skip to Main Content
Een op de drie kinderen in Spanje is arm
123rf

Een op de drie kinderen in Spanje is arm

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Een op de drie kinderen in Spanje is arm

123rf

MADRID – Volgens de barometer van Save the Children is de armoede onder kinderen in Spanje gestegen van 12% in 2008 naar 15,9% in 2016 waardoor op dit moment 1.329.510 kinderen in armoede leven in Spanje. Dat wil zeggen dat een op de drie kinderen in armoede leeft.

Volgens de gegevens uit het onderzoek Encuesta de Condiciones de Vida (ECV) van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) leeft 21,6% van de bevolking in Spanje in armoede en dient men te leven met minder dan 8.522 euro per jaar ten opzichte van het gemiddelde in Spanje wat volgens het INE 11.074 euro is.

De barometer van de internationale organisatie Save The Children heeft gekeken naar de kinderen in Spanje waaruit is gebleken dat tien jaar geleden 12% van de kinderen in armoede leefde maar dat dit percentage in 2016 is gestegen naar 15,9%. 1.329.510 kinderen leven in huishoudens waar men moet leven van minder dan 930 euro per maand voor de hele familie (2 ouders en 2 kinderen).

Uit een ander rapport van de hulporganisatie Cáritas is gebleken dat 4 miljoen mensen op de grens van armoede leven in Spanje, een 40% meer dan tien jaar geleden. De families die het meest met armoede te maken hebben zijn alleenstaande ouders (monoparentales) en grote families (familias numerosas).

In Spanje verlaat 43% van de kinderen vroegtijdig de school terwijl dat gemiddeld binnen de Europese Unie 18% is volgens Eurostat. Daarbij moet opgemerkt worden dat 80% van deze kinderen later ook in armoede zal leven.

De gemiddelde inkomsten van de armste families in Spanje bevinden zich 40% onder de armoedegrens. Er is geen enkele EU-land waar de ongelijkheid zo groot is, aldus Unicef.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Bijzonder dat de “gelukzoekers” weer de schuld krijgen.
  Sorry mensen, maar het probleem ligt juist bij de kloof tussen arm en rijk.
  Die volgens jullie zogenaamde gelukszoekers zijn een druppel op een gloeiende plaat.

  Stap eens uit je bubbel en doe onderzoek naar de verdeling van geld en middelen in de wereld.
  Lees het door economen wereldwijd gewaardeerde onderzoek van de Franse econoom Thomas Piketty, boeken van Joris Luyendijk en de econoom Ewald Engelen en je hebt het nooit meer over ‘die gelukzoekers’.
  Weet dat 1% van de rijkste mensen meer bezitten dan de rest van de wereldbevolking bij elkaar. En laat nu uitgerekend die 1% niet of nauwelijks belasting betalen, allemaal mogelijk gemaakt door rechtse regeringen zoals in Nederland, Luxemburg en nog een aantal andere landen.
  Als de rijkdom verdeeld zou worden heeft ieder gezin in de wereld een maandinkomen van ruim €2500 en zou er geen exodus zijn van mensen die hun geluk elders moeten zoeken. En daarnaast, omdat iedereen geld heeft, zullen de economische omstandigheden wereldwijd verbeteren, komt er geld vrij voor scholing en zorg.
  Maar geen zorg; de hebzucht van velen en het blindelings volgen van foute politici zal de wereld behoeden voor een dergelijke omwenteling. We laten het liever afkomen op honger en uitsluiting voor een meerderheid van de wereldbewoners, ja ook uw kleinkinderen of kinderen zitten in de gevarenzone, en vinden het te prevaleren dat er miljarden worden besteed aan oorlog in plaats van eerlijk delen.

  1. Ik begrijp heel goed wat je zegt en je hebt ook gewoon gelijk.
   Dit is iets dat al sinds het begin van de mensheid speelt denk ik.
   Wat je alleen niet moet vergeten is dat je spreekt over een utopie, zoals je zelf ook al zegt. De ¨elite¨ zal dit nooit toestaan. We kunnen daar zoveel aan willen veranderen als we willen, maar dat zal alleen gebeuren als iedereen tegelijk tegen ze opstaat. En hier en daar zijn er mensen die het proberen, maar dat loopt meestal niet zo goed af.
   Voor wat betreft ¨gelukszoekers¨ er is een categorie mensen die vlucht omdat men anders vermoord wordt. En er is een categorie mensen die vlucht puur vanwege economische gronden.
   Waar het om gaat bij de meeste reacties en als ik het zo hoor en lees in den lande, is dat men het onrechtvaardig vind, dat mensen in hun eigen land, achtergesteld worden ten opzichte van vluchtelingen. Mensen die hier netjes hun belasting betalen, hun werk doen of hebben gedaan, die het even tegenzit krijgen amper hulp, terwijl de ¨vluchtelingen¨ vaak zonder problemen geholpen worden en van alles krijgen.
   Dat deel van het verhaal, heeft indirect misschien te maken met de verdeling van geld en goederen in de wereld. Maar als iedereen een maandinkomen zou hebben dat voldoende was om van te leven, vinden wij als mensen wel weer een andere reden om oorlog te trappen en mensen te vermoorden etc. dat zit nu eenmaal in ons.
   Dus te stellen dat als iedereen voldoende inkomen heeft, de hele wereld een betere plek zal worden, is wat te kort door de bocht.
   De bevolking zou nog explosiever groeien en er zou al snel te weinig plek zijn op aarde voor iedereen….
   Dus ik ben het eens met wat je zegt Hsl, want ik ken die cijfers en gegevens ook al lang, maar het helpt mensen niet met anders te gaan aankijken tegen ¨gelukszoekers¨
   Of die term al of niet terecht is, laat ik maar even in het midden.

