skip to Main Content
Helft gepensioneerden Spanje heeft minder dan 900 euro per maand
123rf

Helft gepensioneerden Spanje heeft minder dan 900 euro per maand

MADRID – Gekeken naar de cijfers over de pensioenen in de maand september in Spanje kan weliswaar geconcludeerd worden dat het gemiddelde ouderdomspensioen (pensión de jubilación) 1.140,71 euro is en dat het gemiddelde algemene pensioen 993,11 euro is maar feit is dat meer dan de helft van de Spaanse gepensioneerden niet meer dan 900 euro bruto ontvangt per maand.

In totaal zijn er in september in Spanje 9.760.299 pensioengerechtigden verdeeld over 5.050.308 vrouwen en 4.709.928 mannen die een of andere vorm van pensioen, hetzij ouderdomspensioen = jubilación, nabestaandenpensioen =viudedad en orfandad, arbeidsongeschiktheidspensioen=incapacidad permanente, ontvangen.

Maar van dat totaal zijn er volgens de krant La Información (die zich baseert op de cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) 6.010.977 inwoners die een ouderdomspensioen ontvangen. Daarvan ontvangen er 3.135.378 minder dan 899 euro per maand, minder dus dan het wettelijk vastgestelde minimumloon van 900 euro.

754.219 personen die een ouderdomspensioen ontvangen krijgen per maand tussen de 600.01 en 650,00 euro gevolgd door 516.254 personen die tussen de 650,01 en 700,00 euro per maand ontvangen. Als derde staan de 408.948 gepensioneerden die tussen de 800,01 en 899,00 euro ontvangen per maand gevolgd door 342.962 gepensioneerden die het maandelijks moeten doen met een pensioen tussen de 400,01 en 450,00 euro.

Er zijn volgens het onderstaande schema dus in totaal 3.135.378 gepensioneerden die minder dan 900 euro per maand ontvangen als ouderdomspensioen terwijl het minimum loon sinds dit jaar vastgelegd is op datzelfde bedrag. Als gekeken wordt naar de uitersten dan zijn er 89.217 gepensioneerden die minder dan 150 euro per maand ontvangen en zijn er 39.123 gepensioneerden die meer dan 2.659,42 euro per maand ontvangen.

Zijn de Spaanse pensioenen hoog?

Volgens Eurostat ontvangt 12,6% van de totale bevolking van Spanje een pensioen, dat is 0,2% lager dan het EU gemiddelde van 12,8% maar ook minder dan de 12,7% in België en 13% in Nederland.

Andere cijfers van Eurostat laten zien dat 16,3% van de ouderen in Spanje kans hebben om onder de armoedegrens te komen, dat is in Spanje minder dan 8.522 euro op jaarbasis. Dat percentage is in Nederland 10,6% en in België 17,7% al zijn de bedragen ook anders. 

Maar ontvangen de Spaanse gepensioneerden nu veel of weinig pensioen? Dat is lastig te bepalen want de systemen in de EU landen zijn verschillend en ook de kosten van leven zijn erg verschillend. 

De Spaanse Bank heeft ooit gezegd dat de Spaanse pensioenen zich tussen de meest genereuze bevinden. De Banco de España heeft het vervangingspercentage (de relatie tussen het oorspronkelijke pensioen van de begunstigde en het laatst ontvangen salaris) geanalyseerd en bepaalt dat dit in Spanje 82,2% bereikt, ruim boven de 55,2% van de ‘club van rijke landen’.

Een ander rapport van Fedea ondersteunt deze gegevens en bepaalt ook dat de variabele die het gemiddelde pensioen in verband brengt met het gemiddelde netto salaris van de bijdragen in Spanje 57,7% bereikt, ruim boven het gemiddelde van 44,1% van de Europese Unie.

Spanje Vs. Nederland Vs. België

Uit het bovenstaande weten we dus dat het algemene pensioen in Spanje gemiddeld 993,11 euro is. Dat geldt dan hoofdzakelijk voor mensen die hebben gewerkt en een pensioen hebben opgebouwd aangezien Spanje geen AOW heeft zoals in Nederland.

Het pensioen in Spanje is moeilijk te vergelijken met dat van bv. Nederland of België want de situatie in de landen is natuurlijk heel anders. Toch proberen we het maar het is lastig te achterhalen wat de gemiddelde pensioenen zijn in Nederland en België.

