaurant in Huelva

De Syrische Fadel die begon als aardbeienplukker heeft nu eigen restaurant in Huelva
Beeld: @lasdunasdelportil / facebook

De Syrische Fadel die begon als aardbeienplukker heeft nu eigen restaurant in Huelva

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUELVA – Het leven voor immigranten is niet altijd eenvoudig in Spanje. Fadel Al-Bahech, geboren in het Syrische Damascus, begon in de aardbeienpluk en heeft ruim dertig jaar later een restaurant uit de grond gestampt. Er werken een twintigtal personen, waarvan de meerderheid buitenlandse origine heeft.

“Een tafel voor zes? Perfect!” Het gaat er druk aan toe in het restaurant Las Dunas, gelegen in de gemeente Cartaya (Huelva). Aan het hoofd staat Fadel Al-Bahech, 57 jaar en van Syrische origine. Fadel kwam in 1987 in Spanje aan om vertaling te studeren in Granada, maar het leven bracht hem naar de Costa de La Luz, waar elk jaar duizenden toeristen genieten van badsteden als Ayamonte, Isla Cristina, Lepe, Cartaya, Punta Umbría, Mazagón of Matalascañas.

Ver weg zijn de dagen in Damascus, en al bijna even ver de tijd dat Fadel hier zelf als ober aan de slag ging. Fadel benadrukt keer op keer hoe veel geluk hij heeft gehad. Hij besloot destijds samen met vier vrienden in Granada te gaan studeren. Nog geen jaar later keerden drie van hen al weer naar huis toe. Uiteindelijk keerde ook Fadel terug, maar Spanje was hem toch al nauw aan het hart gaan liggen. Terug in Damascus belde hij zijn nonkel in Cartaya op. Of hij even bij hem mocht blijven? Tijdens dat tweede bezoek ontstond Fadels liefde voor de Costa de La Luz.

Dat waren de hardste dagen, waarin Fadel in de aardbeienpluk ging werken om rond te komen. Met het ondertussen niet langer geldige studieverblijf was het niet eenvoudig de eindjes aan elkaar te knopen, maar de aanhouder wint, en in 2003 verkreeg de jonge ondernemer een concessie voor 50 jaar over het restaurant dat nu Las Dunas heet. In totaal is er plaats voor 400 bezoekers.

En Fadel is graag gezien in de omtrek. Bijna de hele ploeg van Las Dunas is net als hem van buitenlandse origine. “Ik ben ook immigrant”, zegt hij daar zelf over. “Ik weet hoe moeilijk het kan zijn”. Wie er honger van heeft gekregen vind hier  meer informatie.

Ga naar de inhoud