skip to Main Content
Helft gepensioneerden Spanje heeft minder dan 900 euro per maand
123rf

Helft gepensioneerden Spanje heeft minder dan 900 euro per maand

MADRID – Gekeken naar de cijfers over de pensioenen in de maand september in Spanje kan weliswaar geconcludeerd worden dat het gemiddelde ouderdomspensioen (pensión de jubilación) 1.140,71 euro is en dat het gemiddelde algemene pensioen 993,11 euro is maar feit is dat meer dan de helft van de Spaanse gepensioneerden niet meer dan 900 euro bruto ontvangt per maand.

In totaal zijn er in september in Spanje 9.760.299 pensioengerechtigden verdeeld over 5.050.308 vrouwen en 4.709.928 mannen die een of andere vorm van pensioen, hetzij ouderdomspensioen = jubilación, nabestaandenpensioen =viudedad en orfandad, arbeidsongeschiktheidspensioen=incapacidad permanente, ontvangen.

Maar van dat totaal zijn er volgens de krant La Información (die zich baseert op de cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) 6.010.977 inwoners die een ouderdomspensioen ontvangen. Daarvan ontvangen er 3.135.378 minder dan 899 euro per maand, minder dus dan het wettelijk vastgestelde minimumloon van 900 euro.

754.219 personen die een ouderdomspensioen ontvangen krijgen per maand tussen de 600.01 en 650,00 euro gevolgd door 516.254 personen die tussen de 650,01 en 700,00 euro per maand ontvangen. Als derde staan de 408.948 gepensioneerden die tussen de 800,01 en 899,00 euro ontvangen per maand gevolgd door 342.962 gepensioneerden die het maandelijks moeten doen met een pensioen tussen de 400,01 en 450,00 euro.

Er zijn volgens het onderstaande schema dus in totaal 3.135.378 gepensioneerden die minder dan 900 euro per maand ontvangen als ouderdomspensioen terwijl het minimum loon sinds dit jaar vastgelegd is op datzelfde bedrag. Als gekeken wordt naar de uitersten dan zijn er 89.217 gepensioneerden die minder dan 150 euro per maand ontvangen en zijn er 39.123 gepensioneerden die meer dan 2.659,42 euro per maand ontvangen.

Zijn de Spaanse pensioenen hoog?

Volgens Eurostat ontvangt 12,6% van de totale bevolking van Spanje een pensioen, dat is 0,2% lager dan het EU gemiddelde van 12,8% maar ook minder dan de 12,7% in België en 13% in Nederland.

Andere cijfers van Eurostat laten zien dat 16,3% van de ouderen in Spanje kans hebben om onder de armoedegrens te komen, dat is in Spanje minder dan 8.522 euro op jaarbasis. Dat percentage is in Nederland 10,6% en in België 17,7% al zijn de bedragen ook anders. 

Maar ontvangen de Spaanse gepensioneerden nu veel of weinig pensioen? Dat is lastig te bepalen want de systemen in de EU landen zijn verschillend en ook de kosten van leven zijn erg verschillend. 

De Spaanse Bank heeft ooit gezegd dat de Spaanse pensioenen zich tussen de meest genereuze bevinden. De Banco de España heeft het vervangingspercentage (de relatie tussen het oorspronkelijke pensioen van de begunstigde en het laatst ontvangen salaris) geanalyseerd en bepaalt dat dit in Spanje 82,2% bereikt, ruim boven de 55,2% van de ‘club van rijke landen’.

Een ander rapport van Fedea ondersteunt deze gegevens en bepaalt ook dat de variabele die het gemiddelde pensioen in verband brengt met het gemiddelde netto salaris van de bijdragen in Spanje 57,7% bereikt, ruim boven het gemiddelde van 44,1% van de Europese Unie.

Spanje Vs. Nederland Vs. België

Uit het bovenstaande weten we dus dat het algemene pensioen in Spanje gemiddeld 993,11 euro is. Dat geldt dan hoofdzakelijk voor mensen die hebben gewerkt en een pensioen hebben opgebouwd aangezien Spanje geen AOW heeft zoals in Nederland.

