Water in de lagune van Torroella de Montgrí aan de Costa Brava is plots roze geworden

Water in de lagune van Torroella de Montgrí aan de Costa Brava is plots roze geworden
Beeld: @otgerfortia / twitter

Water in de lagune van Torroella de Montgrí aan de Costa Brava is plots roze geworden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Als je aan de Costa Brava woont of daar op vakantie bent, moet je eens een kijkje nemen bij de lagune van Fra Ramon in de gemeente Torroella de Montgrí. Daar is namelijk het water in plaats van blauw op dit moment roze gekleurd. Maar hoe kan dat en waarom heeft dat niets met watervervuiling te maken?

Terwijl de autoriteiten veel gebeld worden met de vraag of het water vervuild is, kunnen experts de personen geruststellen want het gaat hier om een natuurverschijnsel. Omdat de lagune kleiner is geworden als gevolg van de hoge temperaturen en er dus minder water in de lagune en Ter-rivier zit, is de proliferatie van bacteriën in het water versneld.

In het water zijn veel voedingsstoffen en weinig zuurstof aanwezig waardoor de chromatium bacteriën een soort fotosynthese uitvoeren die geen zuurstof creëert zoals fytoplankton, maar wel waterstofsulfide. En het is dat laatste wat zorgt voor de roze kleur van het water. Het is dus geen vervuiling maar een natuurlijk proces dat overigens niet voor het eerst waargenomen is op deze plaats.

De roze laguna levert mooie foto’s op en het blijft interessant om te zien maar tegelijkertijd is het ook fataal en dodelijk voor de vissen die in het water leven. Deze hebben niet genoeg zuurstof meer en kunnen overlijden. Helaas kan men niet veel doen en moeten de experts wachten tot het einde van de zomer om te testen wat het gevolg is geweest op de vissen.

Zoutmeren Costa Blanca

De roze gekleurde lagune lijkt een beetje op de roze zoutmeren van Torrevieja aan de Costa Blanca. Deze zijn dus roze gekleurd door de hoge zoutconcentratie dat veel plankton, garnalen en kleine roze algen waardoor het water een roze kleur krijgt.

De twee grote zoutmeren bij Torrevieja en La Mata worden in de volksmond zowel de Salinas van Torrevieja en La Mata, alsook de Lagunas van Torrevieja en La Mata genoemd. Salinas betekent letterlijk vertaald zoutmijnen (salina is het Spaanse woord voor zoutmijn) en verwijst naar de zoutmijnen of zoutwinning bij de havenstad Torrevieja.

Lagunas betekent letterlijk vertaald strandmeren of lagunes (laguna is het Spaanse woord voor strandmeer of lagune) en verwijst naar beide grote zoutmeren. Beide woorden worden echter wisselend gebruikt om deze zoutmeren aan te duiden.

Ga naar de inhoud