Webwinkel Amazon moet in Spanje een postbedrijf worden

Webwinkel Amazon moet in Spanje een postbedrijf worden
Beeld: Amazon

Webwinkel Amazon moet in Spanje een postbedrijf worden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse toezichthouder CNMC heeft bepaald dat de Amerikaanse webwinkel Amazon in Spanje ingeschreven moet staan als postbedrijf. Het Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia is in februari een onderzoek gestart om te achterhalen of het bedrijf aan dezelfde regels moet voldoen als andere postorderbedrijven omdat Amazon zelf ook een distributie service heeft.

Amazon als webwinkel hoeft zich in feite niet te houden aan de regels voor postbedrijven maar het bezorgbedrijf dat onderdeel is van Amazon wel, aldus het CNMC. Het gaat daarbij met name om twee afdelingen binnen het bedrijf, te weten Amazon Spain Fulfillment SL en Amazon Road Transport Spain SL. 

Verder moet Amazon aan andere eisen voldoen zoals de arbeidsvoorwaarden, belastingen, privacy en immigratie. Amazon heeft nu een maand de tijd gekregen om te antwoorden om een boete zoals die van 300.000 euro die door de Italiaanse communicatiewaakhond was gegeven voor het aanbieden van postdiensten zonder de juiste vergunning te voorkomen.

Amazon steekt steeds meer geld in het uitbreiden van de eigen bezorgcapaciteit via Amazon Logistics. Daarmee wil de webwinkel in steeds meer gebieden van Spanje kunnen garanderen dat artikelen binnen een dag en in sommige gevallen zelfs binnen enkele uren na bestelling zoals in en rond de grote steden kunnen worden bezorgd. Maar de vraag is of Amazon zich daarbij aan de in Spanje geldende regels voor post- en bezorgbedrijven houdt.

Ga naar de inhoud