Het eerste en enige koppel van een Spaanse en Italiaanse wolf leeft in Aragón

Het eerste en enige koppel van een Spaanse en Italiaanse wolf leeft in Aragón
Beeld: voorbeeldfoto / via canva.com

Het eerste en enige koppel van een Spaanse en Italiaanse wolf leeft in Aragón

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Jaren geleden al doorkruiste de Italiaanse wolf de Pyreneeën. Tot nog toe had men echter nog geen enkel koppel gevonden van een Iberische en een Italiaanse wolf gespot. Daar kwam onlangs verandering in. Op nachtbeelden werd het koppel onlangs duidelijk vastgelegd. Het mannetje is van Italiaanse origine (canis lupus italicus), het vrouwtje werd geboren in Spanje (canis lupus signatus). Voorlopig gaat het om het eerste Ibero-Italiaanse wolvenkoppel.

De wolven uit Italië schopten het eerder al tot in Frankrijk. Jaren geleden doorkruisten ze ook al de bergen tot in Spanje. Dat ze nu voor het eerst een koppel vormen is goed nieuws. Wetenschappers gaan ervan uit dat ze de soort zullen verrijken indien ze erin slagen zich voort te planten. Wolven zijn loops aan het einde van de winter. De welpen worden geboren in de lente.

De wolf keerde al begin jaren 2000 terug naar Aragón. Ze installeerden zich in het gebied Los Monegros. Ondertussen zijn er minstens vijf exemplaren. Een van de mannetjes kwam in april tot een triest einde nadat hij werd aangereden in Alcañiz (Teruel). Twee andere mannetjes kwamen zwervend elders terecht, zodat het Ibero-Italiaanse koppel nu het laatste koppel is in Aragón. Waarschijnlijk blijven ze samen, wolven zijn namelijk voornamelijk monogaam.

Het is bijna onmogelijk op het zicht de Iberische en de Italiaanse wolf uit elkaar te halen. Wel is er een groot verschil. De Italiaanse wolven reizen over grote afstanden. De wolven in Spanje zijn veel honkvaster, waardoor ze bijvoorbeeld nog geen voet aan de grond kregen in de Pyreneeën. 

Volgens experts heeft het er mogelijk mee te maken dat er op de soort in Spanje zo sterk gejaagd werd voor ze beschermd werd. Ondertussen blijft het uitbreiden van de wolvenpopulatie wel zo veel polemiek opwerpen dat de EU bestudeert of het mogelijk is de bescherming een paar graden terug te schroeven.

Ga naar de inhoud