Spaanse weerdienst waarschuwt voor onweer, regen, hagel en wind tijdens een ‘DANA’

Spaanse weerdienst waarschuwt voor onweer, regen, hagel en wind tijdens een ‘DANA’
Beeld: via canva.com

Spaanse weerdienst waarschuwt voor onweer, regen, hagel en wind tijdens een ‘DANA’

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse weerdienst AEMET heeft een speciale waarschuwing uitgegeven voor de komende dagen. Vanaf vrijdag verwacht de meteorologische dienst dat het weer compleet omslaat en zich een zogenaamde DANA vormt, wat veel regen, hagel, onweer en harde windvlagen met zich meebrengt op veel plaatsen op het Spaanse vasteland en de Balearen waarbij de Canarische Eilanden gevrijwaard zijn van dit natuurgeweld dat door de Spaanse kranten omschreven wordt als ‘historisch en buitengewoon’.

Maar wat is een DANA eigenlijk?. DANA is een afkorting voor ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ dat zich vertaalt naar “Geïsoleerde depressie op hoge niveaus”. Het is een atmosferische storing die wordt gekenmerkt door een lagedrukgebied op hoge niveaus in de atmosfeer. Dit lagedrukgebied veroorzaakt onstabiel weer, met kans op regen, onweersbuien en zelfs tornado’s. DANA’s komen het meest voor in de zomer, wanneer het contrast tussen de warme lucht van de tropen en de koelere lucht van de polen het grootst is. Ze kunnen echter het hele jaar door voorkomen. 

Volgens de Spaanse weerdienst AEMET zal deze DANA vanaf vrijdag over het Spaanse vasteland en de Balearen trekken. Vrijdag wordt een dag van overgang. Een koufront zal door Galicië trekken, waardoor er neerslag valt in het uiterste noordwesten en de Cantabrische kust (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland). In de middag is het waarschijnlijk dat er onweersbuien ontstaan in het noordelijk deel van de Ebro-vallei (Aragón, Navarra, La Rioja en Catalonië) en in berggebieden in het oosten van het vasteland (Catalonië, Valencia regio en Murcia). Deze kunnen vergezeld gaan van lokaal zware buien.

Op zaterdag, met de vorming van een DANA in het westen van het Spaanse vasteland, zullen de neerslaggebieden vanaf de ochtend zich uitbreiden naar praktisch heel het vasteland en de Balearen. Ze zullen vergezeld gaan van onweersbuien, die minder waarschijnlijk zijn in het uiterste zuidwesten (Andalusië en Extremadura). In de omgeving van de Ebro-vallei (Aragón, Navarra, La Rioja en Catalonië) en in aangrenzende gebieden in het noordoosten (Catalonië) kunnen de neerslagbuien heviger en aanhoudender zijn, met grotere neerslaghoeveelheden.

Op zondag zullen de neerslag- en onweersbuien in een groot deel van het Spaanse vasteland en de Balearen aanhouden. Met de nodige onzekerheid kan de grootste onstabiliteit zich verplaatsen naar gebieden van het Middellandse Zeegebied, waar een krachtige oostenwind zal waaien. Deze wind zal vocht van mariene oorsprong aanvoeren, waardoor er overvloedige neerslag kan vallen. Het is waarschijnlijk dat deze neerslagbuien opnieuw aanhoudend zullen zijn in gebieden in het noordoosten (Catalonië), en zich zullen uitbreiden naar de rest van het Spaanse vasteland in de vorm van buien vergezeld van onweersbuien.

Gedurende het hele weekend zal er, vanwege de bewolking en de verwachte neerslag, een herfstachtig klimaat heersen. Vanaf maandag neemt de onzekerheid aanzienlijk toe met betrekking tot de ontwikkeling van de DANA en dus ook met betrekking tot de neerslaggebieden. Het is mogelijk dat het onstabiele weer met buien aanhoudt, maar op dit moment is het moeilijk om met precisie gebieden aan te geven. Op donderdag zal de AEMET de weersvoorspelling voor volgende week aanpassen.

Ga naar de inhoud