Een op de drie kinderen in Spanje is arm

Oeps ... foto ontbreekt!

Een op de drie kinderen in Spanje is arm

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de barometer van Save the Children is de armoede onder kinderen in Spanje gestegen van 12% in 2008 naar 15,9% in 2016 waardoor op dit moment 1.329.510 kinderen in armoede leven in Spanje. Dat wil zeggen dat een op de drie kinderen in armoede leeft.

Volgens de gegevens uit het onderzoek Encuesta de Condiciones de Vida (ECV) van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) leeft 21,6% van de bevolking in Spanje in armoede en dient men te leven met minder dan 8.522 euro per jaar ten opzichte van het gemiddelde in Spanje wat volgens het INE 11.074 euro is.

De barometer van de internationale organisatie Save The Children heeft gekeken naar de kinderen in Spanje waaruit is gebleken dat tien jaar geleden 12% van de kinderen in armoede leefde maar dat dit percentage in 2016 is gestegen naar 15,9%. 1.329.510 kinderen leven in huishoudens waar men moet leven van minder dan 930 euro per maand voor de hele familie (2 ouders en 2 kinderen).

Uit een ander rapport van de hulporganisatie Cáritas is gebleken dat 4 miljoen mensen op de grens van armoede leven in Spanje, een 40% meer dan tien jaar geleden. De families die het meest met armoede te maken hebben zijn alleenstaande ouders (monoparentales) en grote families (familias numerosas).

In Spanje verlaat 43% van de kinderen vroegtijdig de school terwijl dat gemiddeld binnen de Europese Unie 18% is volgens Eurostat. Daarbij moet opgemerkt worden dat 80% van deze kinderen later ook in armoede zal leven.

De gemiddelde inkomsten van de armste families in Spanje bevinden zich 40% onder de armoedegrens. Er is geen enkele EU-land waar de ongelijkheid zo groot is, aldus Unicef.

Ga naar de inhoud