Eerste elektrische ferry die tussen Ibiza en Formentera gaat varen te water gelaten

Eerste elektrische ferry die tussen Ibiza en Formentera gaat varen te water gelaten
Beeld: @baleariaferry / facebook

Eerste elektrische ferry die tussen Ibiza en Formentera gaat varen te water gelaten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – De Spaanse rederij Baleària heeft de nieuwste ferry te water gelaten. Het gaat om de eerste elektrische ferry Cap de Barbaria die vanaf de zomer 2023 de route Ibiza en Formentera gaat varen en bij nadering, manoeuvreren, afmeren en verblijf in de haven geen vervuilende gassen in de atmosfeer uitstoot.

Baleària lanceerde deze week de eerste elektrische veerboot in Spanje, de Cap de Barbaria die geschikt is voor passagiers en vracht. De boot is te water gelaten in Galicië bij de scheepsbouwers Astilleros Armon in de stad Vigo. Het is een elektrische veerboot die een nieuw concept van reizen tussen Ibiza en Formentera mogelijk maakt. Duurzamer en eco-efficiënter, gericht op het comfort tijdens de reis en tegelijkertijd essentieel voor de levering van goederen naar het eiland Formentera.

De boot krijgt een energieopslagsysteem met ultramoderne lithiumbatterijen waarmee het een bereik van 12 uur in de haven kan hebben. De Cap de Barbaria is 82 meter lang en 15,5 meter breed en kan tot 14 knopen varen.

Het doel van de rederij is om een ​​proef te doen met het gebruik van waterstof. De Cap de Barbaria gaat dienen als testlaboratorium voor het gebruik van waterstof op kleine schaal omdat deze nieuwe ferry H2 ready is. Dat betekent dat er een waterstofsysteem met een cel van 200 kW met een opslagcapaciteit die 24 uur kan worden gebruikt is geïnstalleerd. Deze kan 30% van de energie die het schip nodig heeft leveren.

Ga naar de inhoud