Meer mensen met hoge bloeddruk in Spanje dan in Nederland en België

Meer mensen met hoge bloeddruk in Spanje dan in Nederland en België
Beeld: Freepik

Meer mensen met hoge bloeddruk in Spanje dan in Nederland en België

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Uit de gegevens van Eurostat blijkt dat Nederlanders en Belgen minder last hebben van hoge bloeddruk dan Spanjaarden. Binnen de EU heeft 21,9 procent last van hoge bloeddruk terwijl dit percentage in Nederland 16,1 procent is, in België 17,4 procent maar in Spanje 19,3 procent.

In alledrie de gevallen zitten de percentages hoge bloeddruk (presión alta) in Nederland, België en Spanje onder het EU-gemiddelde van 21,9 procent. Binnen de EU hebben de inwoners vanaf 15 jaar van Ierland met 11,6 procent het minste last van hoge bloeddruk en is dat het hoogste in Kroatië met 37,3 procent.

Nederland staat met 16,1 procent op de vijfde plaats op de EU-lijst terwijl België met 17,4 procent een achtste plaats inneemt. De inwoners van Spanje hebben vaker last van hoge bloeddruk met 19,3 procent van de bevolking wat goed is voor een dertiende plaats op de lijst van 27 EU-lidstaten.

Er wordt op DEZE lijst ook een onderscheid gemaakt tussen mannen en vouwen waardoor we weten dat in Spanje 19,3 procent van de mannen en 19,2 procent van de vrouwen hoge bloeddruk heeft. Voor Nederland geldt dat 15,5 procent van de mannen en 16,7 procent van de vrouwen hoge bloeddruk heeft. In België geldt 17,1 procent voor de mannen en 17,7 procent voor de vrouwen.

Spanje zit onder het EU-gemiddelde, iets wat ook o.a. geldt voor Frankrijk (16,5%), Griekenland (19,6%), Italië (20,4%) en Oostenrijk (21,8%). Duitsland doet het met 26,2 procent slechter dan Spanje, Nederland en België iets wat ook geldt voor Spanje’s buurland Portugal waar 26,6 procent last heeft van hoge bloeddruk.

Bloeddruk is de druk in de bloedvaten. Deze is te hoog wanneer de bloeddruk boven de 140/90 mmHg is. Een hoge bloeddruk vergroot het risico op schade aan vaten, organen en hart, zoals een hartinfarct of een beroerte. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets, daarom is het goed dat je regelmatig de bloeddruk laat controleren of dit zelf meet. Vanaf de 40 jaar heb je een hoger risico op het krijgen van een hoge bloeddruk.

Beeld: Eurostat

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.