skip to Main Content
Vliegtuigen van Ryanair botsen tijdens vlucht boven Spanje bijna op elkaar
123rf

Vliegtuigen van Ryanair botsen tijdens vlucht boven Spanje bijna op elkaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Vliegtuigen van Ryanair botsen tijdens vlucht boven Spanje bijna op elkaar

123rf

MADRID – Statistisch gezien is het vliegen nog steeds de veiligste manier van reizen en elke dag gaan miljoenen passagiers wereldwijd op reis wetende dat dit een bewezen feit is. Ondanks alle technologische hoogstandjes en veiligheidsmaatregelen komt het echter toch nog wel eens voor dat vliegtuigen bijna op elkaar botsen. Een van die bijna-botsingen vond recent boven Spaans grondgebied plaats.

In dit geval waren hier twee vliegtuigen van dezelfde vliegmaatschappij bij betrokken, twee Boeing 737-800 toestellen van Ryanair. Volgens de Spaanse kranten ging het om een vlucht die de route Santiago de Compostela naar Palma de Mallorca aflegde en een vlucht op de route van Sevilla naar het Franse Toulouse.

Zoals het verhaal gaat, ging het om een bijna-botsing op 10.000 meter hoogte boven de autonome deelstaat Navarra. Daarbij vlogen beide vliegtuigen op korte afstand van elkaar, een boven en de ander beneden. Dit gebeurde op 2 oktober om 15.30 uur waarbij de passagiers niets hiervan gemerkt hebben en waarbij een botsing dankzij de aan boord zijnde waarschuwingsapparatuur en oplettendheid van de piloten voorkomen kon worden.

Op zo’n 30 kilometer ten westen van de stad Pamplona kwam het Ryanair toestel dat op weg was van Sevilla naar Toulouse in Frankrijk in de vliegroute van de andere vlucht die tussen Santiago de Compostela en Palma de Mallorca vloog terecht. Daarbij bevond het eerste vliegtuig zich op 4 kilometer afstand horizontaal maar slechts 122 meter verticaal van het andere vliegtuig.

Op het moment van benadering traden bij beide vliegtuigen het Traffic Collision Avoidance System in werking waardoor alle alarmen afgingen en men de botsing kon voorkomen. Deze bijna-botsing wordt inmiddels door het onafhankelijke Accidentes e Incidentes de Aviación Civil (CIAIAC) onderzocht.

Beide vliegtuigen hadden verbinding met de luchtverkeersleiders in Madrid waar blijkbaar de vliegroutes ook niet goed in de gaten werden gehouden. Vooralsnog wil de onderzoekende organisatie niet speculeren over wiens schuld het was en wil men het voorval met name onderzoeken om toekomstige bijna-botsingen te voorkomen. In dit geval liep het goed af.

Het is niet de eerste keer en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn dat dit soort bijna-botsingen voorkomen. Ook in Spanje is het al eens vaker voorgekomen waarbij iedereen met de schrik vrijkwam zoals in 2014 toen twee vliegtuigen bij het landen en opstijgen bijna op elkaar botsten bij het vliegveld El Prat in Barcelona. Daarnaast zullen er waarschijnlijk nog wel meer bijna-botsingen zijn geweest die echter niet de kranten hebben gehaald en waarover we niets lezen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Minimale verticale separatie tussen vliegtuigen moet 305 meter zijn. Vroeger gold voor noodsituaties en militaire vliegtuigen een minimale afstand van 150 meter. Tussen deze vliegtuigen van Ryanair zat 122 meter, niet volgens de regels maar een bijna-botsing…? Klinkt wel lekker voor de sensatie-pers!

  2. Nou het is in elk geval duidelijk wie er schuld heeft, zoiets kan en mag niet voorkomen en ik ben benieuwd hoe men zoals gebruikelijk in Zuid Europa de schuld aan een ander geeft…..

    1. Wat hier gebeurd is hoeft niet de schuld te zijn van de piloten, dat kan ook fout gegaan zijn bij de luchtverkeersleiders in Madrid. In principe moeten piloten zich houden aan de opdrachten van de verkeerstoren dus, in dit geval waren het dan wel twee Ryanair vliegtuigen, dat wil niet zeggen dat het ook hun schuld is natuurlijk.

      1. Hoewel onderzoek dat nog moet bevestigen is de kans groot dat dit een fout van de verkeersleiding is. Het ingrijpen door het TCAS is vrijwel nooit omdat de vlieger zich niet aan de opgegeven hoogte houdt . Het woord alarmbellen is in dit geval wel sensatiezucht. Tcas is gewoon een computerstem die de vlieger een bepaalde opdracht geeft om erger te voorkomen. Er gaat geen alarmbel af. Bij zo’n opdracht is het essentieel deze precies op te volgen en de opdracht van de verkeersleiding volledig te negeren!

    2. jammer van deze reactie, de veiligheid noch reputatie heeft toch niets met de regels te maken die Ryan Air hanteert, en waar inmiddels meerdere maatschappij en zich in konden vinden, zie Wizz Air en Transavia

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken