De waarde van het landenmerk ‘Spanje’ gestegen naar 1,3 miljard euro

De waarde van het landenmerk 'Spanje' gestegen naar 1,3 miljard euro
Beeld: Marca España

De waarde van het landenmerk ‘Spanje’ gestegen naar 1,3 miljard euro

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit het ‘Nation Brands 2022’ rapport van Brand Finance blijkt dat het landenmerk ‘Spanje’ meer waard is geworden. In een jaar tijd steeg de waarde met 1,3% naar 1,3 miljard euro, dat is meer dan de merken ‘Nederland’ en ‘België’ maar vele malen minder dan de landenmerken ‘Verenigde Staten’ en ‘China’ terwijl de merken ‘Rusland’ en ‘Oekraïne’ enorm gedaald zijn in waarde.

De waarde van het landenmerk Spanje herstelt langzaam de waarde die verloren is gegaan tijdens de corona-pandemie. In 2020 registreerde Spanje een daling van 28% maar dit jaar steeg de waarde met 3,2% tot 1,3 miljard euro, wat minder is dan de 4% stijging in 2021, aldus het Nation Brands 2022-rapport van Brand Finance. Het adviesbureau voorspelt dat de groei de komende jaren zal doorzetten. Spanje is in 2022 is het twaalfde meest waardevolle landenmerk ter wereld. Ter vergelijking, Nederland staat net onder Spanje op de dertiende plaats terwijl België nog net in de top 25 staat op de drieëntwintigste plaats.

Volgens Brand Finance Spain is het merk Spanje gebouwd op reeds zeer sterke pijlers zoals toerisme, cultureel erfgoed, gastronomie en sport en andere zwakkere pijlers zoals wetenschap en technologie, ethische normen, gerespecteerde leiders of corruptie.

Helemaal eenzaam bovenaan de lijst staat de Verenigde Staten met een waarde van 22,3 miljard euro. Na de VS staat China op de lijst met een waarde van 18,7 miljard euro gevolgd door Duitsland ver daaronder met een waarde van 3,8 miljard euro. Vanwege de Oekraïne-oorlog is de waarde van Rusland met 18% gezakt naar 642 miljoen euro terwijl ook de waarde van Oekraïne als land met 21% daalde naar 72 miljoen euro.

Ga naar de inhoud