Vliegtuigen van Ryanair botsen tijdens vlucht boven Spanje bijna op elkaar

Oeps ... foto ontbreekt!

Vliegtuigen van Ryanair botsen tijdens vlucht boven Spanje bijna op elkaar

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Statistisch gezien is het vliegen nog steeds de veiligste manier van reizen en elke dag gaan miljoenen passagiers wereldwijd op reis wetende dat dit een bewezen feit is. Ondanks alle technologische hoogstandjes en veiligheidsmaatregelen komt het echter toch nog wel eens voor dat vliegtuigen bijna op elkaar botsen. Een van die bijna-botsingen vond recent boven Spaans grondgebied plaats.

In dit geval waren hier twee vliegtuigen van dezelfde vliegmaatschappij bij betrokken, twee Boeing 737-800 toestellen van Ryanair. Volgens de Spaanse kranten ging het om een vlucht die de route Santiago de Compostela naar Palma de Mallorca aflegde en een vlucht op de route van Sevilla naar het Franse Toulouse.

Zoals het verhaal gaat, ging het om een bijna-botsing op 10.000 meter hoogte boven de autonome deelstaat Navarra. Daarbij vlogen beide vliegtuigen op korte afstand van elkaar, een boven en de ander beneden. Dit gebeurde op 2 oktober om 15.30 uur waarbij de passagiers niets hiervan gemerkt hebben en waarbij een botsing dankzij de aan boord zijnde waarschuwingsapparatuur en oplettendheid van de piloten voorkomen kon worden.

Op zo’n 30 kilometer ten westen van de stad Pamplona kwam het Ryanair toestel dat op weg was van Sevilla naar Toulouse in Frankrijk in de vliegroute van de andere vlucht die tussen Santiago de Compostela en Palma de Mallorca vloog terecht. Daarbij bevond het eerste vliegtuig zich op 4 kilometer afstand horizontaal maar slechts 122 meter verticaal van het andere vliegtuig.

Op het moment van benadering traden bij beide vliegtuigen het Traffic Collision Avoidance System in werking waardoor alle alarmen afgingen en men de botsing kon voorkomen. Deze bijna-botsing wordt inmiddels door het onafhankelijke Accidentes e Incidentes de Aviación Civil (CIAIAC) onderzocht.

Beide vliegtuigen hadden verbinding met de luchtverkeersleiders in Madrid waar blijkbaar de vliegroutes ook niet goed in de gaten werden gehouden. Vooralsnog wil de onderzoekende organisatie niet speculeren over wiens schuld het was en wil men het voorval met name onderzoeken om toekomstige bijna-botsingen te voorkomen. In dit geval liep het goed af.

Het is niet de eerste keer en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn dat dit soort bijna-botsingen voorkomen. Ook in Spanje is het al eens vaker voorgekomen waarbij iedereen met de schrik vrijkwam zoals in 2014 toen twee vliegtuigen bij het landen en opstijgen bijna op elkaar botsten bij het vliegveld El Prat in Barcelona. Daarnaast zullen er waarschijnlijk nog wel meer bijna-botsingen zijn geweest die echter niet de kranten hebben gehaald en waarover we niets lezen.

Ga naar de inhoud