In Nederland ontvangt in principe iedereen een AOW wat in de meeste gevallen ongeveer 800 euro is. Daar bovenop komt een aanvullend pensioen dat men opbouwt via het bedrijf of organisatie waar men voor heeft gewerkt. Dat is gemiddeld 900 euro per maand. Dan zijn er ook nog veel mensen die een lijfrente hebben afgesloten of een leuke spaarpot hebben. Daarnaast heeft een partner die bv. niet gewerkt heeft ook recht op een AOW. Het CBS heeft ooit uitgerekend dat een 65-plus huishouden in Nederland gemiddeld een pensioeninkomen heeft van 3.170 euro bruto. maar in elk huishouden is de situatie weer anders.

In België kent men geen AOW zoals in Nederland en de pensioenen zijn dan ook lager. Ook in dit geval is het lastig een gemiddelde te geven maar men spreekt op diverse websites over bedragen tussen de 1.100 euro en 1.300 euro bruto. We hebben het dan over het zogenaamde rustpensioen wat een inkomen is dat gebaseerd is op de bijdragen die men gedurende een carrière geleverd heeft.

LET OP: Het uitleggen van de gemiddelde pensioenen is een lastig verhaal daarom kunnen bovenstaande bedragen voor België en Nederland wellicht niet helemaal correct zijn. Mocht jij meer informatie hebben over de gemiddelden in 2019 in beide landen dan horen we dat graag. 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. En niet te vergeten…men moet de laatste 15 jaar van je werkzame leven
  gewerkt hebben. Dit Is erg onrechtvaardig want als jij nog nooit gewerkt hebt en met 50 jaar een baan krijgt in welke je 15 jaar aaneen werkt krijg je meer als iemand die 35 jaar gewerkt heeft en er op zn 60-stigste mee stopt……

 2. zolang het stropdassen tijdperk niet wordt doorbroken. Blijft armoede en onderdrukking bestaan. Ook andere landen hebben gewaden aan die er op los leven en bewust stelen van anderen die onderaan de ladder moeten ploeteren om rond te komen. Deze wereld is door en door rot. De wereld zien door een wazige bril heeft zo zijn nadelen . De rugzak vult met de jaren. En ik ben wakker en zie hoe dom en blind deze wereld is en doormoddert.

  1. Oordelen is één maar proberen iets aan misstanden te doen is iets anders. Warrige taal helpt daar niet echt bij.

 3. Alma
  Ik woon sedert 1975 in Spanje heb altijd gewerkt als zelfstandige nu ben ik 78 jaar en heb een pensioen van 268,41 euro Stel je voor !

  1. Beste Alma, misschien heb je wel heel lang heel hard gewerkt, maar je nooit voor een pensioen verzekerd. Als zelfstandige moet je dat zelf doen. Daarom heet het ook “zelfstandige of autonomo”. Werk je bij een werkgever dan gaat het wel via de werkgever.
   Ik reken uit dat je geboren bent rond 1941 en rond je 34ste emigreerde naar Spanje. Dan heb je 19 jaar AOW opgebouwd = 38% … Dat zal het bedrag zijn wat je noemde. Ja en als je jezelf niet verder verzekerd hebt in Spanje, houdt alles op natuurlijk.

 4. Nu in Nederland ontvangt men 780 euro en niet meer per persoon samen 1180 euro dus wij zijn ook veel duurder uit zoals een gasfles kost in Spanje 13 euro in Nederland 45 euro . Dit is zonder pensioen deze moet je wel hebben betaald,en die wordt steeds minder de uitkering.

 5. Voor het gemak, wordt in dit artikel maar even niet gesproken over belasting die nog moet worden afgedragen.
  Als je iets wil vergelijken, dan moet je daar ook over praten, want in het artikel staan bruto bedragen.

  Daar bovenop komen nog de verplichte premies voor ziektekosten. Eigenlijk ook een soort belasting, want je kan er niet onderuit en worden automatisch al ingehouden.

 6. Leef al 20 jaar tussen de spanjaarden, het is echt geen vetpot maar pure armoede. Flink blijven denken dat het is Spanje goed is. Onder de 900 euro kun je in Spanje niet leven aangezien de kosten per maand al bijna zelfde zijn of je moet in een afbetaald huis wonen, maar dan nog kun je met zulke lage cijfers de IBI niet betalen. Dus vertel de jeugd in Nederland of Belgie dat zij zich direct moeten uitschrijven en inschrijven in Spanje voor een beter pensioen 🙂 Ok je moet er wel minimaal 45 jaar voor werken.

