Search
menu
Search

Wat kost het opladen van een elektrische auto op straat in Spanje?

Wat kost het opladen van een elektrische auto op straat in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat kost het opladen van een elektrische auto op straat in Spanje?

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elektrische auto’s worden vaak gezien als dé oplossing voor de mobiliteit van nu en de toekomst. Ze zijn minder vervuilend, mogen zonder verkeersbeperkingen het centrum van steden met lage emissiezones inrijden, genieten van bepaalde subsidies en fiscale voordelen en besparen bestuurders bovendien geld dat ze aan benzine of diesel uitgeven. Toch moet deze laatste bewering over de besparingsmogelijkheden van het opladen van een elektrische auto in vergelijking met het tanken van een brandstofauto in de praktijk worden geanalyseerd.

Als we een garage hebben waar we een eigen laadpunt kunnen installeren, zijn de kosten van het opladen van een elektrische auto aanzienlijk lager dan de prijs van een liter fossiele brandstof. Door de auto ’s nachts op te laden, kunnen we aanzienlijk besparen.

Als we echter moeten vertrouwen op het aansluiten van onze auto op openbare laadpunten op straat, in winkelcentra en andere locaties, kan deze besparingsmogelijkheid worden beperkt, aangezien de laadprijzen hoger zijn. Dit verschil is natuurlijk niet overal hetzelfde en er is een duidelijke discrepantie afhankelijk van het land waar we ons elektrische voertuig aansluiten.

Op basis van gegevens van Eurostat heeft het bedrijf Switcher een lijst gepubliceerd van de tien Europese landen waar het gemiddeld het duurst is om een elektrische auto op te laden. Spanje staat ook in deze top tien, terwijl Nederlands niet voorkomt:

  1. Denemarken, waar 36,71 euro nodig is om de auto volledig op te laden.
  2. België, 27,66 euro.
  3. Tsjechië, 23,68 euro.
  4. Italië, 22,43 euro.
  5. Roemenië, 22,43 euro.
  6. Duitsland, 20,68 euro.
  7. Spanje, met een gemiddelde prijs van 20,46 euro.
  8. Cyprus, 20,09 euro.
  9. Ierland, 19,87 euro.
  10. Letland, 18,43 euro.
Ga naar de inhoud