Spaanse wegenbouwers willen “premium” wegen tegen tol bij Madrid en Barcelona

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse wegenbouwers willen “premium” wegen tegen tol bij Madrid en Barcelona

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de grote wegenbouwers en beheerders van wegen in Spanje ligt dan moeten grote steden zoals Madrid en Barcelona speciale “premium” wegen krijgen of weghelften van de bestaande snelwegen waar automobilisten tegen betaling van tol gebruik van kunnen maken. Op deze manier voorkomt men files en worden de uitlaatgassen met 15% per jaar gereduceerd.

In Spanje worden ze “peajes inteligentes” of “carriles premium” genoemd maar in feite gaat het om een weghelft die alleen tegen betaling te gebruiken is om een grote stad als Barcelona of Madrid binnen te rijden. Volgens de grote wegenbouwers in Spanje wordt door een betalingssysteem het wegverkeer met 30% tot 50% gereduceerd tijdens de piekuren.

Niet alleen zullen er minder files zijn en besparen automobilisten tussen de 118 en 150 file-uren per jaar, de verkeersdruk zal rond de spits afnemen waardoor het verkeer beter zal doorstromen waardoor er ook weer 15% minder milieuverontreiniging zal plaatsvinden.

Keuze

Door middel van slimme of intelligente tolsystemen zouden automobilisten kunnen kiezen voor het rijden op een betaalde weghelft of op een gratis deel van de weg waar het in principe drukker zal zijn en er kans is op files. Men denkt aan bijvoorbeeld de A-1, A-2 en A-6 bij de toegang tot Madrid of de A-2 en B-23 bij Barcelona.

Tol in heel Spanje

De grote wegenbouwers zijn altijd voorstanders geweest van tolwegen en het liefst zouden ze zien dat alle grote wegen in Spanje tolpoorten zouden krijgen. Dat zou inhouden dat ongeveer 12.000 kilometer aan wegen alleen tegen betaling te rijden zouden zijn waardoor de staatskas tussen de 60 en 110 miljard euro gedurende 25 jaar zouden kunnen bijschrijven. De sector spreekt over een tol van 1 tot 3 cent per kilometer voor personenwagens en 5 tot 14 cent voor vrachtwagens.

Ga naar de inhoud