  1. Ach Leo en Pedro en anderen die doorlopend schrijven over die vreselijk armoe hier……. Wat een pertinente onzin.

   Ik woon en werk al veel meer dan Leo’s jaren in Spanje. Heb een Spaanse dochter, een heel hard werkende Engelse les geefster (voor een absoluut minimumbedrag p/m, ver in het binnenland) + dansles aan kinderen geefster + moeder van drie puberkinderen. Een Spaanse schoonzoon die een heel hardwerkende mini supermarkt eigenaar is en ook maar heel weinig verdient. Een consuegra (is niet te vertalen in het Nederlands) met een mini pensioentje. Ik heb uitsluitend Spaanse vrienden en kennissen. Waaronder rijken maar ook de velen, jong en oud, met een basis inkomen of een uitkering.

   Het is bij al die (niet werkende én wel werkende mensen geen vetpot… Maar is dát waar het in het leven om draait?! Misschien bij de zeurders op dit forum… vast.. Maar niet bij de gemiddelde Spanjaard. Daar draait het om de fantastische familie-vrienden-dorps saamhorigheid, waaraan het geloof ik de meeste Nederlanders ontbreekt, zoals ik in de kranten lees.

   Alle mensen die ik ken met een basisinkomen, hebben rond de 500 euro netto per maand en leven daar gewoon van met hun gezinnen. De meeste mensen met een uitkering idem. Of ze nou ww, wao of ayuda hebben. Geen van hen heeft 900euro p/m. Maar al die mensen, wonen, eten, drinken, kopen kleding en andere spullen bij de Chinees, zingen en lachen op alle fiesta’s en wonen in ons prachtige land waar vakantie naar het zonnetje niks kost, want dat is thuis.

   Alle wel en niet werkenden hebben wel ergens een stukje familiegrond, waarop van alles groeit aan fruit en groentes en veel hebben ergens rustico, een of meer familievarkens die eens per jaar gemeenschappelijk worden geslacht en verdeeld. Heel veel van hen met een basis inkomen hebben nauwelijks tot geen enkele woonkosten, o,dat ze wonen in een van de vele familiehuizen.

   Drankje en tapas kosten hier samen 2 tot 3 euro en ik zie iedereen! in onze dorpen af en toe gewoon in een bar of op een terras genieten van de gezelligheid.

   Van 900 euro pensioen kun je hier prima leven. Realiseer je dat we wonen in een land waar heel erg veel ongeregistreerd ”hebben” is. Ik heb het niet allen over de enorme zwartwerkcultuur maar ook over de enorme grote groep Spanjaarden die meerdere huizen heeft… officieel heeft 85% een eigen huis en 16% twee of meer huizen. Maar iemand die de Spaanse eigenaardigheden kent weet dat er heel erg veel huizen zijn die wel in het … notariele bezit van iemand zijn, maar niet geregistreerd staan op die persoon zijn naam bij het kadaster doch op de naam van de ovelreden overgrootvader etc.

   Natuurlijk is er vast wel ergens armoe… waar niet in de wereld… . Maar je kunt dan nog altijd beter arm zijn in het zonnetje, met de mogelijkheid om bij de kassenboeren voor een paar euro, buiten het verkoopseizoen 100 of 1000 kilo meloenen en andere groentes/vruchten te mogen halen. Dat doen kennissen van ons regelmatig bijv. (ik ben de auto en aanhanger uitlener) …. Dan in Nederland in de natte zomp op je fiets voor een minimum loon gestrest en wel in de zorg te moeten werken.

   Los van alles.
   Hier in ons mooie en fijne land gaat de overheid er m.i. terecht van uit, dat je vooruit denkt en kijkt als je jong bent. Dat je je geld in je jonge jaren niet over de balk smijt met vakanties naar weet ik veel waar, maar dat je investeert in o.a. een huis, hoe simpel ook en dat je je hypotheek afbetaalt voordat je 67 bent.

 7. Inderdaad appels en peren. Maar uiteindelijk fruit. Mijn idee is ook dat ES pensioenen (gemiddeld ..) best wel hoog zijn. Voor weduwes en weduwnaren is er een soort nabestaandenregeling die wij in NL al lang niet meer hebben.
  En veel ouderen hebben een vrij huis, al dan niet uit “de familie”. Dat scheelt ook een slok op een borrel.