 2. Remco, bijna 16 % van de Spaanse kinderen in armoede, is dat niet 1 op 6 ( ipv 1 op 3 zoals jij schrijft – wat echt verschrikkelijk veel zou zijn….) ?? – Wat ook veel te veel is…..

 3. Spanje is na de revolutie uit een diep dal geklommen en met de hulp van Europees geld een welvarend land geworden .Tot de grenzen van Oost Europa open gingen en goedkope werkkrachten de plaats innamen van de Spanjaarden,maar het was nog geen ramp,die werkten voor hun loon.Dan kwam de Noord-Afrikaanse ,Maghreb, tsunami ,import van mensen die liefst niet werken maar wel profiteren van de sociale zekerheid.

 4. Het is triest om te lezen en te zien dat in een land als Spanje zoveel armoede heerst in een tijd dat we onszelf wijs maken dat we het zo goed hebben. Het heeft niets met Spanje te maken, maar als ik onze politici (NL) zie verkondigen hoe zij voor “ons” hun best doen terwijl er steeds meer afstand ontstaat tussen arm en rijk dan vraag ik mij af of ze werkelijk doorhebben hoe de stand van zaken is in NL en in Europa. Zijn ze blind of doen ze alsof? Ik denk van beide een beetje. Spanje is een schitterend land en het moet toch mogelijk zijn om meer mensen mee te laten genieten van een menswaardig bestaan, zeker voor de kinderen. Ik heb al vaker gezegd dat politiek en ‘het grote geld’ de veroorzakers zijn van al het leed in de wereld. Ik ga er steeds meer in geloven.
  En hoe vervelend ook om te zeggen heeft ook het opengooien van de grenzen voor alles en iedereen een zeer negatieve invloed op hoe we er nu voorstaan mijns inziens.
  Spanje was helemaal niet toe aan een dure Euro, maar dat wordt een heel verhaal om uit te leggen en hebben de kinderen in Spanje nu helemaal niets aan. Ik hoop dat het met de tijd beter zal gaan, en misschien verhuis ik nog wel naar Spanje want het land en de mensen hebben mijn hart gestolen.

 5. Dat is in Belgie niet anders, ook heel veel armoede daar, recent nog in het nieuws geweest, in bepaalde streken leven er ook 1 op 3 kinderen in armoede.

  1. In Nederland is het echt niet veel beter.
   Opvallend, EU landen waarvan de rest van de wereld denkt dat het ¨het beloofde land¨ is, kunnen kennelijk niet zorgen dat de kloof tussen arm en rijk niet groter en groter wordt.
   Schandalig als je erover nadenkt.

 6. Tja dat zie ik al jaren en maar schreeuwen dat het zo goed gaat met de economie 🙁 En dan vooral veel gelukszoekers gratis geld geven terwijl een groot gedeelte van de Spanjaarden ligt te creperen van de honger. De omgekeerde wereld.

  1. Ik vrees inderdaad 1 van de grootste problemen.
   Zoals Peter en ik hierboven zeiden, in andere landen is het echt niet veel beter.
   Sprak gisteren iemand over de situatie in de UK, waarbij enorme aantallen moslims zijn, Londen een Moslim burgemeester heeft en als ze niet uitkijken het land dadelijk volkomen overgenomen wordt.
   Daar hopen ze dat May afgezet wordt en een rasechte pro-UK premier de zaak keihard gaat aanpakken….sommige echte kenners daar voorzien anders binnen afzienbare tijd een burgeroorlog…..
   Europa heeft het toegestaan dat onze wereld overgenomen wordt en nu is het feitelijk te laat…..
   Pim Fortuyn zei het al, de grootste bedreiging van een vrije Westerse wereld is de Islam en verdorie hij heeft gelijk gekregen!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken