Uit ambt gezette en voor rebellie en opruiing aangeklaagde Catalaanse regiopremier Puigdemont is in België *UPDATE* (2017)

Oeps ... foto ontbreekt!

Uit ambt gezette en voor rebellie en opruiing aangeklaagde Catalaanse regiopremier Puigdemont is in België *UPDATE* (2017)

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De recent ontslagen en aangeklaagde Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont is volgens diverse Spaanse en Belgische kranten in België. Puigdemont is naar België gegaan om “Vlaamse leiders” te ontmoeten maar er wordt niet geschreven wie dat zijn. Het afgelopen weekend was er een opstootje tussen de Belgische en Spaanse autoriteiten omdat de Belgische staatssecretaris Theo Francken mededeelde dat Puigdemont asiel kan aanvragen in België. Inmiddels is ook bekend dat alles erop lijkt dat Puigdemont samen met vijf andere regeringsleden politiek asiel wil aanvragen maar dit is nog niet bevestigt.

Nadat de Catalaanse krant El Periodico maandagmiddag het nieuws op Twitter meldde werd er navraag gedaan en hebben de Spaanse autoriteiten bevestigd dat Carles Puigdemont in Brussel of ergens anders in België aanwezig is. Blijkbaar is Puigdemont ook niet alleen en is hij samen met andere regeringsleiders naar België gereisd.

UPDATE: Volgens de krant Het Laatste Nieuws is het bezoek van Puigdemont door de ontslagen vertegenwoordiger van de Catalaanse overheid bij de Europese Unie Amadeu Altafaj georganiseerd. Puigdemont en vijf leden van zijn ontbonden regering willen volgens diverse Spaanse media politiek asiel aanvragen in België. Dit is echter niet door de Belgische autoriteiten bevestigd maar de politieke partijen vragen inmiddels wel op ophelding want men zit in Brussel zeker niet te wachten op een politeiek rel binnen de EU. Volgens het TV-kanaal La Sexta wilde Puigdemont ook naar Nederland of Groot Brittannië reizen maar koos hij uiteindelijk voor België. De Belgische N-VA partij zegt dat ze Puigdemont niet hebben uitgenodigd omdat ze zich houden aan het verzoek van de Belgische premier Michel om niet te provoceren. Wel schrijft men in België dat er druk overleg plaatsvindt tussen premier Michel, Jan Jambon en Theo Francken. Puigdemont is samen met Meritxell Borràs (PDECat), Toni Comín (ERC), Joaquim Forn (PDECat), Dolors Bassa (ERC) en nog een vijfde lid van de afgezette Catalaanse regering op zondag in een auto van Girona naar Marseille gereisd om daar het vliegtuig te nemen naar Brussel. Puigdemont heeft de Belgische advocaat Paul Beckaert ingeschakeld die dat inmiddels bevestigd heeft.

Zijn eigen politieke partij PDeCAT bevestigd dit nieuws niet maar ze ontkennen het ook niet. Puigdemont was maandagmorgen niet bij de partijvergadering aanwezig wat op zich al vreemd was. De vicepremier Oriol Junqueras is wel al gezien op straat in Barcelona en ook hij heeft geen mededelingen gedaan over de plaats waar Puigdemont is.

Het afgelopen weekend leek het erop alsof alles normaal was in het leven van Puigdemont. Terwijl er op de Catalaanse televisie zaterdagmiddag om 14.30 uur een vooraf opgenomen toespraak van de ex regiopremier werd uitgezonden, genoot Puigdemont in zijn stad Girona van een ogenschijnlijk gezellige maaltijd in het bijzijn van zijn vrouw en diverse vrienden. Na de maaltijd liep hij vrolijk over straat waarbij hij door Catalanen omarmd werd en er selfies met hem werden gemaakt.

Ondanks dat de procureur-generaal van Spanje Puigdemont aangeklaagd heeft, is de Catalaanse ex regiopremier vrij om te reizen en mag hij dus ook naar België gaan. Het is echter wel vreemd dat dit in het geheim gebeurde en dat hij dat precies doet nadat Francken hem bij wijze van spreken asiel heeft geboden.

Ga naar de inhoud