 8. Dit zijn wel hele oude gegevens. Ten eerste is als een partner niet gewerkt heeft, heeft hij geen recht op ook A. O. W. Sinds 2015 weer een nieuwe regeling, ze gaan er juist vanuit dat de partner werkt of een uitkering heeft. En dan is de leeftijd ook nog eens verhoogd ben nu 65 maar krijg pas A. O. W. Bij 67 jaar. Dus moet je met die 800€ bruto A. O. W. Met zijn twee van leven. Als je verder geen pensioen hebt. Tevens moet je 50 jaar werken. Of belasting betaald hebben voor de gemeenschap. Dat is in Spanje veel minder ik dacht maar iets van 20 jaar. Dus lang leve Spanje zou ik zeggen.

 9. Mij is verteld dat in Spanje in juni en in december 1 maand extra wordt betaald, dat wordt dus per jaar het maandbedrag maal 14.

 10. En wat denken jullie van de pensioenen in duitsland?
  Die zijn daar een stuk lager en als je geen ambtenaar bent ziet het er belabberd uit. Veel mensen leven daar op straat.

 11. Ik vraag mij af of de hoogte van een Spaanse AOW uitkering net als in NL van toepassing is op twee gehuwde personen

  1. Heeft niks met gehuwd zijn te maken. Ja dat is van toepassing alleen als je bijde de A.. O. W. Leeftijd berijkt heeft anders niet. Is er 1 toe aan de A. O. W. Leeftijd krijgt de ander niks, en moet je er met 2 van zien te leven, wat echt niet gemakkelijk is. Net als in Spanje.

 12. Maar als man en vrouw beide werkten in Spanje , zeg maar schoolmeester en juffrouw hebben ze 2 pensioenen in 1 huisje dus ongeveer 4000 euro . Overlijd 1 van de 2 krijgt de overlevende het pensioen van de andere er bij. En zo is het met alle publieke functies . Heb je geen vaste baan vergeet je pensioen dan maar. Wel hebben veel gemeentes als je onder armoe grens leeft veel vrij dingen onder anderen vrij plaatselijk opbaar vervoer.

 13. De vergelijking tussen BelgIë, Nederland en Spanje loopt m.i. behoorlijk fout.
  Ik neem aan dat de uitleg over het Nederlandse pensioen correct is.
  Het Belgische pensioen bestaat uit 3 pijlers:
  – het staatspensioen (waar iedereen recht op heeft) dat vergelijkbaar is met het Nederlandse AOW, maar zowat 50% hoger ligt;
  – eventueel (niet in alle bedrijven) een aanvullend pensioen dat wordt opgebouwd door de werkgever en als kapitaal wordt uitgekeerd op het einde van de loopbaan;
  – eventueel (wie er voor kiest) een tweede aanvullend pensioen dat wordt opgebouwd door de werknemer zelf en eveneens als kapitaal wordt uitgekeerd op het einde van de loopbaan.
  Uiteraard staat het iedereen vrij om daar bovenop nog een spaarpot aan te leggen.
  Het staatspensioen is niet gebaseerd op de bijdragen die men heeft geleverd, maar wel op de tijdens de loopbaan aangegeven geplafonneerde jaarlonen.
  Indien de partner van een gepensioneerde geen inkomen heeft wordt het pensioen opgetrokken tot 125%.
  Het Spaanse pensioen lijkt me vergelijkbaar met de Nederlandse AOW, maar is blijkbaar iets hoger. Men kan dus gerust stellen dat de Spanjaarden hoge pensioenen krijgen. Of er in Spanje ook aanvullende pensioenen bestaan weet ik niet

  1. Er is wel een verschil. Het Nederlandse pensioen bouw je al op door er inwoner te zijn. Al ben je 45 jaar werkloos, dan nog krijg je dat pensioen, AOW genoemd. In Spanje moet je er wel degelijk voor werken, en inderdaad, als je dat je hele leven gedaan hebt en je premies afgedragen hebt aan de seguridad social, ja dan heb je een hoger pensioen dan in NL.

    1. Mag dit even wat minder zeurderig svp?

     Je wordt namelijk helemaal niet gekort, als/doordat je Nederland verlaat naar een ander Europees land. Iedereen behoud zijn/haar volledige AOW opgebouwde rechten!

     Elk jaar na jouw persoonlijke beginmoment is dat 2% recht.
     Dat beginmoment was vroeger 15 jaar en is nu exact 50 jaar voordat je AOW gerechtigd wordt. Die beginleeftijd verschuiving is zo raar niet. In de vorige eeuw gingen veel mensen al werken vanaf 14-15 jaar. Al heel veel jaren echter is de minimum schoolverlatingsleeftijd 16 en gaan de meeste mensen nog (veel) langer naar school/studie.

