Spanje was in 2022 de belangrijkste producent van zonne-energie in de EU

Spanje was in 2022 de belangrijkste producent van zonne-energie in de EU
Beeld: via canva.com

Spanje was in 2022 de belangrijkste producent van zonne-energie in de EU

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De productie van elektriciteit uit zonne-energie in Spanje heeft in 2022 een recordhoogte bereikt. Het land versloeg Duitsland als grootste producent van zonne-energie op land in de EU en verdubbelde het eigen gebruik van zonne-energie vergeleken met 2021.

Volgens een rapport van de Spaanse Vereniging voor Fotovoltaïsche Energie (UNEF) werd er in 2022 een record van 25.086 megawatt (MW) aan zonne-energie geïnstalleerd. Dit is een stijging van 7.100 MW vergeleken met 2021. De toename van de zonne-energieproductie in Spanje is te danken aan een aantal factoren, waaronder de overheidssubsidies voor zonne-energie en de dalende kosten van zonnepanelen.

Het eigen gebruik van zonne-energie in Spanje is ook sterk gegroeid in 2022. Het vermogen van zonnepanelen op daken en gevels steeg met 2.700 MW vergeleken met 2021. De groei van het eigen gebruik van zonne-energie wordt echter gehinderd door de trage verwerking van subsidies door de overheid, mede omdat de Europese subsidies niet ontvangen zijn. Er zijn momenteel ongeveer 500.000 subsidieaanvragen die twee jaar in behandeling zijn.

Op regionaal niveau leidde Extremadura in 2022 zowel het totale vermogen voor zonne-energieproductie als het vermogen dat in dat jaar werd geïnstalleerd in zonne-energieparken. Andalusië en Castilla-La Mancha volgden op de tweede en derde plaats.

Werkgelegenheid en inkomsten

De fotovoltaïsche sector heeft in 2022 een record-bijdrage geleverd aan de Spaanse economie. De sector draagt bij aan werkgelegenheid, belastinginkomsten en exportinkomsten. In 2022 bedroeg de totale belastingdruk van de fotovoltaïsche sector 1,98 miljard euro. Dit is een stijging van 50% vergeleken met 2021. De belastinginkomsten van de fotovoltaïsche sector zijn ook toegenomen door de groei van de sector.

In 2022 waren er in Spanje 197.383 mensen werkzaam in de fotovoltaïsche sector. Dit is een stijging van 50% vergeleken met 2021. De werkgelegenheid in de fotovoltaïsche sector is toegenomen door de groei van de sector.

Het afgelopen jaar exporteerde de fotovoltaïsche sector voor 4,9 miljard euro. Dit is een stijging van 81% vergeleken met 2021. De exportinkomsten van de fotovoltaïsche sector zijn toegenomen door de groeiende vraag naar zonne-energie in het buitenland.

Ga naar de inhoud