Spanje heeft binnen de EU laag percentage werkenden bij 65-plussers

Spanje heeft binnen de EU laag percentage werkenden bij 65-plussers
Beeld: Jose Luis Escrivá / La Moncloa

Spanje heeft binnen de EU laag percentage werkenden bij 65-plussers

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De minister van Sociale Zekerheid, Jose Luis Escrivá, gaf afgelopen zondag aan dat er in Spanje een culturele verandering nodig is. In de leeftijdscategorie 55 tot 75 jarigen zijn relatief gezien weinig mensen die nog aan het werk zijn. In de rest van Europa wordt er in die leeftijdsgroep beduidend meer gewerkt.

De Europese cijfers van het bureau Eurostat ondersteunen het discours van de minister. In de groep van 64 tot 75, heeft Spanje slechts de helft van de mensen aan het werk in vergelijking met de rest van de Europese Unie. 

Terwijl er in de Spaanse arbeidsmarkt in die leeftijdsklasse er een tewerkstelling is van 4,9%, gaat het in de Europese Unie als geheel om 9,5%. In Frankrijk zijn de cijfers dezelfde als in Spanje. In Duitsland is nog 13% aan het werk. In Italië gaat het om 8,9%. In Ierland en Zweden zelfs 18%, In Portugal 16%.

Volgens Escrivá zijn er naast een paar institutionele verklaringen vooral culturele verklaringen. Er zou geen nood zijn om de pensioenleeftijd te verlagen. Volgens de minister wordt er “in geen geval aangestuurd om tot 75 jaar te werken zoals sommigen beweren”. Wel “moeten er maatregelen getroffen worden om de mentaliteit van bedrijven bij te sturen, zodat ze de werknemers niet op straat zetten vanaf ze 55 jaar zijn.” Escrivá is dan ook van plan het verplichte pensioen in te perken en de motivatie op te schalen voor wie na de legale pensioenleeftijd nog wil werken.

Zo wil de minister het pensioen met 4% verhogen per extra jaar dat iemand werkt. Ook wil Escrivá een aantal mechanismen invoeren die de intergenerationele gelijkheid verbeteren wanneer de generatie van de baby boom met pensioen gaat. De komende maanden moeten zijn plannen langzaamaan worden voorgelegd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.