Spanje verlaagt BTW op producten voor vrouwelijke hygiëne

Spanje verlaagt BTW op producten voor vrouwelijke hygiëne
Beeld: Canva

Spanje verlaagt BTW op producten voor vrouwelijke hygiëne

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het zat er al heel lang aan te komen en nu wordt het dan eindelijk realiteit. De BTW (IVA) op producten voor vrouwelijke hygiëne wordt verlaagd van 10 naar 4 procent want deze producten zijn essentieel en geen luxe artikelen. Verder wordt de BTW ook verlaagd op condooms en niet-medicinale anticonceptiva.

In mei dit jaar was al sprake van een mogelijke BTW-verlaging op producten voor vrouwelijke hygiëne. Dat ging toen uiteindelijk niet door na de aanname van de nieuwe abortuswet maar diverse maanden later wordt de zogenaamde ‘tasa tampón’ of ‘tasa rosa’ toch een realiteit.

De BTW/IVA op producten voor vrouwelijke hygiëne zoals tampons, menstruatiecups, maandverband en inlegkruisjes wordt verlaagd van 10 naar 4 procent. Er was ooit ook sprake van een 0 procent BTW maar zover gaat men nog niet in Spanje.

Deze verlaagde BTW/IVA van 4 procent gaat de Spaanse staat circa 30 miljoen euro per jaar kosten, omgerekend 0,0057% van alle inkomsten in 2021 die stijgen naar meer dan 522 miljard euro. Een vrouw heeft gemiddeld 450 menstruatieperiodes in haar leven wat haar gedurende haar leven minstens 5.250 euro extra kost aan hygiënische producten bestaande uit gemiddeld meer dan 6.000 tampons en meer dan 8.000 inlegkruisjes.

Ga naar de inhoud