Spanje heeft de komende drie jaar 15.000 vrachtwagenchauffeurs nodig

Spanje heeft de komende drie jaar 15.000 vrachtwagenchauffeurs nodig
Beeld: 123rf

Spanje heeft de komende drie jaar 15.000 vrachtwagenchauffeurs nodig

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk in de post-Brexit tijd tienduizenden vrachtwagenchauffeurs nodig heeft omdat er een groot tekort is, zal ook voor Spanje gaan gelden maar dan met lagere cijfers. De vrachtwagenchauffeur-crisis zorgt ervoor dat ook Spanje de komende drie jaar minstens 15.000 nieuwe ‘conductores de camiones’ nodig heeft.

Het gebrek aan vrachtwagenchauffeurs in het Verenigd Koninkrijk zorgt voor paniek bij tankstations waar een gebrek aan brandstof is terwijl ook winkels niet bevoorraad worden en de auto-industrie stilgelegd moet worden omdat onderdelen ontbreken. Het Britse leger wordt nu ingezet om chauffeurs in te kunnen zetten terwijl Europese chauffeurs niet staan te popelen om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan omdat de 5.000 tijdelijke visa die worden uitgegeven slechts geldig zijn tot 24 december 2021.

Spanje heeft volgens de cijfers van de Spaanse verkeersdienst 253.000 rijbewijshouders die een C en C+E rijbewijs hebben wat niet wil zeggen dat deze ook allemaal als vrachtwagenchauffeur werkzaam zijn. Bijna 32.000 van hen heeft een leeftijd tussen de 60 en 64 jaar, 40.000 zijn tussen 55 en 59 jaar oud en 42.000 van hen heeft een leeftijd tussen 50 en 54 jaar. In totaal heeft dus 72% van alle C en C+E rijbewijs houders een leeftijd van 50 jaar of meer.

Het probleem is dat de oudere generatie geen opvolgers kan vinden omdat de jeugd mede vanwege de lange werkdagen, grote afstanden en gemiddelde lage lonen van 1.400 euro per maand geen vrachtwagenchauffeur meer wil worden in Spanje. Daarom is het in Spanje zeldzaam om een vrachtwagenchauffeur jonger dan 30 jaar achter het stuur te zien.

Recent is de wet veranderd zodat 18-jarigen al een vrachtwagen-rijbewijs kunnen halen terwijl de leeftijd daarvoor 21 jaar was. Maar dat is niet genoeg want de salarissen zijn nog steeds te laag en de werkuren veel te hoog.

Maar over het algemeen is het geen Brits of Spaans probleem wat betreft het tekort aan vrachtwagenchauffeurs want volgens Transport Intelligence ontbreken er in alle 27 EU-landen samen minstens 400.000 vrachtwagenchauffeurs om aan de huidige vraag te voldoen. Daarbij komt ook het grote tekort aan vrouwelijke chauffeurs want zoals in Spanje is slechts 1 op de 6 vrachtwagenchauffeurs vrouw.

Ga naar de inhoud