Het pensioen in Spanje is moeilijk te vergelijken met dat van bv. Nederland of België want de situatie in de landen is natuurlijk heel anders. Toch proberen we het maar het is lastig te achterhalen wat de gemiddelde pensioenen zijn in Nederland en België.

In Nederland ontvangt in principe iedereen een AOW wat in de meeste gevallen ongeveer 800 euro is. Daar bovenop komt een aanvullend pensioen dat men opbouwt via het bedrijf of organisatie waar men voor heeft gewerkt. Dat is gemiddeld 900 euro per maand. Dan zijn er ook nog veel mensen die een lijfrente hebben afgesloten of een leuke spaarpot hebben. Daarnaast heeft een partner die bv. niet gewerkt heeft ook recht op een AOW. Het CBS heeft ooit uitgerekend dat een 65-plus huishouden in Nederland gemiddeld een pensioeninkomen heeft van 3.170 euro bruto. maar in elk huishouden is de situatie weer anders.

In België kent men geen AOW zoals in Nederland en de pensioenen zijn dan ook lager. Ook in dit geval is het lastig een gemiddelde te geven maar men spreekt op diverse websites over bedragen tussen de 1.100 euro en 1.300 euro bruto. We hebben het dan over het zogenaamde rustpensioen wat een inkomen is dat gebaseerd is op de bijdragen die men gedurende een carrière geleverd heeft.

LET OP: Het uitleggen van de gemiddelde pensioenen is een lastig verhaal daarom kunnen bovenstaande bedragen voor België en Nederland wellicht niet helemaal correct zijn. Mocht jij meer informatie hebben over de gemiddelden in 2019 in beide landen dan horen we dat graag. 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. zolang het stropdassen tijdperk niet wordt doorbroken. Blijft armoede en onderdrukking bestaan. Ook andere landen hebben gewaden aan die er op los leven en bewust stelen van anderen die onderaan de ladder moeten ploeteren om rond te komen. Deze wereld is door en door rot. De wereld zien door een wazige bril heeft zo zijn nadelen . De rugzak vult met de jaren. En ik ben wakker en zie hoe dom en blind deze wereld is en doormoddert.

  1. Oordelen is één maar proberen iets aan misstanden te doen is iets anders. Warrige taal helpt daar niet echt bij.

 2. Alma
  Ik woon sedert 1975 in Spanje heb altijd gewerkt als zelfstandige nu ben ik 78 jaar en heb een pensioen van 268,41 euro Stel je voor !

 3. Nu in Nederland ontvangt men 780 euro en niet meer per persoon samen 1180 euro dus wij zijn ook veel duurder uit zoals een gasfles kost in Spanje 13 euro in Nederland 45 euro . Dit is zonder pensioen deze moet je wel hebben betaald,en die wordt steeds minder de uitkering.

 4. Voor het gemak, wordt in dit artikel maar even niet gesproken over belasting die nog moet worden afgedragen.
  Als je iets wil vergelijken, dan moet je daar ook over praten, want in het artikel staan bruto bedragen.

  Daar bovenop komen nog de verplichte premies voor ziektekosten. Eigenlijk ook een soort belasting, want je kan er niet onderuit en worden automatisch al ingehouden.

 5. Leef al 20 jaar tussen de spanjaarden, het is echt geen vetpot maar pure armoede. Flink blijven denken dat het is Spanje goed is. Onder de 900 euro kun je in Spanje niet leven aangezien de kosten per maand al bijna zelfde zijn of je moet in een afbetaald huis wonen, maar dan nog kun je met zulke lage cijfers de IBI niet betalen. Dus vertel de jeugd in Nederland of Belgie dat zij zich direct moeten uitschrijven en inschrijven in Spanje voor een beter pensioen 🙂 Ok je moet er wel minimaal 45 jaar voor werken.

 6. Inderdaad appels en peren. Maar uiteindelijk fruit. Mijn idee is ook dat ES pensioenen (gemiddeld ..) best wel hoog zijn. Voor weduwes en weduwnaren is er een soort nabestaandenregeling die wij in NL al lang niet meer hebben.
  En veel ouderen hebben een vrij huis, al dan niet uit “de familie”. Dat scheelt ook een slok op een borrel.