     Zolang je in Nederland ingeschreven bent/woont, betaalt ieder mens van zijn werkinkomen én van zijn uitkeringsinkomen AOW premie… een leven lang.

     Het is dus niet zo dat je geen AOW premie betaalde als je niet werkte. Wel is waar dat het uitgangspunt is.. ingeschreven zijn in Nederland. Dat betekent dat ook ‘moeder de vrouw’ een eigen AOW recht opbouwde/opbouwt als ze thuis blijft zonder uitkering terwijl ‘manlief’ werkt… Dát is een gigantische luxe waar mensen wel eens wat dankbaarder voor mogen zijn. Dat betekent éénmaal premie betalen… tweemaal ontvangen!

     Voor vrijwel alle hier aanwezige echt oude Nederland verlaters geldt deze luxe, want van die generatie hebben maar weinig heel moeders 50 jaar gewerkt/uitkering ontvangen als gevolg van werk, dus premie betaald.

     Echter nadat je jezelf uitschreef/uitschrijft/geëmigreerd bent, betaal je geen cent verplichte AOW en ANW premie meer. Logisch dat je dan ook geen verder recht in Nederland opbouwt. Hay limites… Het zijn geen misselijke bedragen, die je extra netto kreeg/krijgt toen/als je geen AOW premie meer hoeft te betalen.. Maar!…. Je kunt op vrijwillige basis wel degelijk je AOW opbouw in het buitenland voortzetten. Alleen zit daar een maximum verzekering opbouw periode aan van 10 jaar=dus 20% aanstaande
     AOW

     Je kunt er ook voor kiezen je niet vrijwillig door te verzekeren voor de AOW opbouw, bijv. omdat in jouw geval je jaarinkomen zó hoog is dat je denkt het er nooit uit te krijgen… Ook dat is een luxebod, want de in Nederland wonende heeft die keuze niet… Die moet verplicht de AOW premie afdragen, hoe hoog die ook is.

     Het betekent dat iedereen die emigreert vanaf tien jaar voor zijn AOW gerechtigde leeftijd, er geen cent op achteruit hoefde/t te gaan. De vrijwillige premie was/is exact zo hoog als de in Nederland wonenden betalen. En als je, zoals ik een minimum inkomen na je vertrek uit Nederland hebt/had, betaal je een eenmalig bedrag van 500 per jaar. Heb ik dan ook netjes gedaan en daarnaast met mijn werk hier een stukje spaar-pensioengeld opgebouwd om de niet AOW verzekerde jaren mee te compenseren.

     Vertrek je eerder dan die tien jaar voor je AOW recht uit Nederland, mag de NL overheid er toch wel van uitgaan dat je in je nieuwe land ook spaart voor een stukje pensioen of lijfrente opbouwt of spaargeld reserveert om het gat op te vangen? Je kiest er tenslotte dan zelf voor om zo jong al niet meer bij te dragen aan de Nederlandse overheidsinkomsten. Dan mag je m.i. ook niet verwachten dat de Nederlandse overheid jouw levenslange vakantie financiert.
     ter info hieronder de percentages AOW premie die iedere in Nederland wonende jaarlijks heeft betaald of nog steeds betaald… Dit zijn de bedragen van 2019, maar die van 1980 en 2000 verschilden niet zo erg veel daarvan.

     AOW
     Het premiepercentage voor de algemene ouderdomsverzekering is voor het jaar 2019 17,90% (2018: 17,90%).

     Anw
     Het premiepercentage voor de nabestaandenverzekering is voor het jaar 2019 0,10% (2018: 0,10%).

     Maximum premieloon
     Het maximum premieloon bedraagt voor het jaar 2019 voor een loontijdvak van een jaar: € 55.927.

     Beste mensen wees je eens bewust van de rijkdom van geboren te zijn/gewoond hebbend in zo’n financieel goed georganiseerd land als Nederland ipv doorlopend te zeuren…

 14. Het blijft appels en eren vergelijken, wat al begint met het ontbreken van de AOW in Spanje. Daarmee vallen alle zelfstandigen al uit de boot plus de bedrijven die nooit pensioen hebben ingehouden. De waarde van dit soort informatie is dus laag! Vergeet niet het gezegde; er zijn leugens, grove leugens en statistieken!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken