Spaanse wegenbouwers willen “premium” wegen tegen tol bij Madrid en Barcelona

Tolwegen Spanje worden 0,84% duurder in 2020
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als het aan de grote wegenbouwers en beheerders van wegen in Spanje ligt dan moeten grote steden zoals Madrid en Barcelona speciale “premium” wegen krijgen of weghelften van de bestaande snelwegen waar automobilisten tegen betaling van tol gebruik van kunnen maken. Op deze manier voorkomt men files en worden de uitlaatgassen met 15% per jaar gereduceerd.

In Spanje worden ze “peajes inteligentes” of “carriles premium” genoemd maar in feite gaat het om een weghelft die alleen tegen betaling te gebruiken is om een grote stad als Barcelona of Madrid binnen te rijden. Volgens de grote wegenbouwers in Spanje wordt door een betalingssysteem het wegverkeer met 30% tot 50% gereduceerd tijdens de piekuren.

Niet alleen zullen er minder files zijn en besparen automobilisten tussen de 118 en 150 file-uren per jaar, de verkeersdruk zal rond de spits afnemen waardoor het verkeer beter zal doorstromen waardoor er ook weer 15% minder milieuverontreiniging zal plaatsvinden.

Keuze

Door middel van slimme of intelligente tolsystemen zouden automobilisten kunnen kiezen voor het rijden op een betaalde weghelft of op een gratis deel van de weg waar het in principe drukker zal zijn en er kans is op files. Men denkt aan bijvoorbeeld de A-1, A-2 en A-6 bij de toegang tot Madrid of de A-2 en B-23 bij Barcelona.

Tol in heel Spanje

De grote wegenbouwers zijn altijd voorstanders geweest van tolwegen en het liefst zouden ze zien dat alle grote wegen in Spanje tolpoorten zouden krijgen. Dat zou inhouden dat ongeveer 12.000 kilometer aan wegen alleen tegen betaling te rijden zouden zijn waardoor de staatskas tussen de 60 en 110 miljard euro gedurende 25 jaar zouden kunnen bijschrijven. De sector spreekt over een tol van 1 tot 3 cent per kilometer voor personenwagens en 5 tot 14 cent voor vrachtwagens.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Meer recente artikelen:

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.