 7. Dit zijn wel hele oude gegevens. Ten eerste is als een partner niet gewerkt heeft, heeft hij geen recht op ook A. O. W. Sinds 2015 weer een nieuwe regeling, ze gaan er juist vanuit dat de partner werkt of een uitkering heeft. En dan is de leeftijd ook nog eens verhoogd ben nu 65 maar krijg pas A. O. W. Bij 67 jaar. Dus moet je met die 800€ bruto A. O. W. Met zijn twee van leven. Als je verder geen pensioen hebt. Tevens moet je 50 jaar werken. Of belasting betaald hebben voor de gemeenschap. Dat is in Spanje veel minder ik dacht maar iets van 20 jaar. Dus lang leve Spanje zou ik zeggen.

 8. Mij is verteld dat in Spanje in juni en in december 1 maand extra wordt betaald, dat wordt dus per jaar het maandbedrag maal 14.

 9. En wat denken jullie van de pensioenen in duitsland?
  Die zijn daar een stuk lager en als je geen ambtenaar bent ziet het er belabberd uit. Veel mensen leven daar op straat.

 10. Ik vraag mij af of de hoogte van een Spaanse AOW uitkering net als in NL van toepassing is op twee gehuwde personen

 11. Maar als man en vrouw beide werkten in Spanje , zeg maar schoolmeester en juffrouw hebben ze 2 pensioenen in 1 huisje dus ongeveer 4000 euro . Overlijd 1 van de 2 krijgt de overlevende het pensioen van de andere er bij. En zo is het met alle publieke functies . Heb je geen vaste baan vergeet je pensioen dan maar. Wel hebben veel gemeentes als je onder armoe grens leeft veel vrij dingen onder anderen vrij plaatselijk opbaar vervoer.

 12. De vergelijking tussen BelgIë, Nederland en Spanje loopt m.i. behoorlijk fout.
  Ik neem aan dat de uitleg over het Nederlandse pensioen correct is.
  Het Belgische pensioen bestaat uit 3 pijlers:
  – het staatspensioen (waar iedereen recht op heeft) dat vergelijkbaar is met het Nederlandse AOW, maar zowat 50% hoger ligt;
  – eventueel (niet in alle bedrijven) een aanvullend pensioen dat wordt opgebouwd door de werkgever en als kapitaal wordt uitgekeerd op het einde van de loopbaan;
  – eventueel (wie er voor kiest) een tweede aanvullend pensioen dat wordt opgebouwd door de werknemer zelf en eveneens als kapitaal wordt uitgekeerd op het einde van de loopbaan.
  Uiteraard staat het iedereen vrij om daar bovenop nog een spaarpot aan te leggen.
  Het staatspensioen is niet gebaseerd op de bijdragen die men heeft geleverd, maar wel op de tijdens de loopbaan aangegeven geplafonneerde jaarlonen.
  Indien de partner van een gepensioneerde geen inkomen heeft wordt het pensioen opgetrokken tot 125%.
  Het Spaanse pensioen lijkt me vergelijkbaar met de Nederlandse AOW, maar is blijkbaar iets hoger. Men kan dus gerust stellen dat de Spanjaarden hoge pensioenen krijgen. Of er in Spanje ook aanvullende pensioenen bestaan weet ik niet

  1. Er is wel een verschil. Het Nederlandse pensioen bouw je al op door er inwoner te zijn. Al ben je 45 jaar werkloos, dan nog krijg je dat pensioen, AOW genoemd. In Spanje moet je er wel degelijk voor werken, en inderdaad, als je dat je hele leven gedaan hebt en je premies afgedragen hebt aan de seguridad social, ja dan heb je een hoger pensioen dan in NL.

 13. Het blijft appels en eren vergelijken, wat al begint met het ontbreken van de AOW in Spanje. Daarmee vallen alle zelfstandigen al uit de boot plus de bedrijven die nooit pensioen hebben ingehouden. De waarde van dit soort informatie is dus laag! Vergeet niet het gezegde; er zijn leugens, grove leugens en statistieken!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken